Stressad av att känna PM

4 svar [Senaste inlägg]
SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14

Hej!

Jag har ju tidigare skrivit om att jag känner av min PM en hel del. Jag var på PM-koll för någon månad sedan och fick veta att PM går in oftare nu än när jag satte in den och att det vanliga är att man blir mer och mer, inte mindre, PM-beroende med åren. Det jobbiga är inte att PM arbetar utan att jag KÄNNER ATT den gör det. Om jag trycker med ett finger på bröstkorgen, där jag känner att "picket" kommer från, känner jag PM:s stimulering. När jag halvsov härom kvällen vaknade jag till av att det gjorde ont när PM gick in. Som små stötar. Ibland kan jag nästan få panik när jag tänker att jag ska leva med detta resten av mitt liv, och kanske ännu värre eftersom jag troligen får AV-block III på sikt. Någon annan med liknande känsla? /Sanna (susanna.bylin@vr.se)

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Unipolär eller bipolär pacing

Hej Sanna!

Min pacemaker går också oftare in nu än för två år sedan då jag fick den.
Till skillnad mot Dig trivdes jag med pickningarna från pacemakern.
Det gav mig en skön trygghetskänsla, ja näst intill lyckokänsla.

När jag nämnde det för läkaren gjorde han en extrakoll och konstaterade att pickningarna kom från pacing av förmaket. Han ändrade förmakspacingen till bipolär.

Sedan dess har jag inte känt någon pickning.

Beträffande AV-block så har det med kammaren att göra. Det är inget som säger att Du skulle känna pickningar från kammarpacing bara för att Du känner det från förmakspacingen. Även kammarpacing kan göras bipolärt.

Lite teknik:
För att pacingen skall fungera krävs att det går en ström från pacemakern till hjärtat och sedan tillbaka till pacemakern.
Vid unipolär pacing går strömmen till hjärtat genom elektrodsladden och sedan tillbaka genom kroppens vävnader. Den tillbakavändande strömmen tar enklaste vägen tillbaka och kan då reta muskler som kommer i vägen. Detta ger pickningarna Du känner. För min del fick jag mest pickningar vid revbenen på vänster sida, men pickningar kan uppkomma nästan var som helst i och på bröstkorgen.

Om man i stället väljer bipolär pacing låter man tillbakaströmen också gå i elektrodsladden (nu för tiden har alla elektrodsladdar denna möjlighet.) Då uppkommer inga strömmar utanför hjärtat och därmed heller inga pickningar.

Per :-)

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Gilla läget!

Själv har jag sakta vant mig. (Jag fick min PM för sex år sedan.) Jag har också aktivt och medvetet koncentrerat mig på att mota all ångest med att pacemakern hjälper mig. Jag har dock aldrig haft ont av själva stimuleringen, bara av sviter efter operationen. Har du ont så ta upp det med din mottagning.

Men gilla läget! Jag vet inte vilka besvär du haft innan du fick PM, men mina svimningar har definitivt varit livsfarliga inte bara för mig utan mina medmänniskor också. Nu vet jag att mitt hjärta inte kommer att stanna mer, förrän jag lägger näsan i vädret av ren och skär ålder.

/Lennart

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
Tack för era kommentarer!

Tack för era kommentarer! Jag ska verkligen jobba på att gilla läget, min kompis.
Trevlig helg!
Varma hälsningar Sanna

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Stress av pacemakern

Hej,

Kul att läsa era kommentarer. Som Per skriver så kan byte mellan unipolär och bipolär elektrod ta bort problemet ibland.

Lennarts "Gilla läget" är nog klokt till alla er som har besvär med pacemakerbehandlingen. Men kom ihåg att man kan korrigera mycket genom omprogrammeringar eller ibland en reoperation.

Bästa hälsningar,
Thomas