Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

annorlunda extralag med pacemaker

Hej!
Fick för snart ett år sedan en pacemaker med två trådar, pga sjuk sinusknuta.Pacemakern börjar jobba när min egen puls går under 50 slag/min.Jag har under många år haft "nervöst" hjärta,som under stressiga perioder gör att jag får enstaka extraslag och ibland även serier eller skurar av extraslag som varar ca 3-10 sekunder. Dessa är dokumenterade på långtids-ekg och ofarliga enligt doktorn.Men sedan jag fått pacemaker uppträder extraslags-serierna annorlunda.Oftast: två normala slag-paus, två normala-paus osv, ibland: först paus-sedan några jättesnabba slag-paus igen....Jag blir lite rädd när jag inte känner igen rytmrubbningen som förut. Är det vanligt att extraslagen ändrar skepnad när man fått pacemaker?
Tommy, 52 år

Hej,

Har man mycket extraslag och får en pacemaker dessutom, kan hjärtfrekvensen bestämmas av sinusnoden, extraslagen och själva pacemakern. Extraslag ger ofta upphov till en paus och pulsen kan gå ner under femtio/ minut. Då går din pacemaker in och det är det du kanske känner annorlunda. Tyvärr tar inte pacemakern bort extraslagen men den garanterar att din puls inte blir för långsam.
Exakt vad som sker i ditt fall kan jag inte avgöra, då måste jag först se ditt EKG. Kommer skurar av extraslag från förmaken styr de kanske pacemakern och du får snabb puls. Tidigare kanske extraslagen från förmaken blockerades delvis i AV- knutan.

Som du säkert läst behöver du inte oroa dig för extraslagen."Nervöst hjärta" är en term som vi arytmiläkare aldrig använder. Alla människor har extraslag någon gång. Blir man stressad bultar hjärtat på ordentligt hos vissa människor och det känns obehagligt.

MVH
Thomas Fåhraeus
Bjärred

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.