Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

38 i puls under sömn

Hej
jag är en tjej på 25 år. Har under några år besvärats av trötthet och har varit hos läkaren för att kolla upp det.
Man tog då ett prov på sköldkörteln och konstaterade att det inte var något fel, även blodprov togs, de var normala.
Har nu införskaffat en pulsklocka som jag hade på mig under natten och som lägst var min puls nere på 38 slag/min. Det känns väldigt lite och jag undrar om det kan vara bidragande till min trötthet?
Jag somnar så fort jag lägger huvudet på kudden, vare sig det är klockan 22 eller 20. Kan aldrig hålla mig vaken till tex film utan inom en timma har jag somnat, ibland även sittande. Får ibland yrselattacker när jag ställer mig upp från huksittande och då svartnar det helt för ögonen, har dock aldrig svimmat av helt.
Har tagit upp frågan på företagshälsovården och min läkare sa då att jag ska vara "glad" att inte ha svårt att sova, för det är många som har. Men samtidigt påverkas ju min relation av att jag alltid är trött och inte ens orkar vara uppe och se klart en film på helger. Läkarna verkar vara ointresserade av mina symptom och nu börjar jag känna mig fånig och vill inte söka hjälp igen.
Frågan är ju då om min låga puls kan vara orsaken till min trötthet, yrsel och frusenhet?

Hej,

Frusenhet, trötthet och yrsel kan vara typiska symptom på en för långsam puls. Att pulsen nattetid går ner till 38 sl/ minut är inte oroväckande, det kan den göra normalt när man sover. Yrsel får många människor med lågt blodtryck om de hastigt reser sig upp.

Det intressanta är vad din pulsklocka visar under dagtid t ex när du sitter och tittar på TV eller om pulsen stiger adekvat när du rör dig fortare. Ligger den under 50 sl/ minut och du känner dig trött och frusen, så kan det tala för att du har en sjukligt för låg puls som ger dig symtom. Behandlingen skulle i så fall bli pacemaker som gör dig helt frisk.

Är pulsen däremot normal mellan kanske 50 till 70 sl/minut när du sitter och har symtom är det någon annan orsak till dina besvär. Du kan ju också t ex gå uppför trappor vilket bör ge dig en puls upp mot 100 sl/ minut i normala fall. Kommer du bara upp till 50- 60 sl/ minut talar det också för att du har en störning på hjärtats sk retledningssystem, som botas med pacemaker.

Du får gärna göra några mätningar och skriva tillbaka hur pulsen är under dagtid.

Det finns tyvärr en del läkare som avfärdar symtomgivande låg puls med slutsatsen att patienten är vältränad trots att han/ hon inte tränar någoting alls.

Mvh
Thomas Fåhraeus
Bjärred