Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Arbete i ställverksrum

Hej. Jag jobbar som elkraftskonsult och är därför ute i ställverksrum ibland. Jag undrar om det finns nån väst/jacka eller liknande som man kan ha som skärmar mot magnetfälten? Eller har ni andra tips om man skulle behöva gå in?

Hej!
Det finns inga västar eller jackor eller andra skydd som kan skydda mot elektromagnetisk påverkan på pacemaker/ICD. Rent generellt kan man säga att man avråder från att arbeta i ställverk när man har pacemaker/ ICD. Nya pacemakrar har bättre skydd mot elektromagnetisk påverkan, men gränsvärden varierar mellan olika tillverkare. Om du vill ha mer specifikt besked får du vända dig till tillverkaren av din pacemaker/iICD så kan de ge ett mer detaljerat svar. Får du inte kontakt med tillverkaren kan du höra av dig till oss igen (under rubriken kontakt).

Hälsningar: Torbjörn