Köpa en ICD?

6 svar [Senaste inlägg]
Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15

Ja, det kan låta märkligt! Idag var jag dock på en föreläsning på Sahlgrenska om hjärtstopp. Efteråt pratade jag med en kvinna som haft en hjärtinfarkt för fyra veckor sedan och var fast besluten om att hon ville ha en ICD. Hon undrade varför hon inte fått en och tänkte åka utomlands för att köpa en. Är det öht möjligt? Jag vet att ICD-dosor är 10 gånger dyrare än en pacemaker. Kan det vara därför hon inte fick en, eller för att hon inte behöver en. Kommer då en läkare utomlands som får pengar för det operera in det? Är det bara etiken som styr eller finns det regler. Hon menade att det skulle innebära en trygghet för henne i framtiden. Pratade också om externa defibrillatorer som ett alternativ, men de kan man ju inte ha med sig. Jag tycker det hela verkar mycket underligt.

SVAR:

Hej Isabelle,Det finns riktlinjer från en internationell arytmiexpertis vilka indikationer som krävs om en ICD- implantation skall utföras efter hjärtinfarkt. Vid en viss typ av mer omfattande hjärtinfarkter kanske med hjärtsvikt eller arytmier sent i efterförloppet, kan en ICD- inläggning övervägas för att verka som ett skydd mot eventuell senare uppkommen kammartakykardi.I Sverige läggs enstaka sådana "profylaktiska" ICD- doser enligt riktlinjerna.Vid mindre infarkter som endast påverkar kammarfunktionen obetydligt eller inte alls, är risken för hjärtrusning extremt liten. Ingen indikation för ICD således.

Hjärtinfarkter är ju mycket vanligt förekommande och skulle varje patient i efterförloppet få en ICD skulle pengarna för hjärtsjukvården snabbt ta slut.Sahlgrenska Sjukhuset har stor erfarenhet på ICD- området och Din vän kanske skulle få en tid att prata med någon på hjärtkliniken om sina funderingar.
Att bära en ICD är inte heller helt problemfritt. Systemet kan skadas, felaktiga chocker kan avges,infektioner kan uppträda, livslånga kontroller måste ske etc.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
ICD/Defribrillator

Halloj!
Jag ville bara berätta att ang "deffar" så idag finns det även små deffar som man kan bära med sig i handväskan om man vill. (innebär ett stort ansvar, så inte väskan hamnar i fel händer, att ett barn får tag i den osv). Men om det ger mer mod att leva det liv man vill och mera trygghet, så är det en bra inverstering att köpa en bärbar defribrillator. (tex kanske man känner sig tryggare i sin sommarstuga långt ute på landet långt ifrån sitt sjukhus..eller vad det nu kan vara..)
Sedan tycker jag man ska påverka sina sjukhuspolitiker, så att det sätts ut defrillatorer ute i samhället. I sthlm finns ju redan på många ställen, typ varuhus, gym, nöjeslokaler, gröna lund, slottet, ja på en massa ställen, och tom i vissa taxibilar. Detta räddar människoliv och dom är inte alls svåra att hantera!
Ja så tycker i alla fall jag :-)

Susanna

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Föreläsning i repris

Hej!
Föreläsningen Isabelle talade om här ovan går i repris nu på torsdag 17 september 18.oo-19.oo på Sahlgrenska. Den är gratis samt öppen för allmänheten. (Tack för tipset Isabelle!)
Jag tänkte gå då.
Någon annan Göteborgare som kommer också?
Vore kul att träffas. (Ni vet ju hur jag ser ut.)

Klicka på denna länk för mer info om föreläsningen!

/Per :-)

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Tack för svaren!

Kan varmt rekommendera föreläsningen på torsdag. Kanske går jag dit även denna vecka. På så vis kan jag förmedla svaret på kvinnans fråga om att "köpa en ICD" och framförallt lyssna på frågestunden efteråt.

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Otroligt

Kan ni tänka er.
Idag hittade jag en hjärtstartare bara 50 m från mitt skrivbord.
Vi har tydligen ett antal sådana på företaget.
Men väldigt få personer tycks känna till dem och några skyltar finns inte uppsatta.

Få se vad vi kan göra åt detta.

Isabelle och jag var ju på föreläsningen (se ovan).
Budskapet var att det är lätt och ofarligt att använda en hjärtstartare.
Den känner nämligen själv av om det föreligger kammarflimmer.
Inget kammarflimmer - Ingen elchock.
Vidare sade föreläsaren att hjärtstartaren även kan användas på personer som har pacemaker.

/Per :-)

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Hur placera elektroderna ...

Noterar att Thomas beskrivit hur man skall placera hjärtstartelektroderna på en person med pacemaker. Det är viktigt att strömmen från hjärtstartaren går vinkelrät mot pacemakerelektroderna.
Klicka här!

Per :-)

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Närmaste hjärtstartare

Kolla denn länk.

Per :-)