Magnetkameraundersökning

2 svar [Senaste inlägg]
tobias.henriksson
Offline
Joined: 2011-06-14

Hej,

Jag har en fråga just om pacemaker och magnetkamera.

Jag drabbades av en ryggskada (kotkompressioner) för ett par år sedan, och jag har forfarande besvär av dessa skador. Via datortomografi och vanlig röntgen har man konstaterat att jag har pålagringar av ben vid några av kotorna som skadades (i övergången bröstrygg och ländrygg) och att man därför tror att jag har ngn form av disk-skada också.

Nu syns inte diskarna på varken vanlig röntgen eller DT, utan ortopedläkarna vill helst ha en magnetkameraundersökning av min rygg - vilket min hjärtläkare sagt nej till.

Jag har en St Jude Zephyr-dosa (fr 2009) och en lead från Medtronic som sattes in när jag fick PM 2001. VVI-PM för övrigt - om det har ngn betydelse.

Min hjärtläkare var inte så påläst i just detta ämne, men hans spontana reaktion var som sagt nej till MRI.

Jag har ju hört talas om Medtronics system med MRI-säker lead och dosa, men tyvärr så tänkte man inte på att sätta in ett sådant system när jag fick en ny dosa där i slutet av 2009 - ett antal månader efter min skada.

Så min fråga är helt enkelt OM det går att göra en undersökning; om ngn speciell klinik gör såna här undersökningar? Eller är det i praktiken nej till magnetkamera om man inte har ett MRI-säkert PM-system?

I ett svar gällande induktionshällar såg jag att svaret blev ungefär att "magnetkamera kan göras ibland - med vissa restriktioner". Beror dessa på PM-systemet i sig, eller på andra faktorer?

Jättetacksam för svar!

MVH,

Tobias Henriksson
Gävle

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Hej Tobias! Jag har ställt

Hej Tobias!
Jag har ställt en liknande fråga tidigare här. Jag förstår problemet, men kan tänka mig att ingen vågar chansa på att tillåta dig att genomgå en magnetkameraundersökning. Om det handlat om cancer hade det kanske varit annorlunda. Då kunde de opererat om dig, så du fått en säker PM eller ställa om den du har för minsta möjliga risk. Anledningen till att de inte bytte till en MR-säker PM var troligen att dina elektroder inte behövde bytas än. Förutom att pacemakern i sig ska vara säker, måste ju även elektroderna vara det. Ett tips är att kontakta St Jude och fråga dem.

Vänligen
Isabelle

Ps. http://radiographics.rsna.com/content/24/5/1257.full En artikel om du vill läsa mer om MR och PM. Ds.

LFC
Offline
Joined: 2007-07-05
Re: MR

Problemet är också att den gamla elektroden (vid bytet 2009) ej kunde få ligga kvar, även om man la in nya MR-säkra elektroder (+dosa).
Den gamla elektroden måste ju också bort, vilket inte är riskfritt och ingen självklart enkel procedur.

Sedan har det väl förekommit MR med pacemakers där man dels gjort MR av misstag och även medvetet med omprogrammering för att minimera de allvarliga konsekvenser som kan uppstå. I de flesta fall utan problem, men allvarliga problem finns i statistiken.
I det fall du nämner skulle man alltså väga de allvarliga riskerna med att göra MR mot värdet av diagnosticerandet. Tror inte St Jude kan ge dessa klartecken (du hade ju dessutom en medtronic elektrod) utan det är läkarens och din diskussion och riskvärdering.

Sedan är det väl egentligen först i år de helt MR säkra systemen utan restriktioner kommit på banan (Medtronic), föregångaren hade lite restriktioner har jag för mig.