Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Önskar en högre inställning av maxpuls för pacemaker

Hej!

Har sedan sex månader en PM pga AV block III. Har en Medtronic ADDRL1 DDDR (vad nu alla dessa bokstäver betyder). Tyvärr så får de inte min PM att prestera det som krävs för att jag skall kunna fortsätta att leva ett lika aktivt liv som jag hade innan jag fick mitt AV block. Jag är 35 år och hade en maxpuls innan min sjukdom på 178. Min PM kan bara följa med till max 160 pga någon form av teknisk begränsning (enligt sköterskan på PM mottagningen). När jag kommer upp i 160 så "rasar" pulsen på någon sekund ner till 109 (det är alltid exakt dessa värden). Tar jag det sen lite lugnare så hoppar PM igång igen och pulsen går på några sekunder upp till ca 157 igen. Värdena är de samma både när jag använder min pulsklocka och när jag tar pulsen själv så det är inte en felmätning. Har varit inne flera gånger och ändrat inställningar men de får den inte att funka bättre.
Går det verkligen inte att få till inställningarna bättre? 160 i maxpuls är en klar begränsning i mitt liv.

Mvh

Morgan

Hej Morgan

Det är möjligt att ge dig en högre maxpuls. Nästa alla pacemakermodeller kan komma upp till 180 i frekvens och även ge möjlighet till högre puls om man justerar olika inställningar på pacemakern. Jag tror att din inställning gör att när du kommer upp i 160 så uppnår du också din 2:1 punkt vilket innebär att pulsen halveras några slag vilket du upplever som obehagligt. Vad jag föreslår är att du åter tar kontakt med din pacemakermottagning och ber om en ny kontroll. Skulle de inte klara av att justerar den så kan de få hjälp via pacemakerföretaget med att fin justera inställningen. Ge inte upp ! Du ska kunna leva ett aktivt liv med din pacemaker och må bra.

MVH
Maria