Hög puls efter PM operation

8 svar [Senaste inlägg]
Magnus
Offline
Joined: 2011-02-09

Hej,

Jag fick min PM i augusti eftersom jag hade mycket låg puls och att hjärtat hoppade över slag (högersidigt AV block tror jag det var). Efter operationen så går PM in och genererar varje slag. Pulsen är dessutom väldigt hög. Igår konstaterades det att jag hade 120 i vilopuls (tror dock att den varierar), vilket jag tycker är mycket märkligt. Jag är "endast" 42 år gammal och är i hyfsat god form. Mina läkare kliar sig i huvudet och kan inte riktigt förklara varför detta sker och rekommenderar betablockerare. Personligen tycker jag att det känns lite märkligt att jag skall först behöva en apparat som "gasar" och sen en medicin som "bromsar" och är inte alls så pigg på att äta tabletter resten av livet.

Jag kan knappast vara den förste i världshistorien som råkar ut för detta. Någon som har en kommentar? Vad kan detta bero på? Kan det vara något med PM eller elektroderna? Sinusknutan? Finns det en chans att pulsen går ned över tiden?

Tacksam för idéer.

Med vänlig hälsning,
Magnus

pincky
pinckys bild
Offline
Joined: 2011-02-03
Vet inte om pulsen har så

Vet inte om pulsen har så mycket med PM att göra för den är oftas inställd på 50/170 vad jag vet och har du hög puls så är det inget farligt att ta en beta blockare..

Jag hadde väldigt högt BL och puls förut och på natten gick pulesen i botten av och till..
Nu är BL 120/76 och vilopulsen ca 80 men anstränger jag mig lite går den över 120 på en gång

Tar nu 3 olika tabbleter för bt och en av dom är seloken soc 200mg

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Skumt

Hej Magnus!
Det låter väldigt märkligt. Du menar att det är pacemakern som går in och genererar varje slag och att den då slår i 120 slag/min i vila, eller däromkring. Hur har din puls sett ut under den tid du haft den? Pacemakern sparar ju när den går in och slår och man kan få ett diagram över var du legat i puls. Den enkla logiken säger ju att det är något fel på pacemakern eller att den är felinställd, men det tycker man borde upptäckts. Det är väl inte farligt med betablockerare, men onödigt om det inte är det som behövs. Är du säker på att du går på pacemakern till 100%, det är inte någon typ av brady-taky-syndrom då? Kan han inte klura ut vad som är fel, borde du få komma till en annan läkare. Om inte det, så kanske Thomas har något att säga. Min gissning är dock att han har för lite information för att säga så mycket.

Hoppas det ordnar till sig snart, det låter jobbigt för dig.

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
Hög puls

Hej,
Skrev kommentar förra veckan men ser det inte.
Det jag undrade var om slopen och sensorn är för högt inställda.
P
Lycka till,
Susanna

Softail
Offline
Joined: 2010-09-26
Högre puls frekvens vid en given belastning efter PM inplantat

Hej, Jag fick för fyra dagar sen den 8 Juni 2011 en PM inopererad. Detta efter det att man under EKG övervak i tre dygn hittet två korta episoder med AV block 2 och ett tillfälle med AV block 3. Orsaken till att jag låg inlagd med EKG övervak var att jag hade yrsel symtom av ett sedan tidigare (ca: 1 år) konstaterad förmaksflimmer. Flimmret kommer batra ibland med episoder upp till 5 minuter + låg puls, ofta vilopuls runt 40-45. 90 % av tiden hade jag sinus rytm före PM inplantatet.

Efter PM operationen har yrseln försämrats, min vilopuls har ökat till ca: 60. Vid en given belastning lätt promenad har pulsen ökat från ca: 80 till 120. Och vid snabb promenad från 90 till 135... Jag har ännu inte vågat jogga eller springa med min PM. Min kardeolog säger att min PM är inställd på att bara gripa in vid puls under 50 och när AV block uppstår. Max puls är ställd på 170. Varför har då min puls ökat på detta sätt som beskrivs ovan, 135 BPM vid lite snabbare promenad, tidigare fick jag jogga rätt hårt för att nå den puls rytmen. Jag är tacksam för alla svar. Är också väldigt orolig för min yrsel som har förvärrades dagen efter min PM operation. Jag har en PM med två trådar.

lenborje
lenborjes bild
Offline
Joined: 2007-04-05
Tog en vecka att bli någorlunda normal

En timme efter min PM-operation fick jag en fullständig blackout. Som väl var var jag omgiven av sjuksköterskor, så det gick bra. Jag hade lågt blodtryck, lägre än normalt, och jag låg kvar på sjukhuset i en vecka för övervakning. Det tog flera veckor innan blodtrycket var uppe på för mig normala nivåer och jag slutade känna mig yr.

Man har sagt mig att en del patienter kan reagera så; kanske av stressen (det är omtumlande att plötsligt få PM), kanske av andra orsaker i samband med operationen. Innan jag fick PM hade jag mått bra (förutom de akuta besvär som ledde till PM), men 4 dagar efter operationen kände jag mig mycket skröplig. Det dröjde som sagt innan jag åter kände mig normal och kunde cykla och röra mig som jag varit van vid.

/Lennart

pincky
pinckys bild
Offline
Joined: 2011-02-03
samma var det för mej..

samma var det för mej.. Kände mig skröplig som jag hadde blivet väldigt gammal men jag tror det beror på att man är rädd och traumat man varit utsatt för nu mår jag lika bra som föe PM opp..
Mvh/Eric

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Hög pacemakerpuls

Hej Pinchy,

Såg ditt brev idag. Blir pulsen för hög kan det bero på att sensorn är för känsligt inställd. Men sitter du helt still så skall sensorn vara i stort sett inaktiv.
Jag vet för lite om din sjukdom och ditt pacemakersystem samt vad EKG visar. Om sinusknutan driver din pacemaker och du har en DDDR pacemaker är det lite märkligt.
Ser man detta finns många tester man kan göra under en kontroll med pacemakerprogrameraren. Lägger man pm-frekvensen på 40/min i VVI mode, vad händer då? Går förmaken fortfarande för fort. Du får återkomma med en fråga om problemet inte har löst sig ännu.

MVH
Thomas

christerl
Offline
Joined: 2008-08-31
Finjustering och läkarbyte

Direkt efter att min PM kom på plats hade jag problem av den typ du beskriver.
Efter lite diskussioner som inte resulterade i något, byte jag läkare som snabbt konstaterade att min PM svajade vid ansträngning.

PM justerades och efter detta har jag inga problem utan lever som om jag inte ens har kroniskt förmaksflimmer, men det har jag naturligtvis någonstans där i botten. De återkommande Waranproven är ett kvitto på detta.

Jag har ett blodtryck som för det mesta ligger under 115/75, sjunker en del efter ett motionspass men jag blir inte yr.

Jag motionerar varannan dag och under första året med PM hade jag oregelbunden hjärtverksamhet några timmar efter motionspasset. Av någon anledning har de oregelbundna slagen nästan upphört, Inte till 100% men dock

PM är ställd på 60-160 och går till 80%

Har efter den lite struliga startperioden varit inne på två årligen återkommande PM kontroller.Allt fungerar som det skall, sk hjärtrusningar är reg men ligger i fas med mina motionspass.
PM insättningen har för mig varit en mycket fysisk och mentalt positiv faktor.