Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Är det farligt att flytta pacemaker till andra sidan? Kan elektroder ha vuxit fast?

Hej

Det är inte farligt att flytta pacemakern till höger sida.Det händer då och då att pacemakerpatienter måste flytta sitt pacemakersystem till motsatta sida pga infektion eller att man ska genomgå någon bröstkirurgi eller få strålbehandling över bröstet vid det stället där pacemakern sitter.

Elektroderna växer fast i hjärtat efter ett tag. Är de relativt nyinlagda så kan man avlägsna dom relativt lätt. Har de suttit i många år och måste bort pga ex att det är en infektion i systemet så kan en del sjukhus avlägsna dessa med hjälp av laser teknik. Är det inte infektion så kan de gamla sitta kvar och så lägger man ett helt nytt system från höger sida eller tunnelera över de gamla till den andra sidan.
Om du är orolig så kontakta din läkare för bättre information angående din pacemakeroperation så att du få ett korrekt svar.

MVH
Maria
Pacemakersköterska