Komplikationer

4 svar [Senaste inlägg]
Oline
Olines bild
Offline
Joined: 2009-08-16

Hej!

Vet inte om jag skriver på rätt ställe, men jag vill dela med mig av mina pacemaker-erfarenheter.

Jag fick min pacemaker 2010-07-15 och skulle då precis fylla 18 år. Mina symptom hade fram tills dess bestått av otaliga svimmningar och yrselanfall. Jag fick bland annat hjärnskakning vid flera tillfällen eftersom jag svimmade helt utan förvarning och slog mig hårt i huvudet. Har flera jack i pannan också!

Efter att pacemakern kommit på plats och justerats under en tid så försvann mina symptom helt. Det kändes som att jag hade fått ett nytt liv, och började släppa den oro som följt mig då jag var rädd att när som helst svimma. Det är svårt att leva som en vanlig tonåring när man ständigt är rädd. Pacemakern gav mig ny trygghet och ett nytt liv.

Dock upplevde jag ganska snabbt att området kring pacemakern ömmade och att dosan rörde sig mycket. Efter att ha avvaktat en tid så togs beslutet att flytta lite på PM, eftersom den hindrade mig från att röra mig så som jag ville och orsakade smärta och obehag. Efter denna operation var allt bra igen och fortsatte så i några månader.

I början av sommaren 2010 trillade jag av en häst och bröt vänster hand. I samband med detta slog jag i vänster axel, men detta var lindrigt och jag ägnade inte en tanke åt att detta kunde skada min PM. Under några veckor efter detta upplevde jag tilltagande obehag och smärta i samband med att PM jobbade. Jag kunde även se och känna mina muskler spännas ibland utan att jag gjorde något. När jag gck till doktorn visade det sig att elektroden lossnat lite från PM.

En ny operation gjordes för att laga systemet och jag återhämtade mig från detta ganska fort. "Äntligen är allt över" tänkte vi i familjen, nu kan inget mer hända! Vi hade fel. En månad efter denna operation så kände jag hur dosfickan blev mer och mer svullen, blå/röd och öm. Jag hade feber till och från, kände mig dåsig och allmänt sjuk. Vid PM-stimulans fick jag svårt att andas som vanligt, mina andetag fick små "hack" vid varje hjärtslag. Problemen tilltog under några dagar och till slut träffade jag läkare igen och de sa att elektroden åkt ner i kammaren. Jag har normalt bara en elektrod i förmaket. Dessutom visade jag ju tecken på infektion.

Antibiotika sattes in och operaton planerades. Nu i tisdags opererades jag, men tyvärr var man tvungen att ta ut hela systemet. Risken var att infektionen kunde bli allvarlig och därför togs allt bort. Nu ska jag gå en månad utan PM, och hoppas att infektionen försvinner med hjälp av antibiotika. Sedan ska förhoppningsvis en ny PM kunna sättas in utan problem. Om jag svimmar nu under tiden och läget blir ohållbart så blir jag dock tvungen att få en PM på höger sda. Risken är ju dock då att infektionen tar sig dit och då är det ju ett ännu värre scenario.

Hoppas så innerligt att denna månaden går fort och att jag får en ny PM och slipper fler komplikationer. Är orolig att svimma varje minut nu, och hela jag känns ihålig och tom utan PM, min bästa vän!

Förlåt för mitt långa inlägg, kände bara ett behov av att dela detta med personer med insikt i ämnet. Fråga om ni undrar något, och kommentarer uppskattas!

Mvh
Oline 19 år, Uppsala

Viola
Offline
Joined: 2010-07-20
Håller tummarna!

Du har haft otur! Hoppas verkligen det ska vända nu så då får njuta av att fungera som andra utan rädsla för yrsel, och svimningar. Ingen i din ålder skulle behöva ha det så.

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Usch, det låter hemskt. Jag

Usch, det låter hemskt. Jag önskar dig all lycka till med den nya pacemakern!

Oline
Olines bild
Offline
Joined: 2009-08-16
Tack!

Tack så mycket! Jag hoppas och tror att allt ska vända och att min otur ska vara över efter detta. Jag har hittills i alla fall inte svimmat sen de tog ut PM. Har kännt att pulsen är låg, men inte svimmat, som tur är!

Snart får jag min nya PM, och sen lever vi lyckliga i alla våra dagar!

christerl
Offline
Joined: 2008-08-31
Ingen upplyftande händelse

Du har haft stor otur med ett verktyg som ju egentligen bara är så bra när man har problem som kräver åtgärd.
Förhoppningsvis råkar du inte för ut att svimma under tiden fram till att du får en ny PM.En ny PM som resulterar i att du kommer må så bra som bara den.
All framgång till dig

KL