Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Pacemaker och induktionsteknik på spishällar

3 svar [Senaste inlägg]
JoakimBertilsson
Offline
Joined: 2007-10-05

Hej!

Jag och en annan student håller på att göra vårt examensarbete åt Electrolux i Adelaide, Australien. Vi har blivit ombedda att ta fram en spis och fläktkåpa anpassade till en äldre målgrupp. I vårt arbete ingår bland annat att rekommendera vilken typ av uppvärmningsteknik som är den bäst lämpade för äldre och håller därför på med efterforskningar om fördelar och nackdelar med gas, elektricitet och induktion. Det här kanske inte är rätt forum för vår fråga egentligen, men det verkar ju som att det finns en stor expertis här. Trots allt vill vi ju försöka ta fram en produkt som kan göra livet lite lättare för alla, pacemaker eller ej.

Vår fråga är huruvida pacemakers kan påverkas av en induktionshäll? Vi har hittat lite undersökningar, men inget enhetligt svar. En del svarar att det inte ska vara några problem med nyare pacemakers (efter -95) medan andra säger att pacemakers visst påverkas, men endast om man befinner sig inom ca 30 cm avstånd från hällen. Finns det några ordentliga vetenskapliga studier gjorde ino detta område? Induktionstekniken blir ju vanligare och vanligare så man kan ju tycka att det borde utredas grundligt hur det ligger till.

Sedan undrar vi också över om det finns någon statistik över ungefär hur stor del av befolkningen (i sverige eller resten av världen) som bär pacemakers?

Tacksam för svar!

Mvh
Joakim Bertilsson
Ergonomisk Design och Produktion
Luleå Tekniska Universitet