Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Är ett AV-block 2 typ 2 alltid det allvarligare sk Mobitz- blocket?

Hej,

jag är 34 år och har precis fått reda på att jag behöver pacemaker.

I juli 2011 svimmade jag 3 gånger på raken då jag satt hemma vid datorn. På hjärtavdelningen gjordes många tester men de fann inget fel. Eftersom jag hade haft 2 psykiskt och fysiskt tunga år bakom mig (3 dödsfall i familjen, stor sömnbrist då sonen knappt sov sitt första levnadsår och nybygge av hus i egen regi mm) så trodde både jag och läkarna att "kollapsen" berodde på det.

Efter det lugnade livet ner sig och jag mådde bra igen, tills jag fick reda på att min dotter har en kronisk sjukdom. Jag fick ångest och mådde riktigt dåligt. 2 veckor efter beskedet svimmar jag igen och krampar innan jag vaknar (mars 2012). Denna gång på jobbet sittandes vid datorn igen. Jag blir inlagd och första natten ser de att hjärtat hoppar över vartannat slag under 2 kortare perioder. Jag svimmade inte då men kände att det var något fel vid båda tillfällena. Pulsen låg då tillfälligt på 34. Därefter har pulsen och allt annat sett normalt ut i närmare 2 veckor. Har även gjort mr på hjärtat som ser fint ut.

De säger att jag har av-block 2 typ 2.

–––––––––––––––––––––––––––––

fråga 1. Kan vagus-nerven göra så att vartannat hjärtslag försvinner eller måste mina bekymmer bero på ett fel i AV-knutan?

fråga 2. Kan stressen ha framkallat detta AV-block? Tror ni i så fall att blockeringarna kommer att fortsätta även då jag mår bra?

fråga 2. Vad anser ni att jag ska ha för PM och behöver jag 1 eller 2 elektroder? Min läkare sa att jag skulle ha 1 elektrod, men när jag läser här på sidan så verkar det som om ni anser att man ska ha 2 elektroder när man har mitt typ av fel?!

fråga 3. Jag är smal och undrar och man kan placera PM längre ner mot bröstet där mer underhudsfett finns? Nackdelar?

fråga 4. Det låter som om de flesta som skriver här har låg puls konstant och därför får PM. Min är ju normal tills den oförklarligt dippar ner så lågt att jag svimmar (vad jag vet endast vid de här 2 tillfällena). Är det olika typer av AV-block? Är det stor risk att mitt Av-block också att bli konstant med tiden?

fråga 5. Är ett AV-block 2 typ 2 alltid det allvarligare sk Mobitz- blocket? Låter ju hemskt, riskerar jag att dö även med PM?

fråga 6. Jag har svimmat många gånger tidigare, ex då jag blivit instängd i hiss, när jag haft magsjuka med diarré, då jag fått black-out under föredrag inför klassen osv. Tror ni att det har haft med AV-blocket att göra hela tiden? Jag har ett lågt blodtryck, ca 65/105 och kan lätt bli lite yr då jag reser mig.

–––––––––––––––––––––––––––––

Vill verkligen tacka för en bra sida! Att läsa folks frågor och era svar har hjälpt mig mycket. Jag hoppas att ni hinner svara mig innan jag får min PM. Vet ej tid än men det blir kanske redan om några dagar.

Tack igen!

Mvh Mia

vg se tidigare svar