Känner av PM

16 svar [Senaste inlägg]
SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14

Hej!

Är det någon PM-bärare mer än jag som känner av såväl PM som hjärtat väldigt mycket? Thomas, kan du säga något om det? Jag är tunn i min kroppsbyggnad och undrar om det kan ha med saken att göra. Tidigare var jag väldigt vaksam på mitt hjärta men nu när jag har PM är jag tryggare och oroar mig inte särskilt mycket. VAD i PM är det man kan känna av? När den ger impulser? När den kollar batteriet? Ibland gör det nästan ont när den arbetar; jag måste sitta uppsträckt för att slippa värsta obehaget. Har för tillfället många extraslag också (tror jag att det är); känns som att hjärtat voltar. Kan de kännas mer när man har PM?

Hälsar Sanna

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Dunk... dunk

Ja Sanna, jag känner också av det. Jag tror att min pacemaker testar sig kl 13:10 varje dag (sommartid då, 12:10 vintertid), men känner även av när den går in övrigt under dagen. Det känns inte riktigt lika starkt och mer jämnt eller vad man ska säga när den inte testar. När jag har extraslag eller den går in, så känns det precis som du beskriver det, men upp mot halsen också när pm går in (jag har en DDDR-PM). Det är svårt att inte vara medveten om hjärtat när man inte ens behöver känna efter. Du känner säkert av när den testar om det inte är på natten. Det är väl då den mäter hur mycket som krävs för att hjärtat ska slå. När den gör det beror på vilken tid man ställt in den på. Jag är inte heller så stor i kroppen, 60kg-173cm, vore intressant att veta om det spelar roll.

En annan grej jag känner av är smärta i pacemakerområdet och runt hjärtat när jag tränat, särskilt armhävningar. Behöver inte vara särskilt hård träning. Det kan göra ont flera dagar efteråt, har du också det?

Jag skrev en liknande fråga en gång, kanske kan den ge dig något svar:
http://www.pacemaker-info.se/node/684

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
SannaB Jag kan nog känna

SannaB

Jag kan nog känna litet smärta men inte mycket och aldrig att det sitter i. Just nu sitter jag på jobbet och hjärtat bråkar som bara den! Extraslag, korta episoder av snabba slag om vartannat. Har en infektion i kroppen men SÅ HÄR brukar det inte kännas. Kanske har man fått flimmer också...Lyllos alla de som aldrig känner av sina hjärtan...

Sanna

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
Smärta runt pm vid träning och upplevelse av PM/arytmier

Hello girls, Thomas och alla ni andra!
Ville bara säga att jag också har ont runt pm vid träning. Jag tränar yoga och tycker det är underbart att få göra en massa solhälsningar. Men alltid efter solhälsningar, som bla innebär att man gör "typ" armhävningar så stramar, sträcker, gör småont flera dagar efter. Och jag vill allra helst göra solhälsn varje dag och det innebär att det alltid stramar och sträcker, gör småont. Men jag tycker att det får det liksom vara värt. Tränar man sådana rörelser som belastar runt pm så tror jag det är oundvikligt att det känns runt pm. Det viktiga är ju att PM funkar som den skall.
För Thomas visst är det väl så att vi kan fortsätta med våra solhälsningar och armhävningar och att smärtan är "ofarlig"?
Likaså detta med att känna av PM. Jag känner alltid av PM, känner alltid alla mina arytmier, inkl kroniskt förmaksflimmer. Där tror jag det gäller att hitta någon slags acceptans och så gott det går lära sig att leva med detta! En stor hjälp i det är att mötas av den förståelsen från en läkare, den förståelsen som Thomas ger oss. Tack Thomas!
Häls Susanna

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Detta är en fortsättning på en gammal diskussion

Hej!
Detta verkara vara en fortsättning på
http://www.pacemaker-info.se/node/597.

Själv var jag på koll härom dagen. Nämnde att jag då och då känner "pickningar" vid pacemakern. Läkaren testade då genom att omväxlande paca kammare och förmak. Det visade sig vara förmakselektroden som jag kände. Han ställde då om förmakspacingen till bipolär. Nu känner jag inte längre av pacemakern.

Observera att de flesta har bipolära elektroder. Det betyder INTE med automatik att man har bipolär pacing. Den viktigaste funktionen med att ha bipolära elektroder är att pacemakern då kan läsa av hjärtat utan att störas av de elektriska signaler som kroppens övriga muskler skapar när man jobbar och står i.

Per :-)

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
SannaB Hej alla! Roligt att

SannaB

Hej alla!

Roligt att se att du skriver Susanna, länge sedan! Tack för era inlägg. Per, jag skall ta med mig det du skriver till min läkare. Han ska börja på nytt sjukhus (tyvärr!) så vi ska ha en avstämning. Skönt höra att fler känner av slag för när jag pratar med sjuksköterskor där jag går på koll så avfärdar de mig och säger "ja, men du är ju så OBSERVANT på ditt hjärta hela tiden, det är YTTERST ovanligt att man känner av PM". Och visst, jag är observant men vet att när jag inte känner av hjärtat så tänker jag inte på det. Och tvärtom. Var just på lunch med jobbet och mitt hjärta slog många extraslag. Obehagligt som sjutton men jag tror som du Susanna att acceptans nog är nyckeln. Vad annat kan man göra?!

Trevlig helg! Är glad att ni finns "där ute".

Sanna

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Jag blir glad att höra att

Jag blir glad att höra att vi är fler iaf. Det där med att vara ovanligt observant har jag också fått höra, men jag tror det är vi som inte är 80+ som påpekar det snarare än att det är ovanligt. :)

christerl
Offline
Joined: 2008-08-31
smärta vid träning

Jag blir glad då jag läser inlägget/redovisningen från dig Isabelle.Jag har varit lite orolig och lätt stressad kring vad det nu kan vara för spökning i bröstet.
Kan nu konstatera att jag inte är ensam om att känna typ av smärta vid/efter motionspass eller ansträngningar typ spika upp tak mm.
Får som du Isabelle lätt smärta i pacemakerområdet och runt hjärtat när jag kör mina motiospass, inte alltid men ofta.
Har varit lite orolig för känslan upp mot halsen men jag kan även ha som ström ut i höger armhåla och höger överarm.
I övrigt har PM varit en stor hjälp, jag har kroniskt förmaksflimmer (stör mig inte så jag jobbar och motionerar som vanligt) ´
Medicinerar inget för mitt flimmer. Så det är just den här typen av smärta som ´spökat för mig.
på mitt PM kort står det Endocardialbipolar

Har kollats med arbets EKG och det var helt ok, hjärtat fungerade klockrent under ansträngning, skall för säkerhets skull kollas med ultraljudsundersökning av hjärtat. Min hjärtläkare skrev remiss för att ha koll på mig.
Jag är 184 (kollade på gymmet i går) och väger just nu 87 kg
Kör motionspass varannan dag och ca 60-70 minuters pass, varierar styrka/kondition/smidighet
CL

Ibizaro
Offline
Joined: 2009-08-09
Ja...

Huh, tur att det inte bara var jag som känner av min pacemaker. Är ganska krafigt byggd vilket då bidrar att jag är lite mulligare än andra...

Det där med smärta känner jag bra igen. Under årskurs 6 var det som värst. Vi hade tränat ryggsim och det värkte så mycket att jag fick åka hem.
Nu, när jag har min nya pacemaker inopererad har jag märkt en sak som gör mig väldigt besviken.
Spänner jag musklerna mycket, ex. vid hård mage, ansträngning osv. kan jag känna hur det värker till vid ärret. Stör mig ganska mycket på detta, men har inte klagat än iaf...

Mimmsen
Offline
Joined: 2010-07-05
Palp öm

Fick min PM den 13 juni- 10 men är fortfarande palp öm och har svårt / bökigt att sova på armen eller att ha den sträckt över huvudet.... tycker den
" ligger och stör" och är väldigt nära armhålan ( ja tycker jag iallafall ) Nån annan som känner av detta ??? skall på 1a återbesöket den 12 Aug så .....

M V H Mimmi

Viola
Offline
Joined: 2010-07-20
Hej - Jag fick min PM den 12

Hej - Jag fick min PM den 12 juli -10. De första 14 dagarna efter var jag beroende av alvedon för att kunna sova men nu klarar jag mig utan. Men visst känner jag av det.
Jag tror att det är BH-bandet eller kläderna som stretar för att finna att det känns likadant även om jag tar av mig. Det känns nog inte mer vid beröring
Men det funkar inte att sova på vänstersidan. Hoppas att man vänjer sig mer efterhand. Men de senaste dagarna har jag känt att jag mår bättre rent allmänt än jag gjorde före PM och håller det i sig får det gärna streta lite. Men jag hoppas på och förmodar att kroppen vänjer sig mer efter hand.

Mvh Viola

Emil
Emils bild
Offline
Joined: 2010-09-23
Hej! Vet ej om det är era

Hej!
Vet ej om det är era första PM ni har, men känner igen ömheten, svårigheten att göra vissa övningar, pickandet, sova på samma sida som PM. Men allt detta är i stort sett borta nu! Inne på min andra PM 1 år sen den sattes in på samma plats som den andra och märker knappt att den finns där. Tränar kampsport och boxning då kan det bli lite obehag vid tryck eller slag på den.
Tror mycket av mina obehag när jag fick min första PM var oro! Och den lilla info man fick på sjukhuset om komplikationer osv, sökte nog säkert 3-5 ggr första året men man hittade inget! Lite bättre info till oss PM patienter eller bara ge oss en hint om te.x detta forum hade varit värt hur mycket som helst i början av en ny PM, för allt som har med hjärtat att göra framkallar enkelt ett obehag hos oss!

Oline
Olines bild
Offline
Joined: 2009-08-16
Hej. Jag har nu min fjärde pm

Hej. Jag har nu min fjärde pm på tre år, och gemensamt för samtliga är att jag känner relativt tydligt när de stimulerar hjärtat. Det känns helt enkelt annorlunda i hjärtat när det kontraherar. Det är lite lägesberoende. Innan jag fick pm så kunde jag aldrig känna mina egna hjärtslag i själva hjärtat. Nu gör jag det om jag koncentrerar mig, även utan att pm stimulerar.

Systergullan
Offline
Joined: 2013-04-14
Jo, jag känner också av min

Jo, jag känner också av min pm. I augusti har jag haft den i 1år. På första kontrollen nämnde jag detta. Hon testade då pm och vi kunde konstatera att det är när den pacar från båda elektroderna som jag känner den! Inte när den bara pacar från förmaket. Intressant! I och med att kontrollen var endast två månader efter insättningen så fick jag höra att "man vänjer sig och sen känner man den inte längre". Men det gör jag fortfarande! Känner så väl när den sätter igång. Jag tycker inte att det är obehagligt utan bara fräckt!

lina.ericsson
lina.ericssons bild
Offline
Joined: 2011-07-11
Jag känner av min med fast

Jag känner av min med fast inte när den jobbar utan i kroppen. Vid armhålan när man duschar tex..livrädd att jag ska dra till där.. och vissa bh:ar o linnen kan skava...
Däremot kan jag sova rätt bra på vänster sida utan att det känns konstigt.
Annars är jag glad att jag har min pm. Och ärret skäms jag inte för.
:)

Pijo
Offline
Joined: 2018-03-19
Känner av PM

Hej! Jag är så otroligt glad över att denna sida finns och att alla forum finns med frågor och svar kring PM! :)
Som 50-års present fick jag en PM pga för låg puls, sjuk sinusknuta. Nu har jag haft min PM i precis 5 veckor. Jag har fått vara in och ställa in den efter en vecka eftersom jag mådde sämre än innan jag fick den. Efter den installationen så upplever jag att allt blev mycket bättre och jag har inte känt av min PM så mycket, allt har fungerat bra. Jag har även börjat återuppta träningen, löpning och stryka vilket känns bra. MEN igår och idag har jag känt av PM att den antagligen pacar, lever ett eget liv...det kommer som "rusningar", "dubbelslag" vilket känns väldigt obehagligt, det kommer väldigt ofta... Det känns i hela magen och i halsen. Jag hade även den känslan innan jag fick min PM när jag fick mina "dubbelslag"... Hur ser ni på detta? Bör jag kontakta min sköterska för att ställa in min PM?
Tacksam för svar :)

Allt gott!
/Pia

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Jag bytte pacemaker för ett

Jag bytte pacemaker för ett år sedan och fick ibland "rusningar" efter det. Det visade sig att min nya pacemaker ibland blev lurad av extraslag, den uppfattade dessa som jag gått upp i puls och behövde lite extraskjuts!

Jag tog upp detta med min pacemakersköterska och fick den justerad, så nu är jag besvärsfri.