Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Köpa en ICD?

6 svar [Senaste inlägg]
Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15

Ja, det kan låta märkligt! Idag var jag dock på en föreläsning på Sahlgrenska om hjärtstopp. Efteråt pratade jag med en kvinna som haft en hjärtinfarkt för fyra veckor sedan och var fast besluten om att hon ville ha en ICD. Hon undrade varför hon inte fått en och tänkte åka utomlands för att köpa en. Är det öht möjligt? Jag vet att ICD-dosor är 10 gånger dyrare än en pacemaker. Kan det vara därför hon inte fick en, eller för att hon inte behöver en. Kommer då en läkare utomlands som får pengar för det operera in det? Är det bara etiken som styr eller finns det regler. Hon menade att det skulle innebära en trygghet för henne i framtiden. Pratade också om externa defibrillatorer som ett alternativ, men de kan man ju inte ha med sig. Jag tycker det hela verkar mycket underligt.

SVAR:

Hej Isabelle,Det finns riktlinjer från en internationell arytmiexpertis vilka indikationer som krävs om en ICD- implantation skall utföras efter hjärtinfarkt. Vid en viss typ av mer omfattande hjärtinfarkter kanske med hjärtsvikt eller arytmier sent i efterförloppet, kan en ICD- inläggning övervägas för att verka som ett skydd mot eventuell senare uppkommen kammartakykardi.I Sverige läggs enstaka sådana "profylaktiska" ICD- doser enligt riktlinjerna.Vid mindre infarkter som endast påverkar kammarfunktionen obetydligt eller inte alls, är risken för hjärtrusning extremt liten. Ingen indikation för ICD således.

Hjärtinfarkter är ju mycket vanligt förekommande och skulle varje patient i efterförloppet få en ICD skulle pengarna för hjärtsjukvården snabbt ta slut.Sahlgrenska Sjukhuset har stor erfarenhet på ICD- området och Din vän kanske skulle få en tid att prata med någon på hjärtkliniken om sina funderingar.
Att bära en ICD är inte heller helt problemfritt. Systemet kan skadas, felaktiga chocker kan avges,infektioner kan uppträda, livslånga kontroller måste ske etc.

MVH
Thomas Fåhraeus
Lund