induktionsspisar- hur farliga är de??

3 svar [Senaste inlägg]
elin.ahnell
Offline
Joined: 2009-11-04

Arbetar i byggbranschen och ser allt oftare att folk sätter in induktionsspisar. Idag var jag på ett dagis där de valt att sätta in det och när jag pratade med dem sa de att kommunen efterhand byter till induktion på fler ställen för att minska brandrisken och att tex barn bränner sej. Nu undrar jag, om det nu kommer en fröken eller ett barn dit som har pacemaker eller ICD, hur smart är det då att ha satt in induktion? Hur farligt är det igentligen? Jag har ICD och ser alltid till att inte vara i närheten av påslagen induktions apparat men detta fick jag reda på här på sidan att det var "farligt" och inte av min doktor. Alla jag pratar med verkar helt ovetande om riskerna med induktion. Bör inte spisförsäljarna upplysa om att man inte bör välja den typen av spis? bör inte läkaren informera om den är farlig? Hur långt säkerhetsavstånd bör man ha? och borde vi inte göra en insats för att förmedla eventuella risker till tex. kommuner om riskerna så vi slipper oroas i offentliga miljöer?

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Jag skulle inte oro mig ...

Hej Elin!

Jag har pacemaker OCH induktionsspis.
I början var jag försiktig och lagade mat med raka armar så långt bort från spisen som möjligt. Nu har jag glömt bort att vara försiktig och rör mig vid spisen som vem som helst utan att få minsta obehag.

Bra att Du är observant, men jag tror riskerna är minimala för vanliga pacemakerbärare.

Magnetfätet från hällen avtar snabbt med avståndet.
Rimligtvis har man hällskydd även på induktionsspisar om de finns på ett dagis. Det bör hindra att barnen lägger bröstet rakt över hällen.

Jag skulle välja hällskydd av järn (kolla med magnet) eftersom det förutom att hindra barn från att komma för nära också i viss mån "suger upp" den sortens magnetfält som spisen genererar. (Skapar virvelströmmar i plåten. Finns det någon som kan verifiera att jag har rätt?)

Vi har tidigare diskuterat induktionsspisar hät på pacemaker-info.
Kolla denna länk. Där finns även lite synpunkter om ICD.

Jag föreslår att den som har fler kommentarer fortsätter där så att informationen blir mer samlad.

Per :-)

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Virvelströmmar...

Ett hällskydd av järn skulle "suga upp" magnetfältet pga virvelströmmar, ja. Men då skulle också hällskyddet bli varmt, precis som kastrullerna!

Å andra sidan, har du ett hällskydd av järn och det inte blir varmt, så betyder det att magnetfältet inte sträcker tillräckligt långt utanför plattorna - precis som det ska vara.

/Lennart

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Helt rätt Lennart. Om

Helt rätt Lennart.
Om hällskyddet pga magnetfältet blev så varmt att man kunde känna det skulle jag bli orolig. Men så varmt kommer det inte bli.

Så ni som läser detta och inte är bevandrade i fysikens lagar behöver inte vara oroliga.
Per :-)