Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Är det normalt att pulsen går upp 20 slag på några sekunder för att sedan gå ner igen (från ca 40 till 60), detta i vila? Vilken är normala variationen i slag under vila? mvh Ulrika

Är det normalt att pulsen går upp 20 slag på några sekunder för att sedan gå ner igen (från ca 40 till 60), detta i vila? Vilken är normala variationen i slag under vila?

mvh Ulrika

Hej Ulrika,

Det är mycket frågor om vad en vilopuls skall vara på nu. Generellt kan man säga att den brukar ligga på mellan 50-100 slag/ minut, men några läkare har andra siffror, t.ex. 45- 90.
Är pulsen för långsam, under 40 och inte stiger under arbete kan det bero på en sjukdom i sinusknutan som du kan läsa om. Har patienten symptom på detta kan man överväga pacemakerbehandling.

Går pulsen för fort i vila, kanske 120 eller ännu högre, brukar vi sätta in lite bromsande medicin.

I Ditt fall kan det vara två områden i förmaken som konkurrerar med varandra. Blir pulsen långsam hoppar ett annat "tändstift" in och höjer pulsen.Detta är inte ovanligt och inte farligt.

Har Du inga symptom behöver Du inte bry Dig om detta. Ev. skulle man kunna göra ett bandspelar- EKG 24 timmar men det har Du kanske redan gjort.

Ha det bra,

MVH

Thomas Fåhraeus
LUND

Läs mer i lexikon: 
Bradykardi
Läs mer om ämnet: 
Symptom på långsam puls