Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Operationen 3: förberedelse

img_0611_m.jpg

Operationssköterskan lägger sterila dukar och tvättar patienten inför operationen. Många sjukhus använder sterila papperslakan som här. Även operationsrockarna är av papper.

Många patienter vill gärna se sin operation men pga sterila skäl avskärmas ansiktet. Patienten kan emellertid prata med personalen som håller uppsikt både på patientens allmäntillstånd samt hjärtaktivitet. Om patienten har ont eller tycker det är obehagligt kan han/hon säga till och mer lokalbedövning eller lugnande läkemedel kan ges.

Pacemakermottagningen Lunds Universitetssjukhus
Foto: Magnus Tamelander
Copyright © 2007