Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

34 i puls under natten - alltid sömnig

Hej!
43-årig man som haft vilopuls runt 40 så länge jag kan minnas. Idrottat medel under uppväxt och sparsamt sedan dess. 183 lång 90 kg. Har gjort flertalet utredningar av trötthet och hjärtat och inga problem öka pulsen under belastning. Massa andra utredningar gjorda också rörande t ex metabolism, sömnapné, depression mm etc. Konstaterad sömnapné och sover därför med cpap sedan 8 år tillbaka. Dock fortfarande sömnig.

Jag sover normala tider och är inte utsatt för någon speciell stress. Bra livsförhållande för övrigt. Måttligt med alkohol och rökfri. Alltid sömnig. Kan när som helst under dagen lägga mig ner och somna. Ibland fruktansvärt trött och ibland bara trött. Förstör väldigt mycket i livet för mig. Påverkar jobb, relationer mm.

Kan det finnas ett samband mellan den låga pulsen jag har på natten (nere under 35 tidvis) och dålig sömnkvalitet? Finns det någon bra läkare i Göteborg som ni kan rekommendera att undersöka detta? Jag behöver någon att diskutera detta med.
mvh Marcus

Hej Marcus,

Långsam puls nattetid, när man nått yngre medelåldern, kan ge en för långsam blodcirkulation i hjärnan. Jag vet inte om det är vetenskapligt bevisat, men många patienter jag behandlat med pacemaker har uppgett att det sover bättre och känner sig piggare på morgonen efter pacemakerimplantationen.
När vi avgör om pacemaker behövs eller ej, tar vi bara ställning till hur pulsen är under dagtid och om långsam puls ger några symptom.
Men har du 40/ min som vilopuls dagtid och känner dig så pass trött, finns det anledning att ge dig en pacemaker tycker jag. Ett typiskt tecken är att patienten somnar framför TVn men går han/hon upp och rör sig lite innan, så känner de sig piggare då pulsfrekvensen ökar. Känner du så ibland?

Jag kan nog inte ge dig namnen på olika läkare utan att fråga dem först. Sahlgrenska har mycket att göra, men du kan även fråga på sjukhusen i Alingsås eller i Kungälv, som avlastar Sahlgrenska med pacemakerinläggningar.Det finns en en läkare i Alingsås som heter Tomas Wulf, som jag känner väl. Han kanske gör samma bedömning som jag och lägger in en pacemaker. Du kan alltid ringa eller skriva och bifoga detta mailsvar.
Hör av dig igen om du inte har fått någon pacemaker inom en månad.

Lycka till.

Thomas Fåhraeus
Bjärred