Induktionshäll eller inte

10 svar [Senaste inlägg]
Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17

(Uppdaterad 2009-03-02)
Jag trodde först att det här på pacemaker-info.se fanns mycket skrivet om induktionshällar, men jag har bara hittat följande 5 trådar.

Pacemaker och induktionsteknik på spishällar
I broschyren till vår nya induktionsspis...
Hej, Jag har köpt en induktionshäll ...
... nybyggt hus med induktionsspis ...
Vad är strålning

Jag har själv aldrig känt någon påverkan från min induktionshäll, men jag följer alltid följande regler.

A) Lyft aldrig något kokkärl från hällen utan att först stänga av den aktuella kokzonen (plattan).

B) Använd aldrig kokkärl vars botten är mindre än den aktuella kokzonens markerade yta samt var noga med att kokkärlet är symetriskt placerat över den markerade ytan.

C) Använd inga tunna plåtkastruller utan bara sådana kokkärl som är avsedda för induktionsuppvärmning

D) Arbeta alltid med raka armar för att maximera avståndet till hällen

E) Använd inte hällens "powerfunktion" om den har en sådan, utan nöj dig med "9" som högsta effekt.

Om någon annan person bryter mot dessa regler är det inte farligt för pacemakerbäraren om hon/han bara håller sig på lite avstånd från spisen (en meter räcker säkerligen).

Som Thomas säger skall man givetvis vara försiktig, men har man som jag bara en sjuk sinusknuta och en modern pacemaker tycker jag det verkar drastiskt att slänga ut induktionshällen.

Jag har talat med Electrolux och bett dem berätta hur spektrummet hos magnetstrålningen ser ut. Det i sin tur borde vara nyckeln för att bedömma vilken risk det är att pacemakern blir lurad av induktionshällen. Jag fick dock rådet att höra vidare med SEMKO som gjort elmiljömätningar på induktionshällar. Den aktuelle provningsingenjören på SEMKO meddelar dock att man inte gjort några mätningar som visar den magnetiska strålningens vågform. Han änvisar tillbaka till Elektrolux. Vi får se vad vi får ut av detta.

Under tiden rekommenderar jag en läsning av "Do induction cooktops interfere with cardiac pacemakers?".
Artikeln reder ut många begrepp, ger praktiska råd OCH avdramatiserar riskerna med induktionshäll.
Den styrker mina punkter A - D ovan men påpekar även att det kan vara olämpligt att använda metallredskap i kokkärlet eller att samtidigt hålla i kokkärlet och vidröra diskbänken eller andra jordade föremål.

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Induktionsugnar

Hej Per,

Tack för Ditt inlägg. Induktionsspisar är en knivig fråga när det gäller pacemakrar och fram för allt ICD (defibrillatorer).
Jag har läst igenom en del vetenskapliga artiklar från 2005 och det är lite olika besked om vad som kan hända. Har man ett sk unipolärt elektrodsystem samt pacemakern på vänster sida ökar risken att pacemakern påverkas tillfälligt. Vanligtvis går pacemakern över i sk asynkron stimulering vilket innebär att pacemakern stimulerar trots att patienten kanske har normal hjärtfrekvens. Det är som att lägga på en magnet, avkänningen stängs tillfälligt av.

Medtronic, USA (världens största pacemakertillverkare) uppger ett säkerhetsavstånd på 60 cm. Några artiklar säger ungefär 40 cm.Jag ringde Medtronic i Sverige för ett par dagar sedan och man uppgav att 5 cm skulle räcka! Emellertid är det starkare spisar så gäller längre avstånd.

Så faktorer att bl.a.ta hänsyn till är de Du räknar upp,typ av pacemakersystem, spisens styrka,egen ev. hjärtaktivitet samt mycket varierande rekommendationer! ICD- frågan är svårare och jag vågar inte uttala mig om den.

Jag har kontaktat Konsumentverket nyligen och föreslagit att man sätter en klisterlapp på induktionsspisar i affärer rörande ev påverkan på pacemakrar och ICD-doser. Om moderna pacemakrar klarar ett avstånd på 5 cm så borde det vara ofarligt att ha en vanlig induktionsspis enligt expertis.

Det vore intressant att få flera synpunkter och inlägg i denna fråga. Vi skall skriva ett kapitel om den när vi med säkerhet vet vad som gäller.

Det är tråkigt om någon köper en spis och installerar den och därefter läser i bruksanvisningen att pacemakerbärare ej skall använda dem.

MVH

Thomas Fåhraeus
Lund

PärHellström
PärHellströms bild
Offline
Joined: 2008-09-08
Induktionshäll eller inte...

Hej,

Jag kan inte ge ett sakkunnigt svar på tekniken men jag kan åtminstone dela med mig av mina egna erfarenheter.

Jag är 45 år och inne på mitt nionde år med pacemaker och har nyligen bytt modell. Jag har haft induktionshäll ca 10 år och aldrig noterad några störningar eller obehag. Varken med den gamla, eller den nya, pacemakern. Jag har inte vidtagit några som helst "säkerhetsåtgärder" vid spisen utan har hanterat den precis som vem som helst.

Som sagt, för mig inga obehag, men som alltid rekommenderas viss försiktighet.

mvh / Pär Hellström

Jesper
Jespers bild
Offline
Joined: 2008-10-08
Hej! Så vad gäller? Är

Hej!
Så vad gäller? Är det "farligare" om man har en ICD än en pacemaker? Eller gäller samma kriterier för båda modeller?
Mhv
/Jesper
Before anyone did anything, Elvis did everything!

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Nu är jag förmodligen på "femton famnar"

Jag har en vanlig pacemaker pga sk "sjuk sinusknuta" som ibland ger på tok för låg puls. Dessutom har jag några gånger drabbats av AV-block III.

När min pacemaker störs kan i princip två saker hända:

a) pacemakern tror att mitt hjärta slår normalt. Men om hjärtat just då, vilket vore osannolikt, skulle råka göra ett långt uppehåll reagerar inte pacemakern varvid jag svimmar. Därvid ökar avståndet till störningskällan (= induktionshällen) och pacemakern blir inte längre störd och mitt hjärta börjar då slå igen.

b) pacemakern tror att mitt hjärta INTE slår fastän det gör det. Pacemakern sätter då igång med asynkron pacing. Helt ofarligt, men kanske lite obehagligt. Genom att öka mitt avstånd till spisen lite grann blir allt normat igen.

Vid en eventuell störning från induktionshällen är fall b det mest sannolika scenariet för en pacemakerbärare med mina besvär.

Situationen för de som har ICD borde vara liknande med följande tillägg:

Det finns en risk för att ICD missuppfatar situationen och antingen tror att hjättat stannat eller att det rusar. Om jag fattat det rätt resulterar detta i en eller flera chocker från ICD:n. Detta är förmodligen mycket obehagligare än de problem en pacemakerbärare får.

Thomas! Säg till om jag är ute och cyklar så tar jag bort detta inlägg.

Per :-)

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Induktionshällens frekvens

Noterar att det kommit in en anonym fråga i ämnet.
En induktionsspistillverkare ger tydligen rådet att man skall kolla att pacemakern inte arbetar med samma frekvens som spisen.

Spisen arbetar i frekvensområdet 20 kHz- 50 kHz.
Processorn i min pacemaker (Vitatron) har en klockfrekvens på 100 kHz.

Vore intressant att få reda på vilken induktionsspis den anonyme frågeställaren har köpt.

Per :-)

PS. Maria, gör gärna en länk hit från Ditt svar.

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Det finns en annan tråd i detta ämnet, men fortsätt gärna här

Elin har skapat
en ny tråd i ämnet
men jag föreslår att vi fortsätter även den tråden här.

Per :-)

ebertil
Offline
Joined: 2009-01-11
ICD och Induktionsspis

Hej,

Jag har ICD sedan drygt 1,5 år. Hade induktionsspis redan innan.
Var lite "skraj" efter jag fick ICD, i början, men alltftersom har jag vågat mer, och det har inte hänt något med mej. Numera är jag nästan inte ens försiktig, trots att jag vet hur obehagligt tillslag känns. Per's råd är nog bra att följa och jag borde nog tänka på dessa oftare.

/Bertil

Emil
Emils bild
Offline
Joined: 2010-09-23
Hej! Pratade med en säljare

Hej!
Pratade med en säljare på Medtronic som jag träffade genom några vänner på krogen! Och frågade honom om alla så kallade säkerhetsrutiner bla. Inte prata i mobil eller bärbar telefon nära PM men han sa att det är inga problem att göra det och inget kan hända men självklart måste de ha ett säkerhetstänk om något skulle hända! Men risken för detta va så extremt liten tydligen! Har själv jobbat extra 2 veckor på ett stålverk dock var de stora magneterna avstängde då men det borde ju ändå finnas magnetfält runt dem, kände inget obehag av detta.
Iofs så har jag ju den enklaste sortens PM och inte någon avancerad historia som kan krångla mer!

Emil
Emils bild
Offline
Joined: 2010-09-23
Och som kock säger jag bara

Och som kock säger jag bara använd gasol istället mycket trevligare att laga mat på:)

Robin
Offline
Joined: 2011-12-30
I början var jag lite

I början var jag lite försiktig eftersom tillverkaren sa PM användare inte skulle använda spisen. Men jag har inte haft några som helst problem med vår siemens.

I nya uppdatering av bruksanvisningen står det följande istället:

"Apparaten uppfyller föreskrifter gällande elektromagnetisk kompatibilitet. Trots detta bör personer som har pacemaker undvika att använda apparaten. Det är omöjligt att säkerställa att 100% av dessa apparater...."

Jag tolkar detta som att de menar att det inte skall vara några problem men att de inte kan garantera det.