Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till Vårdguidens funktion Ställ en anonym fråga: www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker. Sista vill vi slå ett slag för Facebooks gruppsidor. Det finns bland annat Facebookgrupperna Pacemaker Support Group och Pacemaker and ICD Support Group. Båda är engelskspråkiga.

Pacemaker kan hackas

5 svar [Senaste inlägg]
susanna
Offline
Joined: 2007-02-02

Hej, Thomas

Har du någon kommentar till nedanstående?
Häls Susanna

Pacemaker kan påverkas av hackare
Eventuella risker över hur medicinteknisk utrustning kan styras och avläsas på distans har undersökts av forskare vid bland annat University of Washington. Bland annat undersöktes förmågan att avlyssna signaler från en implanterbar defibrillator med en radio. Forskarna lyckades få fram detaljerad information från patienten samt namn, personnummer och diagnos. Forskarna lyckades även stänga av defibrillatorn och utlösa en elchock som kan orsaka livshotande arytmier hos en verklig patient.

Källa: Dagens medicins nätupplaga, 080318, © Netdoktor.se, Karolina Bergström

Hej Susanna,

Jag såg denna artikeln nyligen i en amerikansk tidskrift.Vi tänkte ta upp den på denna webbsida, men den skrämmer nog många patienter, så jag vill ha lite mer underlag till en artikel.

Att fånga upp signaler från en pacemaker kunde t.o.m patienter göra för 40 år sedan, genom att ställa in en speciell våglängd på sin hemmaradio. De hörde ett pip varje gång stimulering skedde.

Senaste åren har man tillverkat pacemakers och ICD'er med möjlighet att sända information via ett slags modem, som patienten har intill sin device. Den i sin tur kan kontakta sjukhuset och ge den information till läkarna som du beskriver.
Fördelen är att vissa ICD- patienter inte behöver åka 20- 30 mil för att kontrollera sin ICD i t ex Norrland.

Jag har inte läst de ursprungliga artiklarna men den uppgiften att forskarna kan stänga av ICD,n eller utlösa en shock måste innebära att de är mycket nära patienten och har tillgång till avancerad apparatur.

Helt klart är att om dessa forskningsrön är helt korrekta kommer pacemaker/ICD- företagen att vidta en hel del lösningar som gör det omöjligt för utomstående att kunna påverka programmen och funktionen. En lösning är att ta bort den trådlösa telemetrifunktionen och återgå till en vanlig pace/ICD device som de flesta patienter har idag.

I den allmänpopulära artikeln föreligger en del felaktigheter och sammanblandningar. När vi vet mer konkret vad som gjorts återkommer vi med saklig information.

Med vänlig hälsning,

Thomas F