Smärta / Obehag i vänster arm

6 svar [Senaste inlägg]
Majoren
Offline
Joined: 2008-03-02

Jag har haft min Pacemaker (PM) i ca 1år och 2månader och sen ca 3månader tillbaka har jag fått problem med min vänster arm. Frågan är nu om detta kan vara relaterat till min PM?

Det började med att jag noterade att min vänsterhand var väldigt röd jämfört med högerhanden ofta röda knogar, dock inte konstant utan bara vid vissa tillfällen. Det känns lite som om armen är lite svullen, strax ovanför bicep och i armhåla, men detta är inget synligt utan mer en känsla. Jag har sen haft värk och obehag i hand och ibland över/under arm, stickningar och domningskänsla i hand. Stickningar och domningarna känner jag oftast på kvällen när jag skall sova eller direkt när jag vaknar.
Jag har märkt att jag har fått synliga ådror omkring PM område/axel.

Givetvis gjorde detta mig orolig och jag sökte mig till akuten, läkaren där sa att det inte var något akut, det skulle kunna vara en nerv i kläm. Han bad mig kontakta vårdcentralen om det inte försvann inom ca 2-3veckor. Jag frågade också om han trodde det kunde vara en blodpropp vilket han starkt avfärdade.

Tiden gick, jag kontaktade min PM avdelningen och bad att få träffa en läkare för jag kände att det kanske skulle vara relaterat till min PM. Läkaren sa där att hon inte trodde det skulle ha med PM att göra alls, hon sa att det kanske var en proppbildning och skulle skicka en remiss till kärlröntgen. (remissen har jag inte fått svar på än)

Dåligt förtroende för sjukvården har jag sen tidigare, och inte blir det bättre heller. Så jag kontaktar vårdcentralen nu. Läkaren där avfärdar helt att det skulle vara en propp och misstänker nerver i kläm, får en remiss för röntga armen. Hittar man inget där föreslår man att jag röntgar nacken.

En bekant som känner en hjärt/kärl läkare får höra om mitt problem, varpå denna läkaren svarar att den inte är ett ovanligt problem med värk/problem i vänsterarmen efter man fått en PM han nämner även något om nerv i nacken.

Splittrad/trött/besvärad/oroad över mitt problem vänder jag mig till er patienter och läkare som finns på detta forum om råd tips och erfarenheter.

Har någon hört något om detta/upplevt detta?

Tacksam för alla svar.
Mvh

JSMF
Offline
Joined: 2009-07-02
Känner igen mig

Hej!

Jag har exakt samma som du; stickningar/domningar i vänster arm och hand. Känns ibland som att armen är "ur led" men inte går att rätta till. Var på årskontroll häromdagen och ssk sa att detta är ett vanligt pacemakerproblem, att det är dosan som trycker mot en nerv och att inget finns att göra åt saken.

Hör gärna av dig om du får ny input!

Mvh JSMF

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Värk i armen

Hej,

Dina symptom med svullnad, värk, synliga vener i vänster arm kan vara tecken på att Du fått en propp, en ventrombos, i vänster arm. Det är inte helt ovanligt att blodavflödet från armen förhindras av en uppkommen tromb hos pacemakerpatienter , vanligtvis i nyckelbensvenen. Proppen kan vara total dvs inget blod kan passera men då skulle Du få värre symptom. Proppen kan också täppa till större delen av venen med försämrat blodflöde som följd.
Vid misstanke på venpropp bör man alltid göra en kontrastundersökning på röntgen, som är en relativt enkel och snabb procedur.
Undersökningen bör göras akut för att minska risken för att proppar vandrar vidare till lungorna.Blodförtunnande medicin måste sättas in vid en propp.

Att en nerv skulle komma "i kläm" efter flera månader efter operationen är direkt ovanligt. Skulle en nerv skadas under implantationen uppträder symptom ofta direkt. Man opererar inte vid någon "större" nerv som går ner till armen.

I sällsynta fall har en del patienter en slags kronisk värk i skuldran, axeln och ut i armen som kan vara mycket plågsam. Det är svårt att förklara denna värk men ibland beror den på att patienten omedvetet "spänner" muskler i pacemakerområdet. Symtomen kan också bero på inklämning av en nerv i t ex nacken dvs inte vid själva pacemakern. Sjukgymnastik brukar hjälpa.

Det viktigaste tycker jag är att du gör en kontraströntgen om det inte är gjort. Är den normal får man överväga en specialistbedömning av t ex neurolog för att se vad som orsakar besvären och styr terapin.

Lycka till.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund

mach
Offline
Joined: 2010-03-21
Blodpropp

Hej!

Jag fick en pacemaker i Juni 2009 på grund av "sjuk sinusknuta" vid 29 års ålder. Min puls kan vid starkt obehag, smärta eller liknande sjunka snabbt och mycket, vilket i praktiken kan innegära att jag svimmar. Har inträffat ca 10 ggr i mitt liv vad jag kan komma ihåg.

Jag lever ett aktivt liv med regelbunden träning i form av stryketräning, löpning samt vindsurfing. Innan jag fick min pacemaker utövade jag även klättring, vilket jag däremot inte har vågat återuppta pga stor belastning på axlar.

I början av februari 2010 vaknade jag upp en morgon med en svullen vänsterarm. Omkretsen runt biceps var ca 2-3 cm större än högerarmen. Jag trodde svullnaden skulle gå ner under dagen, vilket den inte gjorde varför jag ringde min pacemakerläkare och fick komma in på kontroll. Första misstanken var blodpropp vilket avfärdades efter ultraljud och blodprov. Var under en månads tid inne på några 2 ytterligare. Den sista av dessa två var ytterligare ett ultraljud i början av mars. Vid detta ultraljud konstaterades en blodpropp, DVT (Djup ventrombos), i den ven där pacemakerelektroden sitter.

Jag går nu sedan 3 veckor tillbaka på blodförtunnande medicin och skall så göra i totalt 6 månader. Armen är oförändrat svullen.

Jag har under hela denna tid inte upplevt vare sig smärta, stickningar eller liknande i armen. Jag har precis som nämnts ovan mycket synliga ådror framförallt i området runt vänster axel ovanför pacemakern.

Någon som har någon aning om varför denna blodpropp skulle kunna ha uppstått? Kan det bero på min träning, att elektroden har skavt och irriterat venen?

Hur har det gått för dig "Majoren"? Har dina problem försvunnit?

Mvh Mach

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
SannaB Hej! Jag har inga av

SannaB

Hej!

Jag har inga av dessa erfarenheter men med tanke på att jag då och då simtränar (crawl) och har tänkt börja styrketräna skulle det vara intressant att veta huruvida ev slitage kan leda till proppbildning. Jag hoppas att ni som skrivit ovanstående inlägg snart är av med era problem!!

Mvh,
Sanna

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Detta borde ju Thomas svara på ...

... men det går inget blod i den delen av venen som elektrodkablaget finns. Jag kan känna med fingrarna hur läkaren surrat ihop venen kring kablarna.
Så, Mach, det är knappast elektroderna som orsakar Dina problem.
Venen börjar dock vanligen i armen och blodet där måste ju vidare fast venen är blockerad vid pacemakern. Detta löser kroppen genom att utnyttja paralella blodbanor.

Direkt vid operationen, när läkaren började arbeta med venen, kände jag stasningar i armen. För min del tog det några månader innan jag tyckte att cirkulationen i armen blev normal. Fast några problem hade jag aldrig.

/Per :-)

mach
Offline
Joined: 2010-03-21
Inväntar Thomas...

Ok, jag hade ingen aning om att det kunde vara så. Det borde ju sagts till mig på sjukhuset. Undrar om man kan montera in elektroderna olika på olika patienter...

Mvh
Mach