Kan man känna att pacemakern kommer att gripa in innan den gör det?

1 reply [Senaste inlägg]
Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17

Hittade av en slump
en tråd på Pacemaker Club som handlar om behandling av synkope
.

( Här finns en maskinöversättning till svenska).

Det handlar om en person som drabbats av svimningar under ett 20-tal år - fast mycket sällan. Hon fick efter lite dramatik en pacemaker.

Det intressanta är att hennes läkare sagt att pacemakern skulle förhindra ytterligare svimningar, men att hon skulle räkna med med att känna sig lätt i huvudet och lite yr då anfallen kom.

Innan jag fick min pacemaker drabbades jag ett antal gånger av svimningar (synkope) förorsakade av tidvis på tok för låg puls.
Sedan jag fick min pacemaker har jag inte svimmat någon gång. Men då och då kommer jag på mig att tänka "Oj då. Tur att jag har PM. Annars hade jag nog svimmat nu."

Jag blir inte yr eller mår illa, men likväl känner jag att något är annorlunda en liten stund.

Med anledning av vad den engelska trådskrivaren skriver blev jag nyfiken och undrar om det bara är jag som känner på detta sätt.

Om nu sinusknutan är boven och pacemakern rättar till felet - Hur kan man då känna att ett pulsfall är på gång?

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Annan orsak till tryckfall

Det kan ju finnas flera orsaker till blodtrycksfall än att hjärtat strular.

Jag känner mycket väl igen beskrivningen av synkope som du länkar till. Jag har svimmat då-och-då (ca en-två gånger per år) sedan jag var i förskoleåldern. Upprepade läkarundersökningar hittade ingenting.

I vuxen ålder fick jag, efter ett lutbrädestest, diagnosen att det var fel på den ortostatiska reflexen, dvs den mekanism som reglerar blodtrycket vid lägesändringar, t.ex. när man lägger eller reser sig. Då fann man inga som helst problem med hjärtat, och en PM skulle inte hjälpt.

Svimningarna fortsatte, och några år senare fick jag en anfallsserie med upprepade svimningar. Denna gång visade EKG att jag ibland fick 3:e gradens AV-block med perioder av asystoli. Fick PM för sex år sedan och har inte svimmat sedan dess.

Däremot upplever jag fortfarande episoder av lågt blodtryck, yrsel, etc. Jag har naturligtvis kvar problemet med ojämnt reglerat blodtryck.

Jag har troligen haft båda problemen sedan späd ålder, är kanske t.o.m. född med dem. Säkert därför har jag alltid känt mig väldigt medveten om mina hjärtslag. Andra människor verkar inte göra det, men jag känner hela tiden hur mitt hjärta slår, och har för det mesta hunnit lägga mig ner innan jag svimmat. Numera känner jag ibland av mindre blodtrycksfall, enstaka extraslag m.m., men ingenting allvarligt.

Du kanske också bara har "förhöjd uppmärksamhet" på minsta förändringar i din hjärtrytm? Eller kanske någon annan ojämnhet i blodtrycket?

Vad gäller kvinnan med synkope som du länkar till, så vet vi inte hur hennes PM är inställd. Hon kanske får fast puls när PM går in?

/Lennart