Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

"pulshöjarinställningen" på pacemakern

Inga svar
susanna
Offline
Joined: 2007-02-02

Hej, Tomas!

I fredagas var jag på kontroll av pacemakern. När den skulle läsas av så mådde jag "konstigt" bara av att magneten las på, det blev oroligt i hjärtat och pulsen höjdes till 90-95, så fort magneten lyftes av sjönk min puls till 50.
Varför blev det så?

Vid avläsningen kunde man som vanligt se att pulsen som alltid ligger mellan 70-90 slag. Jag är ute o går mycket med hunden, (i genomsnitt minst 12000 steg per dag), detta kanske är svårt att tro på när pulsen ligger som den gör, men jag får inte upp pulsen av egen maskin. I backar, trappor och motvind är det tungt.

För att göra ett försök att få upp pulsen höjdes det på en skala fr 13 till 16. (inte reaktionstiden).

Jag vet att det tar en tid innan hjärtat o pacemakern synkat ihop sig till den nya inställningen är ok, men jag märkte av "saker" ganska snabbt. På kvällsrundan samma dag med hunden så gick benen lättare, men det smärtade i bröstet och lungorna och ut i båda armarna och jag blev för första gången sedan jag fick min pacemaker andfådd och jag kände en pulsökning.
När jag tex går snabbt i trappen o sedan sätter mig ner, så fortsätter pacemakern att banka fort på ett tag till, det tar tid innan den fattar att jag sitter. Det räcker om jag lutar mig framåt över bordet för att ta en kopp te så går det fortare.

Det har varit svårt att hitta en bra inställning, ant så bankar det på för snabbt (bara jag vänder mig om i sängen, så blir det hård snabb puls) el så har jag min låga puls och gnetar på.

Vilket är bäst för hjärtat och kroppen?
Att pulsen trots ganska aktivt liv ligger på 70-90 (jag blir aldrig andfådd då, kan liksom inte bli det, det tar stopp innan dess, men det funkar ju ändå och jag kämpar på i tröga backar, eftersom pulsen inte höjs)
Eller är det bra att pulsen ökas och att det går fortare i kroppen, jag känner att blodcirkultionen är bättre och att mina blåa naglar inte längre är så blåa tex..
Att det smärtar i bröst och lungor nu vid promenader, kan det vara för att kroppen inte är van vid en högre puls?

Tack för svar om fiolen, det stämmer att jag är helt beroende av pacemakern, så jag förstår att det vore dumt att byta sida, vore jätte snällt vid tillfälle om ni ville se om det går att buffa lite på dosan.

Häls
Susanna