Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Ang ICD och ATP

Jag undrar om Pacemakermottagningen kan se om ICD-dosan har gjort en antitakykardistimulering i hjärtat? Jag har vi flera tillfällen känt av en surrande/fladdrande känsla men när dosan kontrollerats så har allt sett bra ut.
Säger personalen om de kan se det att dosan har använt funktionen eller låter de bli att berätta därför hjärtat återgått till normalen igen?
Jag kan förstå att det kanske är en inställningsfråga men generellt sätt, vilka "vilkor" gäller för att dosan skall utföra en ATP?

Hej

Om du varit på kontroll på pacemakermottagningen så kan de helt klart se om ICD har andvänt sin ATP/antitackykardistimulering behandling eller ej. Om du har en sändare hemma som läser av information från din ICD så kan de också se om den funktionen har varit igång eller ej. Vi har som rutin att informera patienterna om vilka datum ev hjärtrusning och behandling har varit så att de kan känna sig trygga om att ICD ger rätt behandling. Det kan vara så också att du har små korta hjärtrusningar som själv slår om utan att ICD behöver ge behandling och då uppleva den surrande känslan du har. Detta ger vi inte alltid information om men vill du veta hur ditt hjärtat har gått så ta kontakt med din pacemakermottagning för information så att du inte upplever oro och rädsla när du får dina symtom.

Lycka till
Mvh
Maria Hesselstrand
Pace/ICD sköterska