Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

47 i vilopuls

Är kvinna på 44 år som tränar regelbundet. Inte någon överdriven träning och inte heller överdrivet hårt. Klarar att spring en mil på 55 min. Vid en blodgivning för ett tag sedan mätte de bl a pulsen och kommenterade min vilopuls på 47 som att jag troligtvis tränade mycket. Den är fortfarande bara 47. För några år sedan vet jag att den låg på 57-58.
Jag har de senaste två åren sökt läkare, vid 3 tillfällen, för periodvis extrem trötthet. De har tagit olika blodprover men inga tecken på virus eller brister. Har alltid haft lågt bloctryck, 110/65, och just för att jag alltid haft det har jag lärt mig hantera yrsel om det skulle komma. Blodvärden ok 135-140.
Vid löpning går pulsen upp till 135-140 ganska långsamt, och jag kan om pulsen ligger kvar springa "hur långt som helst". När jag stannar sjunker pulsen väldigt snabbt ner till 70-80 för att sedan ligga strax över 65 vid normalt kontorsarbete
Min fråga; Kan min periodvisa extrema trötthet hänga ihop med pulsen? Är det ok att ha 47 i vilopuls. När är det farligt? Kan jag fortsätta springa?

/47:an

Hej 47'an,

47 slag/minut är inte så farligt lågt, men vissa människor kan få symtom av det.Trötthet, yrselattacker, svimningskänsla, frusenhet, dålig sömn brukar vara vanliga symtom. Enbart trötthet räcker nog inte för att få en pacemaker.Din puls är normal vid fysisk ansträngning.

När du känner dig riktigt trött, räkna pulsen under en minut och anteckna ett tiotal olika värden. Får du något av ovanstående symtom, anteckna detta också. Du tränar nog för lite för att ha få så pass låg vilopuls. Visa dina uppmätta värden och nedskrivna symtom för din läkare.

Annars inga mediciner som gör dig trött? Har du mens och är dessutom blodgivare kan Hb bli lite lågt och ge dig trötthet.Lågt blodtryck ger ofta trötthet.

Farligt låg puls blir det när man börjar svimma. Sök i så fall på akutmottagningen direkt.

Kanske blir det en pacemaker till slut.!

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred