Hjärtats effektivitet och pacemaker

3 svar [Senaste inlägg]
gustaf
Offline
Joined: 2008-02-05

Hej,
Jag har AV-block III och pacemaker efter en större hjärtoperation som skadade retledningssystemet. Nu 20 månader efter operationen har jag haft fortfarande svårt att komma i närheten av min tidigare prestationsförmåga. Det kan finnas många orsaker till det förstås efter två öppningar, hjärt-lung-maskin, reparerade klaffar, aorta i dacron mm.

Det jag undra nu är helt enkelt om pacemakern i sig kan ha en del i detta? Är ett hjärta stimulerat av en pacemaker mindre effektivt än ett utan? Detta gäller alltså ett hjärta med endast kammarpacing, med min egen genererade puls?

Jag har inga problem att nå bra pulser (efter en del justeringar), och kommer vid träning upp i 170-175 slag om jag tar i (teoretisk begränsning 193 tror jag).

Tidigare sprang jag lätt en mil på kring 40-45 minuter och ett par halmarathon kring 1.30. Nu kämpar jag mig fram 6-7 km.

Har en dold dröm om att jag ändå skall kunna springa ett maraton i livet...

::gustaf

Mojje
Offline
Joined: 2010-09-17
Har samma problem!!!

Hej,

har precis samma problem. Jag fick em PM för ca 6 månader sedan och jag tog milen på ca 43 min innan, nu mäter jag kilometertider istället och då hamnar det runt 6min30s per km. Jag har dock även problem att få upp PM i puls, den funkar bara till 166 teoretiskt och 160 praktiskt vilket är ca 20 slag mindre är min maxpuls jag hade för 8 månader sedan. När jag når 160 så rasar pulsen ner till ca 110 och den hoppar upp igen när jag tar det lite lugnare. Har även märkt att jag blir succesivt "sämre", tränar bra men trots det blir det sämre tider och mer mjölksyra. Vad har du för märke på din PM?

Mvh

Mojje

Emil
Emils bild
Offline
Joined: 2010-09-23
HEj, Har haft Av-block

HEj,

Har haft Av-block III(total-block) hela mitt liv, fick min första PM vid 25 års ålder. Har aldrig haft några problem att komma upp i max puls med PM, har to.m. kört så hårt ett par ggr så PM har gått in och stängts av, tror det ligger på 180-190 inställt på min men kan ha fel. Då har jag ju ej sprungit utan kört MMA och tränat mer fysiskt med hela kroppen än vid löpning och det är ju ingen skön känsla att gå från 180-190 till 36 på någon sekund;)

Mojje
Offline
Joined: 2010-09-17
Modell på PM påverkar

Hej,
jag har förstått att det finns lite olika typer av PM, inte bara märke och modell utan hur de matematiskt fungerar och beräknar de olika värdena. Den PM jag har kan helt enkelt inte rent matematiskt följa med upp högre i puls än 160 (upper tracking rate blir då 166). Sist jag var inne och försökte få den att funka bättre hade sköterskan på PM mottagningen kollat lite och hon kunde väl konstatera att den Pm jag fått inopererad kanske inte var det bästa valet med tanke på min ålder och aktivitetsnivå. Så det verkar som jag får leva med problemet fram tills det är dags att byta PM.

Skall försöka komma till en PM mottagning med mer erfarenhet av PM och unga patienter, vore så himla skönt om man skulle kunna springa ordentligt igen.

Mvh

Mojje