Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Hur pacemakern kan påverka hjärtslagen

1 reply [Senaste inlägg]
gustaf
Offline
Joined: 2008-02-05

Hej,
Jag fick pacemaker efter som en följd av en operation i samband med en akut aortadissektion då även en klaffrekonstruktion gjordes. Alltsedan dess, ett drygt år sedan, har jag haft extremt kraftiga hjärtslag, som jag har hört många olika förklaringar till. Jag klarar det bra psykologiskt, men har av ljudet och rörelserna i bland svårt att sova.

Mestadels rör det sig sannolikt om att hjärtat arbetar såpass annorlunda med en icke läckande klaff. Jag var tidigare mycket vältränad trots läckaget och har sen dess ett något förstorat hjärta. Kanske påverkar även aortagraften, dess läge mm. så att en resonans uppstår.

Min huvudsakliga fråga är om man genom inställningar i pacemakern kan påverka hur hjärtat slår, på något vis modellera slagkarakteristiken så att hjärtat slår mjukare, mer anpassat till min nu mycket tätare aortaklaff?

Jag har ett nästan fullständigt AV-nodsblock III.

I och med att operationen i sig var direkt livräddande har detta varit lite mer av ett kosmetiskt problem, men med tiden är det ändå tydligt att det påverkar den övergripande livskvaliteten, inte minst genom sämre sömn.

mvh

::Gustaf