Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ångest

Hej.

Jag måste bara börja med att säga, jag står inte ut längre!
Jag vet att du har fått hundratals frågor om extraslag, men jag förstår ändå inte varför jag drabbats av detta.

Allting har blivit en enda ond cirkel, extraslagen utlöser panikångest och får jag panikångest så kommer extraslagen som ett brev på posten.

Oftast vid spända situationer, när jag är förväntansfull, eller nervös, orolig, stressad. Då känner jag hur hjärtat gör korta pauser, rusar iväg och slår oregelbundet. Ibland känns det även som kramper inne i kroppen, som att hjärtat krampar, och detta kan även göra lite ont.(Som stickningar i ryggen och bröstet). Inte ont som att man blir tung över bröstet, utan som att du kramar en seg boll med näven, så känns hjärtat under två-tre slag (kramper).

Detta har lett till att jag drar mig för utsatta situationer. Mitt hus är lite som en "fristad".

Men nu ska vi ut på en resa, flygresa. Och så fort jag bara tänker på denna flygningen så börjar hjärtat slå oregelbundet. Jag bävar inför detta! Mår otroligt dåligt.

Så mina frågor är, kan jag slippa undan mina extraslag om jag medicinerar mot min panikångest? Eftersom det ena utlöser det andra.
Jag vill bara slippa oron i kroppen, den där molande klumpen i bröstet av att nåt är på gång. Och min panikångest är fruktansvärd! De säger att man ska dra djupa andetag för att lugna ner pulsen och slappna av, men andas jag in djupt så börjar mitt hjärta slå ännu mer oregelbundet (eller den tar en ganska lång paus vid inandningen, för att sen slå 4-5 rätt så snabba slag, som att det tar igen efter pausen) utan det slutar med att jag få sitta och kippa efter andan.

Jag vill bara kunna slappna av igen. Tror du någon "ångest-medicin" kan hjälpa mig?

Sen en till fråga, när jag får mina extraslag eller "kramper", i samma inandning som hjärtat pausar, så känns andningen trögare, just under den korta pausen, varför känns det så? Känns som att andas genom bomull. Och det är nåt som verkligen stressar upp mig ännu mer. Att jag inte får in tillräckligt med syre.

Jag har nyligen gjort bandspelar-EKG under 3 dygn, väntar fortfarande på svar.
Mina blodvärden ser bra ut, väger 76 kg 176 cm och är 26 år gammal.

Förresten har jag hört att det är farligt om ens extraslag kommer under fysisk träning, är detta sant? Hur vet jag om mina extraslag kommer från förmaken eller kammaren? Är livrädd över om det är SVES. Hört att det också ska vara farligare.

Internet är inte bra för mig. Man googlar och blir hypokondriker.
Men mest orolig blir jag när andningen blir trög och extraslagen gör ont.

Tack på förhand.

Hej

Extraslagen är mycket ångestladdade och jag förstår att din situation är jobbig. Vi har många frågor om just dessa problem och jag ser att du har det extra jobbigt. Du behöver hjälp med att klara av din ångest och börja leva ett normalt liv. Kognetiv beteende terapi är en behandling som har hjälp en del patienter att komma vidare i livet. Ta kontakt med din vårdcentral de kan ibland erbjuda denna hjälp.

Lycka till

Maria
Pacemakerenheten