Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Det är så att jag har mycket ont i hjärtat nu för tiden. När jag var liten så hade jag svarta prickar på hjärtat och ett hål.

Hej jag är en tjej som spelar fotboll och är 16 år gammal. De så att jag har mycket ont i hjärtat nu för tiden. När jag var liten så hade jag svarta prickar på hjärtat o ett hål. Men läkarna sa att det skulle gå över när jag var 6år gammal. Men jag har det fortfarande. Smärtan är större. Om jag ska beskriva smärtan är det som : om att någon spikar på ditt hjärta hela tiden om o om igen eller så är det att en stor kniv hugger dig. Det kommer så ibland att hjärtat trycker mot bröstet. Min fråga är vad är symptomen?

Hej,

Det låter som du har eller har haft ett hål i skiljeväggen mellan höger och vänster hjärthalva. Det kan sluta sig själv, men om det inte gör det får man sluta hålet. Det finns olika behandlingsformer för detta.

De svarta prickar du haft känner jag inte till vad det kan vara.

Många yngre människor uppger att de har ont i hjärtat, men i själva verket har inte hjärtat några smärtnerver. När man blir äldre kan man få sämre blodcirkulation i hjärtat. Får man smärta i hjärttrakten beror det bl a pga syrgasbrist och ansamling av slaggprodukter i hjärtmuskeln. Blodkärlen är förkalkade. Smärtan kallas för kärlkramp och kan behandlas på olika sätt.

Varifrån kommer din smärta då? Runt lungorna finns lungsäckarna och en inflammation i någon av dem kan vara smärtsam, men brukar gå över på några veckor. Många smärttillstånd kommer från bröstkorgsväggen som innehåller många muskelfästen, ligament, många leder mellan bröstbenet och revbenen mm.

Mången bröstsmärta utlöses från ryggen då nerver kommer i kläm. Smärtan strålar ut mot främre delen av bröstkorgen och kan tolkas som "hjärtsmärta".

Vanliga undersökningar vid dina smärttillstånd är lungröntgen, röntgen av bröstryggrad samt en EKO- undersökning av hjärtat för att se att ditt hål har läkt.

Om du inte gjort det tidigare föreslår jag att en sjukgymnast, naprapat, kiropraktiker eller liknande gör en undersökning på dig, ställer en diaagnos och kanske kan hjälpa dig. Jag tror inte du behöver vara orolig för ditt hjärta och jag gissar att du har kontrollerat det hos läkare.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Pacemakerläkare i Lund