Statistik - pacemaker flest år?

6 svar [Senaste inlägg]
GUNILLA OLOFSSON
Offline
Joined: 2007-09-19

Hej! är det någon som vet hur jag kan få fram information om dom som har haft pacemaker längst? Jag själv fick min pacemaker 1965 och har haft pacemaker i 42 år. Jag var 5år då jag fick min första pacemaker och måste vara en av de nuvarande äldsta men hur många till finns det till som har haft det så länge som jag? Jag fick min pacemaker inopererad i Lund och har alltid haft mina byte där. Finns det någon samlad information som man kan få angående statistik som är samlad för hela Sverige eller har varje sjukhus ett eget? Vart vänder jag mig? Eller kan någon ge mig svar här?

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Hej, Svår fråga, 42 år

Hej,

Svår fråga, 42 år är en väldigt lång tid. Det finns ett svenskt pacemakerregister men där finns inte patienter med som haft pacemakern så länge. Sveriges första pacemakerpatient hade sin pacemaker sedan 1958 dvs han var först i världen. Han dog för några år sedan och jag skulle gissa att han haft pacemakern i cirka 50 år.
Om du nu har det svenska rekordet kan man nog inte ta reda på tyvärr.

MVH

Thomas F.

GUNILLA OLOFSSON
Offline
Joined: 2007-09-19
Hej Thomas! jag har fått

Hej Thomas! jag har fått fram på internet att den första i sverige fick pacemaker 1958 och avled 2001. Jag får det till 43år men enligt guiness rekordbok så dog han 2002 (varför det står så vet jag inte). Du säger "nog" kanske någon annan kan svara men vem isåfall?

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Hej Gunilla, Tack för ditt

Hej Gunilla,

Tack för ditt snabba svar. Jag räknade lite fel där och tiden går fortare än man anar. Jag kände patienten ifråga och han överlevde både sin implanterade läkare (Åke Senning) samt uppfinnaren av pacemakern (Rune Elmqvist).
Jag skriver ofta "nog" då det är svårt att kontrollera alla uppgifter.

Med bästa hälsningar,

Thomas F

Jesper
Jespers bild
Offline
Joined: 2008-10-08
Jag kanske kan lägga mig

Jag kanske kan lägga mig själv då på plats 2 :) Blir ju 40 nu i november, fick min januari 73 om jag "minns" rätt ;) Eller hur var det Thomas :) Hälsa Hans.

callew
Offline
Joined: 2011-06-06
Apropå vem som levt längst med pacemaker.

Nu är det så här: Arne Larsson (28/5 1915 - 28/12 2001) var den förste som fick en pacemaker implanterad 1958. Han levde alltså halva sitt liv (43 år) med pacemaker och nådde den aktningsvärda åldern av 86 år!

Men: om jag håller mig vid liv till den 19 september i år, så har jag varit pacemakerdriven i 50 år. Jag undrar om jag inte är den som levt längst med pacemaker i Sverige/världen.
Varför blev det så? Jag föddes 1941 och diagnostiserades med Fallots tetralogi kort efter födseln. "Blue Baby" var den vanliga benämningen - ett komplicerat hjärtfel med på den tiden dyster prognos. Emellertid utvecklades i USA i mitten på 40-talet en shuntoperation som medförde en kraftigt förbättrad syresättning av blodet. En sådan operation gjordes på mig 1949, varefter jag kunde ha en relativt normal skolgång, även om min förmåga till fysiska aktiviteter ändå var starkt begränsad.
När jag tagit studenten lyckades jag efter en del krångel få till stånd en radikaloperation av hjärtfelet 1963. Operationen blev tekniskt sett mycket lyckad, bortsett från att jag fick ett tredje gradens AV-block. Så sedan dess har jag varit pacemakerdriven, vilket ju kändes trist till en början, men efterhand kunde jag leva ett nästintill normalt liv med många olika fysiska aktiviteter.
Nu är jag pensionär och ålderskrämporna börjar kännas av, men jag är trots allt nöjd med livet som det nu blev.

Carl-Gustaf Wallman

jojo
Offline
Joined: 2009-04-01
Å så spännande att läsa! Tack

Å så spännande att läsa! Tack för de!! :)