PM som slutat fungera?

2 svar [Senaste inlägg]
Emil
Emils bild
Offline
Joined: 2010-09-23

HEj..

Fick min första PM -02 och bytte till min andra sommaren -09, då jag kom in på min årliga kontroll så hittade hon inte PM med sin dator. Sjuksköterskan blev lite orolig och fick hämta en läkare, men ingen PM fanns att hitta, den hade alltså antingen gått sönder eller laddat ur helt. Hur ofta hinner en PM ladda ur så fort? Kontrollen innan så hade jag 9-12 mån kvar i batteritid och jag kom in efter 6 mån. Så den hade förmodligen varit avstängd i någon eller flera månader.
Nu har jag AV Block III total block, men med fullgod ersättningsrytm(hela 36 i vilopuls) så det var kanske inte så farligt i mitt fall men är det ofta detta händer?

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Funkar pacemakern?

Det Du skriver tror jag är extremt ovanligt.

Om jag själv skulle misstänka att något var fel med min pacemaker skulle jag vid vila kontrollera att min puls inte understiger pacemakerns lägsta tillåtna värde ( i mitt fall 54 slag/minut)

OBS! Nedanstående är inte en allmän rekommendation! En läkare skulle troligen inte ge vem som helst följande råd.
Om pulsen konstant, oavsett vad jag gör ligger på 70 slag/minut indikerar det att min pacemaker gått in i en säkerhetsmod. Detta är inte farligt men jag skulle då snarast ringa hjärtmottagningen. Om jag inte fick tag i hjärtmottagningen skulle jag själv försöka återställa pacemakern till normalmod genom att hålla en någorlunda stark magnet mot pacemakern. Pacemakern försöker då återställa till normaläge och ändrar sedan pulsen till mellan 85 och 100 slag/minut. När jag sedan tar bort magneten går pacemakern förhoppningsvis normalt igen.

Den puls man får då man håller en magnet mot pacemakern ger också en indikation på hur bra batteriet är. Nära 100 indikerar att batteriladdningen är mycket bra.
85 indikerar att det börjar bli dags att byta batteri (= pacemaker).

Per :-)

Emil
Emils bild
Offline
Joined: 2010-09-23
De hörde av sig från Fys

De hörde av sig från Fys lab i Skövde och tydligen så var det inget fel på PM utan den hade bara laddat ur, lite konstigt men men.