pacemaker i onödan?

4 svar [Senaste inlägg]
Agneta
Offline
Joined: 2014-01-28

Läkaren tycker att jag behöver pacemaker (efter ett svimninganfall och 24-timmars ekg.) Jag är 50 år, kvinna och har mått bra, trodde jag....Har inte varit trött, inte svimmat "ofta" (det har hänt, när jag gjort mej illa eller sett något otäckt), blir inte andfådd när jag anstränger mej. Går mycket och motionerar en del (friskis&svettis). Nu kollar jag pulsen och det här forumet väldigt ofta....Hur är det? Har läkaren kanske sett något speciellt på ekg-kurvan? Han försökte nog förklara, men jag var nog för chockad, var inte särskilt mottaglig för informaton. Han pratade om AV-block och sinusknuta....Jag ska se till att få prata med läkare ordentligt innan ev. operation så jag förstår ordentligt vad som är fel. Tills dess undrar jag? Om jag mår bra, har låg puls vid vila ner till 38 (mest runt 50), vid promenad runt 110 och vid större anträngning går den upp till åtminstone 150. Är det dumt och farligt att säja nej till pacemaker? (beror väl förstås på var felet sitter) Är rädd att jag "blir med pacemaker i onödan".

Agneta
Offline
Joined: 2014-01-28
forts.pacemaker i onödan...?

Enl.journalen har jag: sinus caroticus syndrom med symtomgivande bradykardi. Stor misstanke om sinusarrest som orsak till pat.synkope. Oj, inte så lätt för en outbildad, har iallafall fattat vad bradykardi är nu, hade jag ingen aning om för två veckor sedan....Bra läkare förklarade det här, men många frågor kom jag inte på just då såklart. Stora frågan fortfarande, vad riskerar jag om jag tackar nej till pacemaker???

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Läkare föreslår inte

Läkare föreslår inte pacemaker utan orsak. AV-block finns av olika grader, men betyder förenklat att kamrarna inte får signal från förmaken att det är dags att slå. Det kan betyda att blodcirkulationen upphör under några sekunder vilket orsakar att Du svimmar. Om uppehållet blir för långt (svårare AV-block) ökar risken att hjärtat inte startar igen.
Jag tycker du skall tänka så här: Vad händer om jag svimmar när jag kör bil? Tänk om jag kör ihjäl någon.
Med en pacemaker kommer du aldrig att svimma pga AV-block eller "sjuk sinusknuta".
Det går att ställa in pacemakern så att den endast påverkar hjärtat då det verkligen behövs.

Agneta
Offline
Joined: 2014-01-28
Försöker komma över chocken

Försöker komma över chocken att bli ordinerad pacemaker. Har inte mått dåligt innan, vad jag minns? Börjar bli ordentligt förvirrad, nu känner jag efter med jämna mellanrum och kanske är jag lite trött? Läkaren nämnde det där med bilkörning...kanske låter jag hellre bli att köra bil än lever med pacemaker? Är jag fånig? visst!(kommer nog gå över). Det är pacemaker eller att hädanefter aldrig riktigt känna mej hjärt-trygg som är alternativen. Tar bara lite tid att vänja mej vid pacemaker-tanken...

lina.ericsson
lina.ericssons bild
Offline
Joined: 2011-07-11
Förstår din oro, jag hade nog

Förstår din oro, jag hade nog tänkt o känt likadant. Som tur var gick allt väldigt fort när jag fick min. Svimmade hemma på natten vid 02 -tiden, (hjärtstopp, kissade ner mig o så. Min man fick panik!) blev inkörd m ambulans till sjukhus, fick ekg. Sov några timmar, skulle sen gå på toa ( vid 06-tiden ungefär) och två svimmade då igen. Tack vare ekg:t såg de ett hjärtstillestånd på 10 sek. Det blev ilfart upp från akuten till hjärtintensiven. Vid 11-tiden samma dygn blev det operation. Jag hann liksom aldrig bli nervös.
Värre var det ju såklart för min familj...
Tänker eftersom min pm inte jobbar så ofta att jag kanske inte behöver den egentligen, men som nån skrev tidigare, tänk om man sitter på motorvägen i bilen m barnen i... då är 10 sekunder farliga sekunder...
Jag är 34 nu o h har haft min i 3,5 år. Bättre att leva med den även om den bara behövs lite, än att det händer tokigheter.
kram♥