Lätt smärta och andra saker.

1 reply [Senaste inlägg]
Ibizaro
Offline
Joined: 2009-08-09

Hej!

Ärligt talat är jag en 13 årig flicka som har medfött hjärtfel. Jag har tre hjärtfel och vet bara så mycket att det ena är Av-Block grad 3 och förlängd Qt som mina föräldrar säger. Det trejde har jag ingen aning om. Jag har ingen över huvudtaget erfarenhet av pacemaker fast jag levt med det ända sedan jag var 2 veckor gammal.
För att komma till saken, så ibland kan jag känna att det värker enkelt vid högra nyckelbenet (Där den är inopererad, från min högra då). Ibland kan det göra ont, men det varar oftast bara från 10 sek. till 5 min. Jag undrar vad det kan vara eftersom jag nämnde det förra gången jag var till läkaren, men de kunde inte säga vad det berodde på.
Jag fick det även en gång i skolan när vi hade varit och simmat. Min lärare blev så orolig över mig att jag fick ligga nästan hela timmen och vila bort det. Vi hade simmat ryggsim, kan det bero på att jag sträckte min axel så pass mycket att det blev värk senare?

De andra saker är bara vad min kompis har hört, ex. att det inte är bra att sticka när man har pacemaker, och att man inte ska ha telefonen i samma hand/samma sida som pacemakern. Stämmer det?
Jag har desperat försökt få tag i information, men aldrig riktigt hittat. I våras gjorde jag en uppsats om pacemaker, där min lärare också kände enkelt på den. Jag fick många frågor om hur det kändes att ha det, och om jag skulle kunna leva utan den?
Och så till en sak som jag är otroligt orolig över. Alla säger att mitt hår är så vackert p.g.a. mina naturliga lockar. Dessutom verkar jag ha bronsblont hår, vilket jag gillar. Jag tar en blodtrycksmedecin, och nu har jag börjat lossa hår i mängder. Speciellt i duschen om jag inte kammat håret noga. Jag tvättar håret i svalt vatten, och med balsam också. Desperat försöker jag att inte dra eller hålla uppe håret så mycket, men det hjälper väldigt lite. Min mamma har sagt att det kan bero på medecinerna. Stämmer det?

Och till den sista saken, svininfluensan. Är det troligt att jag måste vaccineras emot den? Jag bor i Finland och är inte alls orolig över att överhuvudtaget få det. Men man kanske ska stå på den säkra sidan. Imorgon ska jag till läkaren igen, men det vore roligt om jag fick hjälp!

MVh. Emilia.

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Smärta vid pacemakern

Hej Emilia,
Kul att Du som är så ung skriver till oss om Dina problem. Jag skall försöka svara på Dina frågor:
Smärta kring pacemakern är mycket vanligt framförallt om pacemakern skaver lite mot t ex nyckelbenet eller glider mot underliggande vävnad. Är det bara korta episoder och när du rört axeln eller armen mycket så tycker jag inte det behöver leda till någon åtgärd. Men besväras Du mycket av det skall Du be läkaren titta på det.
Sticka kan Du göra hur mycket som helst, jag har inte hört att någon haft problem med det.
Mobiltelefon kan Du ha och vi rekommenderar att man har den i "andra" örat en bit ifrån Din pacemaker. De moderna pacemakrarna har dock skydd mot mobilsignaler.
Beträffande dina vackra lockar så är det synd om Du börjar tappa dem. Jag vet inte vad Din medicin heter men Du kan gå in på internet och söka på ordet "patientfass"där står alla mediciner och deras biverkningar. Kanske kan man byta Din medicin om det är den som ligger bakom Ditt håravfall.
Jag tycker inte att Du behöver vaccinera Dig mot influensan.

Lycka till och ha det så bra.

Med vänlig hälsning,

Thomas Fåhraeus
Lund