Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Är pacemakern för gammal?

Min 91-äriga mor har i ett halvårstid fått höra av sin hjärtläkare att det börjar bli dags att byta ut hennes 8 år gamla pacemaker. Hon har under Under tiden känt sig tröttare ochMin 91-äriga mor har i ett halvårstid fått höra av sin Hjärtläkare att det börjar bli dags att byta ut hennes 8 år gamla pacemaker. Hon har under Änt tiden känt sig tröttare och tröttare, orkar ej stå, blir ofta yr och känner att balansen påverkas . tröttare, orkar ej stå, blir ofta yr och känner att balansen påverkas . Blir ofta orolig för detta. Vid senaste kontrollen denna vecka menar läkaren att allt är ok att det räcker med byte i januari. Igår kväll ringer min mor bekymrad och orolig, har under dagen varit yr från och till, tappar balansen, benen bär inte. Dessutom gick min mor igenom en stroke för ett år sedan. Ska hon verkligen gå och "vänta" på pacemakerbytet som antytts i över ett halvår, undrar nu också bekymrad dotter

Hej,

I pacemakrar finns numera en avancerad analys av batteriets tillstånd som är mycket tillförlitlig. Det är ju viktigt att inte pacemakern slutar att fungera innan dosbytet sker. Vanligtvis kan man se flera år innan, när ett dosbyte beräknas ske.När det börjar dra ihop sig för ett byte, kanske inom ett halvår, brukar en del sjukhus låta patienten komma på en tremånaders kontroller.
När man väl byter pacemakern kan den ofta fungera fullt ut ytterligare ett halvår.
En del tror att de blir "starkare" med en ny pacemaker, men tyvärr är det inte så. Stimuleringen av hjärtat sker på samma sätt och frekvens som med den pacemaker som avlägsnades.

Så var inte orolig, pacemakern kommer att bytas i tid och den bör vara i full funktion när den avlägsnas.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund