Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Kan ångest och oro framkalla extraslag?

Hej, jag har undersökt mina extraslag på hjärtat genom bandspelar ekg, ultraljud, viloekg och arbets ekg där alla visar normalt (med episoder av hjärtklappning på bandspelarekg men ska tydligen inte vara någon fara, dom tror det är levaxinets fel) men jag upplever trots allt ändå dessa extraslag då och då.
Ibland är extraslagen ofta och olika hårda, jag har aldrig förut i mitt liv haft dom men har haft dom i cirka 2 års tid nu. (är snart 30 år)
Jag har fått inderal men eftersom min puls ibland är låg och ibland är hög vet jag inte riktigt hur jag ska dosera, så oftast tar jag efter behov och periodvis.

Mitt problem är att det känns som att mina extraslag gärna kommer fram i ensamma stunder i väntan på något som oroar mig. Kan komma när jag sitter och tittar på tv t.ex eller när jag är i en folksamling på stan.
Kan ångest och oro vara den enkla anledningen till extraslag eller är det en kombination av det och att jag har hypothyreos (förvisso behandlad sen flera år tillbaka men går på medicin livet ut).
Jag vill inte gå till läkare och kolla upp hjärtat hela tiden men det oroar mig samtidigt och gör att jag inte riktigt kan sköta mig normalt pga oron.
Kan alla dessa läkare och undersökningar jag gjort ändå ha "missat" något eller vad tror du? Jag vill fungera normalt men blir nästan paralyserad när dessa extraslag kommer.

Ps. Nästan varje natt har mina drömmar inslag av mardrömmar, kan vara ganska makabra och jag vet inte om det är någon sjukdom som ligger bakom, sömnapné? har detta påverkan på hjärtat?

Hej,

Den senaste tiden har vi haft många frågor om extraslag och du kan läsa om det bland mina svar. Du kan även läsa om extraslag under "fördjupningar" på denna webbsida.

Det är oerhört svårt att hjälpa människor som lider mycket av sina extraslag. Har man dessutom en lätt nervös läggning med oro och rädsla att extraslagen är farliga så gör det inte saken lättare. Orättvist nog har många människor med massor av extraslag inga som helst problem med att hjärtat är spralligt.

Som jag skrivit många gånger så finns det inget bra botmedel mot extrslag. Ibland hjälper t ex betablockare men den medicinen ger ofta biverkningar. Du har mardrömmar som man kan få av betablockare.

Ditt hjärta är kontrollerat bl a med ultraljud som är en ytterst säker metod att påvis ev fel.

Mer och mer tror jag att personer med extraslag måste finna ett sätt eller en lösning på problemet med att försöka ändra sin inställning till extraslagen, kanske försöka finna en form att ändra sitt psyke lite med t ex yoga, motion, meditation eller något liknande.

Tinnitus dvs konstant öronsus är ett ytterst plågsamt tillstånd för en del, medan andra ignorerar det. Många tinnituspatienter blir bättre av t ex meditation eller liknande övningar. Fundera på om du skulle pröva att gå till någon terapeut inom detta område.
Upprepade EKG tar inte bort dina extraslag men läkaren kanske lugnar dig för stunden.

Mvh
Thoms Fåhraeus, Lund

Relaterade expertsvar

Urvalet av relaterade expertsvar är automatiskt framtaget av webbsidans system. Urvalet baserar sig på vanligen förekommande ord i titeln och innehållet i alla besvarade frågor. Relevansen kan alltså variera.