ICD tillslag

2 svar [Senaste inlägg]
glenn
Offline
Joined: 2011-01-28

Hej för någon vecka sen fick jag 3 chocker på varandra. Jag stog på en metallstege, jag fick 2 chocker sen en på marken.Min fråga är leder stegen ström från mej, eftersom jag blir jordat till marken. Jag fick ont i fingertopparna efteråt (händerna höll i stegen).Jag upplevde tillslagen på stegen som värre än den jag fick på backen.
Glenn

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
ICD

Hej,
Det är intressant det du skriver. Din teori kan mycket väl stämma att ström passerar genom den jordade stegen. Du fick ju även värk i händerna. Den kraftigaste strömmen skall ju helst gå genom hjärtat, men i ditt fall har förmodligen en del läckström gått igenom armarna och händerna? Är det någon annan med ICD som upplevt något liknande? Har någon fått en chock när de håller i en vattenkran och då känt någon skillnad?

För cirka 30-40 år sedan publicerades en artikel i en seriös medicinsk tidskrift om en bonde i England. Han fick hjärtrusningar ibland och upptäckte att om han tog tag i kornas elektriska stängsel bröts hjärtklappningen! Han meddelade även sin läkare att det fungerade inte lika bra om han hade gummistövlar på sig.(Han hade inte pacemaker eller ICD ).

Med vänlig hälsning,
Thomas Fåhraeus
Lund

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Om Du stod med båda

Om Du stod med båda fötterna på stegen spelar det ingen roll om stegen var "jordad" eller inte.
Det intressanta är att Du samtidigt höll med båda händerna i ett metallföremål (dvs stegen). Det gick då, som Thomas säger, en läckström från Din ICD genom vänster arm, vänster hand, stegen, höger hand, höger arm, högra delen av bröstkorgen till elektroden i hjärtat.

Jag gissar att Du därvid fick tillfällig kramp i händera med följande värk.

Om Du i stället hållit i hop Dina händer borde reaktionen blivit den samma.

Denna läckström tror jag inte gjorde ICD:s verkan på Ditt hjärta sämre. Strömmen genom hjärtat blir ju inte mindre.

En fundering jag får är att den som har ICD inte borde köra bil med metallren ratt. En vanlig lackerad ratt är att föredra eftersom den inte leder ström.

Att cykla med ett styre utan gummihandtag är nog heller inte lämpligt.

Per :-)