Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

är pacemaker ett alt för mig med EAT ?

Jag har haft EAT (fokal förmakstakyardi)i flera år.. äter Tambocor. men har fortfarande många rusningar per dag och däremellan "dippar" min vilo puls sjunker till runt 30 när jag sover.sen pendlar det runt 50 när jag arbetar dagtid.har ofta yrsel och blodtryckfall..svimmar så fort jag mår illa. undrar om en pacemaker skulle vara till någon hjälp när mitt hjärta "bromsar in" ? allt känns just nu mycket jobbigt.. Tacksam för svar / Lena

Hej Lena,

Förutom dina förmakstakykardier verkar du ha symptom som vid vasovagal syndrom som du kan läsa mer om på Googles. Vasovagalt syndrom dvs svimning pga låg puls och lågt blodtryck är en ganska vanlig pacemakerindikation och beror på stark vagusnervspåverkan, som bromsar hjärtat.

En del läkare lägger inte in pacemaker vid detta syndrome då de menar att pacemakern inte kan höja blodtrycket. Men det finns numera en speciell funktion i pacemakern , som höjer pulsen till t ex 90 om pulsen plötsligt sjunker under t ex 50.

Utan att veta alla detaljer skulle jag personligen lägga in en pacemaker och därigenom ge förmaken och kamrarna en mer stabil rytm. Ibland händer det att takykardierna startar pga låg puls. Pacemakern förhindrar detta om man ställer den på t ex 70/ min.

Så försök att diskutera med din läkare om du inte kan få en pacemaker.Det verkar som att värre kan det knappast bli på din beskrivning som du nu lever.

Lycka till,

Thomas Fåhraeus
Bjärred