Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Träning

1 reply [Senaste inlägg]
susanna
Offline
Joined: 2007-02-02

Hej, Thomas!

Ursäkta att jag ställer ännu en ny fråga till dig, men jag har försökt hitta svar på nätet och genom att fråga andra men jag finner inget svar.

Min upplevelse har varit att som arytmipatient så finns det inte inom vården samma klara riktlinjer som för tex hjärtinfarktspatienter. Jag tänker särskilt på att efter en infarkt så är det "hjärtskola" med information om kost, samlevnad, motion osv osv. Dom har hjärtgympa 1 gång i veckan och så är det vattenbassäng 1 gång i veckan osv.

Som arytmipatient är man minst lika rädd/osäker för olika saker och ting som en infarktpatient.

Jag hade tyckt det varit fantastiskt att få träna 2 ggr i veckan tillsammans med andra arytmipatienter i lasarettets träningslokal med välutbildad arytmi-personal, tills man känner att man kan stå på egna ben och träna på egen hand.Vilken skillnda det hade gjort fysiskt och psykiskt!!

Jag tror verkligen att livsstil, motion, hälsosam mat får en människa att må bättre på alla sätt och vis. Och när man drabbas av sjukdom behöver man få lite stöd till att börja med i dessa frågor, precis som tex hjärtinfarktspatienterna får.

Är detta något som diskuteras inom vården..?

Och nu till min fråga: Jag skulle gärna vilja börja träna yoga. Yoga bygger mycket på andningen och när man läser i yoga-böcker så står det att om man är "hjärtsjuk" så skall man endast yoga med kunnig instruktör. Andningen sätter ju igång oerhört mycket i kroppen. Man verkligen djupandas. Man har som syfte bla kunna styra hjärt-rytmen.

Skulle sådan andning i kombination med den fysiska ansträngningen kunna trigga igång kammar-arytmier?

Man vill ju också med andningen påverka hjärt-rytmen inom yogan och det kanske blir lite klurigt att kunna påverka när man har av-block III, förmaksflimmer och "kammar-grejer"..Däremot kan jag träna upp mina lungor och även stärka hjärtat med yogan, det tror jag på. Stärka och läka både kropp och själ.

Yoga gör man ju efter sina egna förutsattningar så alla kan ju yoga, frågan är om alla kan djupandas på det sättet..?

Jag har tränat thai chi sedan jag blev sjuk och den bygger ju också mycket på andningen, men den är så mycket lugnare. Under passet känner jag hur syresättningen ökar och det känns som jag har en syrgas-grimma på mig som ger extra syre, det känns jätte härligt.

Så jag tror nog jag kommer att börja träna yoga både i grupp och även hemma utan instruktör, för yoga skall man ju göra regelbundet och då är det bra att kunna göra hemma.

Nu skall jag träna in solhälsningen A..lite sol behöver vi alla..

Må gott!

Susanna