Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

081014 fick jag en pacemaker inop mot höger kammar av model S501 Subtype SSIR Manufact Guidant/Bos serial 116719. Jag har kroniskt förmaksflimmer sedan jan 07. Fick under resan fram till pacemaker låg puls. Hade i övrigt mycke liten påverkan av FF. Motionerar nu som tidigare 3-4ggr per vecka. Pulsen är nu helt klockren men då jag till ex under ett motionspass anstränger mig får jag 2-3 extra slag per minut under upp mot 2 timmar efter motionspasset, därefter lugn fin puls. Jag har tackat nej till ablation (våren 09), mår för bra för att ta en risk av denna typ.Men står kvar på en väntalista om att ifall. Fråga; I vilken omfattning har man flimmer trots att hjärtat slår klockrent med pacemaker. I vila och dagligt lätt jobb 60-65 slag/minut, motionspass 120-130slag/minut. Äter ingen speciell medicin för mitt FF mer än Waran, är ju 65 år sedan några dagar men jobbar kvar minst ett år i ett utvecklingsprojekt. Medicinerar för högt blodtryck,( tar Cozaar Comp 50 Mg/Amlodopin 10 Mg, går inom kort ner på 5 Mg) ligger nu på 120-75 i meddel. Ofta lägre. När man har FF, kan man då använda en sk spikmatta ?, går utan besvär till massör var annan vecka. När jag nu har en pacemaker, hur ställer det sig att använda olika vibrerande handverktyg som till ex slipmaskin? Kan man massera i nedre delen av ryggen och ben, med massagemaskin som vibrera lätt?

081014 fick jag en pacemaker inop mot höger kammar av model S501 Subtype SSIR Manufact Guidant/Bos serial 116719.
Jag har kroniskt förmaksflimmer sedan jan 07. Fick under resan fram till pacemaker låg puls.
Hade i övrigt mycke liten påverkan av FF. Motionerar nu som tidigare 3-4ggr per vecka.
Pulsen är nu helt klockren men då jag till ex under ett motionspass anstränger mig får jag 2-3 extra slag per minut under upp mot 2 timmar efter motionspasset, därefter lugn fin puls.
Jag har tackat nej till ablation (våren 09), mår för bra för att ta en risk av denna typ.Men står kvar på en väntalista om att ifall.
Fråga; I vilken omfattning har man flimmer trots att hjärtat slår klockrent med pacemaker. I vila och dagligt lätt jobb 60-65 slag/minut, motionspass 120-130slag/minut.

Äter ingen speciell medicin för mitt FF mer än Waran, är ju 65 år sedan några dagar men jobbar kvar minst ett år i ett utvecklingsprojekt.
Medicinerar för högt blodtryck,( tar Cozaar Comp 50 Mg/Amlodopin 10 Mg, går inom kort ner på 5 Mg) ligger nu på 120-75 i meddel. Ofta lägre.
När man har FF, kan man då använda en sk spikmatta ?, går utan besvär till massör var annan vecka.
När jag nu har en pacemaker, hur ställer det sig att använda olika vibrerande handverktyg som till ex slipmaskin?
Kan man massera i nedre delen av ryggen och ben, med massagemaskin som vibrera lätt?

Hej,

Om Du har konstant förmaksflimmer och pulsen är helt regelbunden talar det för att Du har ett sk långsamt förmaksflimmer och pacemakern stimulerar hela tiden regelbundet. Vid förmaksflimmer som driver kamrarna är pulse nästan alltid oregelbunden. Extraslagen kan vara enstaka flimmerslag som överleds snabbt till kammaren,svårt att avgöra, men har ingen betydelse.
Spikmatta kan Du använda.Slipmaskin kan Du köra håll den dock borta från pacemakern med några decimeter. Se EMI.
Massagemaskin finns många typer. Som vanlig gäller att slår man på en elektrisk maskin och plötsligt inte mår bra, skall man slå av den eller lämna den direkt och sedan försöka utreda om den påverkar pacemakern eller ej.

MVH

Thoas Fåhraeus
LUND