Smärta i bröstkorg efter gräsklippning

1 reply [Senaste inlägg]
Anna
Offline
Joined: 2007-09-02

Hej!
Först vill jag tacka för en väldigt intressant sida. Tycker att det är lite krångligt när man vill fråga läkare och sjuksköterskor då man ibland känner sig besvärlig. Här finns det massor av information som dessutom är på svenska! Tack!

Så min fråga. Har köpt landställe och åkgräsklippare. För 2 veckor sedan så klippte jag hela gräsmattan (en del var oklippt sedan många år tillbaka). Gräsmattan är 4800 kvm så det var en hel del skump över sorkhål etc. Efter detta så har jag haft ont i bröstkorgen eller snarare precis ovanför brösten och i springan ned. Ibland sticker det till åt vänster bröst. Denna känsla hade jag när jag opererade in min pacemaker för 10 månader sedan. Det är även den känslan jag har när jag har varit på kontroll av pacemakern. Smärtan ökar när jag böjer mig ned för att knyta skosnören. Tar jag två panodil så försvinner det mesta av värken (eller snarare obehaget för riktig värk är det bara om jag ligger på sidan när jag sover).

Kan det vara elektroderna som rör på sig i venen? Eller vad? Har två elektroder och fick pacemakern pga av kardioinhibitorisk vasovagal synkope. Pacemakern i övrigt verkar fungera som den ska. Vill helst inte vända mig till sjukhuset då jag i väntan på att utredningen som gav mig pacemaker drog ut så på tiden (2 1/2 år). Klassades som panikångest-patient på akuten så jag antar att thorax på samma sjukhus läser de gamla journalerna. Även om det visade sig att det var ett annat fel.

Hälsningar Anna

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Hej Anna, Kul att du tycker

Hej Anna,

Kul att du tycker om denna webbsida. Ytterst få patienter brukar ha smärta kring pacemakern eller av elektroderna när såret är läkt. Är Du mycket mager kan en viss skavningssmärta föreligga över pacemakerdosan. Den uppkommer när man ligger på pacemakern eller har t ex bilbälte över dosan. Elektroderna i venerna ger aldrig smärta men ibland kan en elektrod bli för kort (t ex hos barn som växer) eller att elektroden har lossnat från sin fixering intill pacemakern. En del patienter känner detta som en stramning när de gör vissa rörelser.

I hjärtat har man inga smärtnerver så jag tror inte värken kommer därifrån.

Har man kärlkramp i hjärtat kan den bli värre av en pacemaker. Pacemakern ökar hjärtfrekvensen framför allt när man rör sig mycket eller t ex kör en skumpande traktor. Har du en funktion påkopplad som betecknas med "R" t ex DDDR så är den sk sensorfunktionen inkopplad. Det betyder att pulsen ökar när kroppen "skakar" eller är i rörelse. Blir pulsen mycket hög blir det syrgasbrist i hjärtat och man får ont i bröstet om man har åderförkalkning i hjärtats kranskärl. Är den inte påslagen är det nog inte det som orsakar dina problem.

Så vitt jag förstår har du en mer långvarig smärta (flera timmar?) och kärlkramp varar bara några minuter oftast.
Smärta i bröstet kan också komma från leder mellan bröstbenet och revbenen. Du kan klämma där och se om det ömmar på något ställe.
Smärta i pacemakerfickan kan uppstå vid en infektion i fickan, som svullnar upp och blir röd.

Skakningarna vid gräsklippningen kan ha rubbat pacemakern något men runt pacemakerdosan bildas en mycket stark pacemakerficka av bindväv inom ett par veckor som håller pacemakern på plats.

Så detta var lite information. Svårt att säga vad det är men dra dig inte från att besöka pacemakermottagningen så får de kolla upp dig lite. Återkom annars ty vårt mål är att man inte skall ha några besvär av sin pacemaker.
Bästa hälsningar.
Thomas