Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

24 h Ekg

Hej!
Jag är 25 år och har legat inne på hjärtavd i fyra dagar. På avd upptäckte man att jag inte riktigt klarar av ansträngning. Vid vila eller stillasittande varierar pulsen mellan 60-80 slag. på natten har jag varit nere på ca 50 slag, vilket är bra. Men så fort jag rör mig i sängen eller reser mig, så ändras pulsen snabbt och stiger upp mot 130-150 slag av att jag bara står.. Fick gå i en korridor med en sköterska och se hur högt pulsen gick upp av att jag går i normal takt och var uppe i nästan 200 slag. Jag har blivit hemskickad och fick även ha en 24 h inspelningsbar ekg på mig som jag nu väntar svar på. Är det vanligt att pulsen stiger så snabbt vid minsta lilla ansträngning?
Har även andra symptom som feber och kraftig huvudvärk. Men har en inbokad MR nästa vecka. Behöver jag vara orolig för mitt hjärta när jag är hemma. Kan jag anstränga mig som vanligt, dvs, bära tung, gå en långpromenad, träna osv? jag fick inga riktiga direktiv på sjukhuset mer än ta det lugnt.
Kan man behandla detta?

Hej,

Så vitt jag förstår pågår nu en hjärtutredning varför din puls blir så snabbt. Det kan vara så att du har en sk myokardit dvs en inflammation i hjärtmuskeln, som vanligtvis läker ut, men som du förstår är det bara en spekulation.
Eftersom du har andra symptom också med bl a feber, tycker jag att du skall ta det lugnt nu och definitivt inte anstränga dig fysiskt i väntan på MR undersökningen. En del febersjukdomar med virus kan påverka hjärtat och man bör då vila från fysisk träning någon månad eller mer.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund