Från några AV-block till helt pacemakerberoende - fråga till Thomas F

3 svar [Senaste inlägg]
SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14

Hej!

jag fick min pacemaker nu i veckan pga perioder med AV-block II typ II.Jag kan inte låta bli att oroa mig för framtiden. Hur vanligt är det att man blir helt pacemaker-beroende? Hur vanligt är det alltså att dessa block blir fler och ev av typen av-block
III?

En annan fråga: Kan regelbunden motion motverka episoder av AV-block? Inte ta bort helt
naturligtvis men eventuellt minska förekomsten?

Tacksam för svar!

Vänligen,
Sanna

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
av-block III

Hej, Sanna!
Thomas kommer säkert snart skriva ett bra svar till dig.Tills dess ville jag bara berätta att jag har av-block III, jag är helt beroende av pacemakern, och visst kan det kännas skrämmande att vara helt beroene av en "apparat" som håller en vid liv, och rädslor som "tänk om en elektrod går sönder"osv..Men dom svåra tankarna om just av-block III är nästan ingenting i jämförelse med glädjen och tacksamheten över denna fantastika lilla apparat. Utan den hade jag varit död. Jag känner mig helt trygg med min pacemaker och med att leva med av-block III. Däremot finns oro över arytmier, men det var inte det som detta skulla hanlda om, utan jag ville förmedla till dig att när man har av-block III är tacksamheten över att få leva med hjälp av sin pacemaker så så mycket större än oron!
Susanna

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
Tack

SannaB

Hej Susanna!

Tack för ditt lugnande besked! Det är väl det att jag först blev chockad över att få en pacemaker överhuvudtaget och har känt mig litet som "på låtsas" och frågor kring liv och död har kommit upp. Men ditt brev gör att jag känner mig bättre. Och jag kan tänka mig att om och när den dagen kommer att jag är mer eller mindre helt beroende av min PM så är jag så van vid att ha den att jag inte bryr mig så mycket som jag tror jag skulle göra.

Hur fick du ditt AV-block III? Plötsligt? Ablation som gick snett? Har du haft PM länge? Om du har lust får du gärna svara!

Och ja, jag fick ett bra svar av Thomas! Fantastiskt att han tar sig tid. Han skrev att man aldrig kan veta huruvida block II typ II går över i III eller inte men att det tydligen är vanligare om man har andra fel på hjärtat, hjärtsvikt och dylikt. Så det är bara att vänta och se. För min egen och mina barns skull måste jag försöka leva i nuet och inte oroa mig för vad som ev kan hända i framtiden.

Tack igen för ditt svar!

Sanna

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
Till Sanna o Thomas

Hej, Sanna!
Vad glad jag blev att mitt svar gjorde dig lite lugnare. Jag har nu skickat dig ett mejl. Känner mig lite för sårbar att svara på dina frågor i detta forumet.
Men jag tror att en av Thomas tankar med detta forumet var just att människor skulle kunna finna varandra och därmed kunna stötta varandra, även utanför forumet. Tack Thomas för att du gett oss denna möjligheten!
Susanna