Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

43-47 slag/minut på morgonen. bör jag oroa mig?

Hej,

Jag har fundering kring min låga puls.
Känt mig periodvis trött senasste tiden, vid ett tillfälle för några veckor sedan åt jag buffemiddag och kände att jag höll på att svimma trots att jag redan satt ner, kände lite stickningar i hjärtat, och dunkande slag. Nu är det lite bättre men känner mig "slö"/matt, blir ibland lite lätt anfådd vid lågintensiv aktivitet, som långsam promenad. men vid intesivare träning spring/cykel när pulsen går upp känner jag mig piggare samt vid fullständig vila.

jag är 29 år, rätt lång och smal (193cm väger 81kg). har mätt min puls morgonen till 43-47 och under dagen oftast ca 52-57. vid lite intensivare ansträngning kan jag komma upp i 120-160 slag men ganska snart, bara någon minut senare, sjunker pulsen till runt 53-60. har ett stillasittande men stressigt jobb med mycket övertid speciellt senaste halvåret, springer ca 30min i veckan så skulle inte säga att jag är särskilt vältränad.

var hos doktorn för två årsedan, gjorde ekg, hade där och då 66 slag i minuten, en specialist tittade/lyssnade extra på hjärtat och sa att jag har ett stort hjärta men i övrigt friskt. har läst att 40-50 slag i minuten är varningssignal, vad tror du, är jag i riskzon? eller kan större hjärta ligga bakom min låga puls? kan stress ligga bakom detta?

Sen undrar jag om det är något man kan göra i förebyggande syfte(har varit slarvig med motion och kost), ett glas rött vin om dagen? intervallträning för att öka syrrelseupptagning? någon speciell kost(kan äta mycket utan att gå upp i vikt)?

oerhört tacksam för tips och råd.
pelle

Hej,

Om vi börjar med din pulsfrekvens så är du lite av ett gränsfall. Går pulsen under 50/min och du har svimningskänsla, kanske yrselattacker, är trött mm så kan det bero på för långsam puls. Ett typiskt fenomen är att den som har låg puls i vila mår gensat bättre när de rör sig och får upp pulsfrekvensen lite. En pacemaker skulle i så fall göra dig frisk. Räkna din puls vid handleden när du inte mår bra. Ligger den t ex på 55-69/ min kan det vara lågt blodtryck som orsakar dina symtom.
Stress i din ålder brukar inte leda till några symtom på långsam puls, snarare snabb puls. Lite rödvin anses vara bra för hjärtat. Är du mycket bekymrad vänd dig till läkare och be att få ett sk långtids-EKG under 24-48 timmar. Man kan då vanligtvis se om pulsen är normal.

Om ditt hjärta var "stort" bör du komma till en specialist på ultraljudsundersökning, sk eko av hjärtat. Här kan man se om du har några speciella fel på hjärtat. Att du motionerar är bra. Kosten kan man skriva mycket om, t ex olika dieter, men det kan du läsa om i böcker eller på internet. Stickningar i bröstet kommer aldrig från hjärtat.

mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred