Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Annan frågeställare har berört ämnet om de nya scanners som blir allt vanligare på flygplatser. Senast i Amsterdam blev flygplatspersonalen synnerligen upprörda då jag vägrade att gå in i scannern. Undersökningen sker som de säger med ultraljudvågor och de säger att de är fullständigt ofarligt för pacemakerpatienter. Vore tacksam för svar om scannern kan orsaka störningar eller inte. Jag är väldigt försiktig eftersom jag råkat ut för störningar i annan sammanhang och det var obehagligt.

Annan frågeställare har berört ämnet om de nya scanners som blir allt vanligare på flygplatser. Senast i Amsterdam blev flygplatspersonalen synnerligen upprörda då jag vägrade att gå in i scannern. Undersökningen sker som de säger med ultraljudvågor och de säger att de är fullständigt ofarligt för pacemakerpatienter. Vore tacksam för svar om scannern kan orsaka störningar eller inte.
Jag är väldigt försiktig eftersom jag råkat ut för störningar i annan sammanhang och det var obehagligt.

Hej,

Senaste dagarnas rapporter från olika tidningar talar om dessa helkropps-scanners på flygplatser. Någon tidning uppger att det rör sig om " mikrovågor" vilket verkar osannolikt med tanke på deras effekt på kroppsvävnad och även en pacemaker. För ett trettiotal år sedan varnande man ju för "läckande" mikrovågsugnar som kunde påverka pacemakern. Nu för tiden är ju mikrovågsugnar helt säkra.Trots detta är många pacemakerbärare fortfarande oroliga för dessa ugnar.

Ultraljud är helt ofarligt och påverkar inte pacemakern. Ultraljud användes bl a för att studera hjärtat på patienter med pacemaker och man kontrollerar även foster med ultraljud.

I England och även på andra platser använder man en svag röntgenstrålning och får på så sätt en bild av kroppens kontur. Det måste röra sig om mycket små mängder röntgen för att inte utsätta befolkningen för farligare strålning. Röntgenstrålar påverkar inte pacemakern. Vissa nya pacemakermodeller klarar också magnetröntgen MR, men denna typ användes ej på flygplatser.

Som jag nyligen skrev så följer vi naturligtvis upp detta och ser vad man hittar på för olika apparater.

På LAX flygplats i Los Angeles blev en kontrolltjänsteman mycket upprörd över att en patient klev IN i ett undersökningsapparat utan att uppge att han hade pacemaker! Det torde vara en magnetfältsscanner som inte gör någon skada om man går igenom bågen i normal takt.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund