Många frågor och oro....

5 svar [Senaste inlägg]
68an
Offline
Joined: 2007-10-08

Jag fann denna sida precis vilket var passande då jag sitter uppe och grubblar. Många frågor poppar runt i huvudet och kanske kommer jag skriva osammanhängande.

Jag är en kvinna som blir 39 i dagarna och för 3 dagar sedan träffade jag en hjärtspecialist för första gången i mitt liv då jag gjorde ett inspelningsbart EKG under 1 dygn i juli och allt stod inte rätt till trots att jag själv inte hade några som helst känningar just det dygnet.

Läkaren sa "Du får troligen en pacemaker och hjärtmedicin men först vill jag göra några kompletterande undersökningar"

Jag hade förberett mig på det värsta tänkbara men trots det blev jag nog chockad och lessen och fick inte fram mycket där jag satt.

Förstod jag det hela rätt så hoppar mitt hjärta över slag, bradykardi?! Sedan rusar hjärtat ibland vilket är takykardi om jag förstod det rätt så den biten skulle kunna ordnas med medicin medan det förstnämnda skulle ordnas med en pacemaker.

Specialisten sa att han ville göra ett inspelningsbart EKG under 1 vecka, för att då se hur det ser ut då jag får mina känningar. Sedan ett EKG då jag cyklar och ett ultraljud på hjärtat. Hade jag tur skulle jag få göra det innan årets slut.

Nu sitter jag och känner mig så osäker .... kommer jag få en pacemaker eller kan dom 3 undersökningarna visa annat eller rent av vara bra just då så det uteblir en operation?! Kanske svårt för dig att veta.

Jag fick frågan om jag svimmat och där svara jag nej. Har bara känt yrsel, obehag och smärta och ev. trötthet men det är svårt att säga vad den beror på då jag har andra kroniska sjukdomar.

Nu har jag kommit på att då jag var gravid (2001) så svimmade jag flera ggr och än fler ggr var det riktigt nära. Det höll på så nästan dagligen. Min barnmorska sa att det är blodtrycks- och blodsockerfall men nu funderar jag ju om det kanske var hjärtat redan då, om det är medfött eller om det kommit först nu dom sista åren då jag börjat känna mmer obehag?!

Jag svimmade några ggr då jag var kring 18-21 år gammal men det trodde jag berodde på min låga vikt som jag hade då, anorexia. Kanske hjärtat redan då?!

Sedan har jag sen 20 år tillbaka haft några obehagliga upplevelser då jag sovit och särskilt då jag varit kraftigt förkyld med feber ibland.
Jag vaknar till med känslan av att jag precis höll på att dö, får kippa efter luft och efter en stund är det bra. Ibland 1g under natten och ibland hela natten igenom. Kanske det också har med hjärtat att göra då dom såg att min låga puls, slag som hoppades över var särskilt då jag sov.

Ja det blev många frågor och funderingar och det är kanske omöjligt att svara på här. Jag vet bara att jag vill ha 100% besked så fort det bara går för att leva i ovisshet är svårt, jag blir nedstämd och gråtmild men vården har ju sina väntetider *suck*

Apropå anhöriga! Är detta inget att reagera över eller tar en del det med ro, kyla för att det inte är något att bry sig om eller för att det är svårt att hantera?

Min respektive visar absolut ingenting i frågan, inte ens en kram och lite tröst då jag kom hem och var så ledsen i fredas. Kanske han stänger av, svårt att hantera för honom?!

Själv får jag tankar som, finns det dom som tror att jag är odödlig. Jag är i alla fall rädd, mycket rädd och sorgsen för att jag trodde att jag fått min beskärda del att det skulle finnas stopp någonstans men allt kan hända.

Nu har jag fått släppa ut lite och kanske någon fråga går att besvara.

Tack!
68an

Anna
Offline
Joined: 2007-09-02
Hej 68an! Du hade många

Hej 68an!
Du hade många frågor - hoppas att Thomas kan svara på några av dem.

Ville bara säga att jag förstår dig till 110 %. Jag skulle fylla 40 år tre veckor innan jag fick beskeded om pacemaker. Jag tyckte också att jag redan hade haft min beskärda del av sjukdomar.

Min man blev nog ganska förskräckt när jag berättade att jag skulle få pacemaker. Han fann sig dock ganska så snabbt. Själv är jag livrädd för sjukhus och "vitrockar" så jag befann mig i ett chocktillstånd i en vecka. Därefter började min man och jag leta information, prata med läkare etc för att få lite "koll" på vad det innebar. Som min man sa "Det är ju bättre med en pacemaker än att du ska svimma och må dåligt hela tiden". Och visst stämmer det...men det har tagit en tid att så sakteliga acceptera pacemakern.

Lycka till och skriv av dig mycket här! Vi är många med pacemaker *ler*

Kram från
Anna

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Hej 68an, Ja, det var många

Hej 68an,

Ja, det var många frågor och funderingar. Kanske har du det sk brady-takysyndromet, vilket innebär att hjärtat slår för fort eller för långsamt ibland. Det är en vanlig indikation för att lägga in en pacemaker som i sin tur stabiliserar rytmen.

Pacemakern kan tyvärr inte bromsa snabb puls utan då får man ge läkemedel. Dessa mediciner kanske leder till mycket långsam puls som ger symptom som yrsel, trötthet, hjärtsvikt och kanske svimning. En del patienter tror att de skall dö, precis som du beskriver. En pacemaker tar bort dessa symptom som kan vara mycket obehagliga. Så genom att kombinera bromsande medicin med pacemakerbehandling får patienterna vanligtvis ett regelbunden stabil puls, vilket leder till att de mår mycket bättre.

Som Anna skriver så slipper du rädslan av att svimma. Många patienter är mycket belåtna när de fått sin pacemaker. Självförtroendet kommer tillbaka och har du ingen annan sjukdom i hjärtat så kan du betrakta dig som botad. Att bära en liten pacemakerdosa under huden uppväger lätt det jobbiga med alla symptom som långsam puls medför. Det är mycket sällsynt att en patient blir sämre av pacemakerbehandlingen nu för tiden.

Så se fram emot att en pacemaker kanske kan bota dig. Operationen tar kanske en timme och många års ängslan för att hjärtat skall stanna försvinner förhoppningsvis när pacemakern styr hjärtrytmen.

Lycka till och tack Anna för att Du vill stödja patienten,

MVH

Thomas

68an
Offline
Joined: 2007-10-08
Tack för er svar Anna och

Tack för er svar Anna och Thomas!

Två frågor!

Om hjärtat hoppar över slag och om pulsen är för låg, betyder det samma sak? 2 olika uttryck för samma sak?

Thomas skriver...
"Pacemakern kan tyvärr inte bromsa snabb puls utan då får man ge läkemedel. Dessa mediciner kanske leder till mycket långsam puls som ger symptom som yrsel, trötthet, hjärtsvikt och kanske svimning"

Betyder det att om jag får hjärtmedicin för takykardin så är det än mer angeläget att sätta in en pacemaker på mig?

Varför jag känner mig lessen nu är nog för att jag alltid varit sjuk i några sjukdomar och att jag har varit med om en ganska allvarlig olycka och då inbillade jag mig om att detta var nog, mer kan man inte drabbas av som människa och så kom detta. En sorg och lite känslor av orättvisa då jag ser alla friska skutta omkring mig men jag försöker tänka att man får inte mer än man klarar av ;-)

Sedan är det en tung bit till och det är den eviga väntan! Har jag tur så får jag göra undersökningarna innan årets slut och sen kanske det tar tid innan jag får ett besked och sen tid för att göra en operation. Jag vill att det ska gå fort och jag tror min mage vill det också för den är totalt kass nu med ett rejält skov (ulcerös colit).

Jag får försöka vara stark och det har glatt mig att flera i min omgivning sagt senaste veckan att jag är otroligt stark då det gäller motgångar och hälsoproblem och så är det nog men denna gång fick jag en svacka och är förvånad själv men det är kanske sunt att inte bara acceptera och kära på så fort man får dåliga besked.

Sambon kom nog också i chock för i dag verka han vakna men jag tror att han har det svårt med detta för han säger inte gärna nåt men tack o lov finns det för såna personer sms *L*

Tack så mycket för era ord och underbart att jag fann denna sida!!!

/M-L

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
Till 68:an! "Välkommen

Till 68:an!

"Välkommen hit"!

Vad bra/skönt att du hittat "hit" nu när "läget är som det är"...
Du behöver absolut inte vara orolig över att ev. få en pacemaker, den kan bli din stora trygghet i framtiden, den är en helt fantastisk liten apparat...
Och som Thomas skriver, har du ingen annan hjärtsjukdom, så blir du ju "botad" med en pacemaker.
Jag förstår din oro, jag förstår att du har tusen frågor som rör sig i huvudet och i själen...och det är verkligen jobbigt att gå och vänta...
Ett tips är att skriv i lugn och ro ner alla dina frågor som sattes i gång när din kardiolog (hjärtläk) sa att ev. får du pacemaker o medicin..Skriv ner alla frågor, ring sedan och boka en telefontid med honom, så fort som möjligt. Ovissheten är mycket värre än kunskapen, vad än kunskapen må innehålla.
Även inför nästa möte då du skall träffa din kardiolog, skriv ner frågor innan, ta med lappen till besöket...(det är så lätt att man känner sig så liten/rädd/förvirrad när man väl får träffa sin doktor). Jag brukar tom sticka min lapp under näsan på min doktor och så får han snällt svara på det som han kan svara på.
Det kan också i denna processen vara skönt att ha med någon annan, som kan höra vad doktorn säger, det är av någon andledning lätt att inte komma ihåg.."vad var det nu doktorn sa?" och det är lätt att missförstå saker..
Det behöver inte vara den man står närmast som följer med, dom som står närmast har det "nästan" lika svårt med att hantera sjukdomen som vi själva har, fast på ett annat sätt...och detta gör nog att vi ofta kan känna oss väldigt ensamma i det vi går igenom..Men ändå kan det vara bra att ha med sig ett par extra öron som hör och kan komma ihåg åt dig..

Lycka till i allt detta,
Susanna

68an
Offline
Joined: 2007-10-08
Tack Sussana för ditt svar,

Tack Sussana för ditt svar, lyckönskningar och dina råd! Jag anammar dom på stört! :-)

/M-L