Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Den 29 juni fick jag mitt första TBE-vaccin mot hjärninflammation som orsakas av fästing. Den 24 augusti fick jag en pacemaker för att min sinusknut är för "lat". Inom tre månader borde jag få mitt andra TBE-vaccin dvs före utgången av september. Kan jag ta vaccinet trots att jag nyligen fått pacemaker? Jag undrar även om jag som fysioterapeut får ge US-behandling i fortsättningen åt mina patienter och åt mig själv?

Den 29 juni fick jag mitt första TBE-vaccin mot hjärninflammation som orsakas av fästing. Den 24 augusti fick jag en pacemaker för att min sinusknut är för "lat".
Inom tre månader borde jag få mitt andra TBE-vaccin dvs före utgången av september.
Kan jag ta vaccinet trots att jag nyligen fått pacemaker?
Jag undrar även om jag som fysioterapeut får ge US-behandling i fortsättningen åt mina patienter och åt mig själv?

Vaccineringen är inga problem.
US- behandling vet jag inte vad det är (ultrasound?). Fysioterapeuter har ju olika elektriska apparater för att behandla muskler mm. Många av dessa sänder ut en frekvens som tillfälligt kan påverka pacemaker. Armar och ben brukar gå bra, men är man närmare pacemakern, kan funktionen påverkas på olika sätt beroende på frekvensen. Skall man t ex behandla en nackskada med ultraljud så rekommenderas första behandlingen ske under EKG kontroll.
Som alltid gäller att mår patienten plötsligt dåligt när man slår på den terapeutiska enheten så skall man genast stänga av den igen. Många pacemakerpatienter har ju ofta en egen, spontan rytm, problemet är bara att man inte vet vilka som får det om pacemakern tillfälligt stängs av.

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund