Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Svänghjulsfunktion och R

Inga svar
Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15

Jag undrar vad skillnaden är på svänghjulsfunktionen och R:et i DDDR? Jag har förstått det som att båda är till för att pacemakern ska känna av vad man gör och anpassa rytmen efter det. Har förstått det som att sensorn är R:et och att pacemakern hjälper till att öka hjärtrytmen om hjärtat inte gör det själv vid ansträngning. Verkar som att svänghjulet gör ungefär samma sak? Jag har en pacemaker med aktiv sensor (DDDR) och Per har svänghjulsfunktionen och inte rate-responsen och de tycks fylla samma funktion. Om jag t.ex. springer och pulsen är hög, säg 190 bpm, men om hjärtat under en kort stund inte hänger med, utan sjunker under ett tag till att slå säg 1 slag per sekund, kan då DDDR:n känna av det och rätta till så att pulsen höjs till den pulsen jag borde ha när jag springer? Eller fungerar det inte alls så? När är den ena funktionen att föredra framför den andra? Skiljer de sig åt i hur de fungerar när man vilar? :)

SVAR:
Hej Isabelle,
Förlåt sent svar, mycket att göra just nu. R-et står för att pacemakern har en eller två sensorer som höjer pulsen vid fysisk ansträngning. Det finns olika typer av sensorer som Du nog vet.Har man normal sinusrytm kan man få en pacemaker utan "R",dvs DDD. Sinusknutan styr pulsen som hos ett friskt hjärta.
Svänghjulsfunktionen (Vitatronpacemaker) är inte en sensor utan en specialfunktion som gör att pacemakerstimuleringen sjunker långsamt när man når inprogrammerad max. puls.Tidigare kunde vissa pacemaker plötsligt blockera sig kraftigt vid hög pacemakerstimulering vilket är obehagligt om patienten motionerar men" svänghjulet" som funktionen kallas, gör övergången mjukare och skonsammare. Numera har man löst detta problem på andra sätt.Får Du blockering vid kraftig motion kan Du be dem höja max.frekvensen. I vila är det ingen skillnad.

MVH

Thomas