Förmaksflimmer vid "ung" ålder - hård puls, yrsel - tränar mycket

31 svar [Senaste inlägg]
Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13

Hej!
Jag är helt ny på detta forum men är bekymrad över mitt hjärta och har varit så sedan 21/9 -08 då jag hade mitt första förmaksflimmer.

Jag tränar väldigt mycket, löpträning 3 dagar i veckan, styrketräning (tungt och hårt) två dagar i veckan samt går en mil nästan varje dag. Mina "hjärtproblem" har varken blivit sämre eller bättre, dock har jag börjat känna mig diffust yr och har fått lägre puls.

Jag är 35 år gammal och arbetar oregelbundna tider. Jag är pappa till två små flickor, 2 och 4 år gamla samt att vi precis gått igenom 3 års "hell" pga massiva skador i vårt nyinköpta hus.

I september -08 fick jag alltså mitt första förmaksflimmer vilket till en början var som ett dödsbud för mig. Jag blev otroligt nojig och livrädd för att få ett nytt flimmer. Jag vägde på den tiden 115 kg och är 190 cm. Jag åt mycket skräpmat och drack en hel del läsk. Jag led mycket månaderna efter då jag inte visste vad som var fel på mitt hjärta. Jag fick tid för ultraljud på hjärtat vilket visade ett fint och helt normalt hjärta (enligt läkaren).

Månaderna gick och i februari -09 fick jag en rejäl lunginflammation som jag gick hemma med i ca 9 dagar, med 40 graders feber. Jag blev inskriven på infektionskliniken i Lund med antibiotika på dropp. Första natten hostade jag och fick ett nytt flimmer. Jag har sedan dess varit mer eller mindre knäckt, och tar min puls stup i kvarten och får panik så fort jag känner hjärtslagen eller får för mig att de slår oregelbundet. Det har tagit över mitt liv helt känns det som. Jag var sjukskriven i 3 månader från jobbet efter lunginflammationen.

Jag tränar nuförtiden väldigt mycket, som står ovan, något som jag har mått mycket bra av. Dock har jag senaste tiden känt mig extremt trött. Blir sovtrött redan 17.00 på kvällarna, så pass att jag får anstränga mig för att hålla ögonen öppna. Jag har senaste veckorna också känt mig diffust yr. Dvs det snurrar inte, utan jag känner mig bara "lätt" i huvudet. Min vilopuls när jag vaknar på morgonen är ca 48, jämfört med 60 för 3-4 månader sedan. Jag har mha träningen gått ner från 115 kg till ca 102 kg. Den här träningsmängden är något jag har gjort de senaste 6 månaderna, dvs efter mina flimmer. Som ung elitidrottade jag med tennis och tränade ca 15 timmar i veckan. Har även styrketränat mycket förr men la tvärt av med all träning -04 när jag träffade min nuvarande fru. Jag snusade väldigt mycket innan mitt flimmer -08, minst en dosa per dag men jag slutade tvärt med snusningen. Jag dricker sällan alkohol och dricker inte kaffe.

Tilläggas ska att båda mina förmaksflimmer gick tillbaka mha betablockerare och jag behövde inte elkonverteras de gångerna (ta i trä!!).

Det jag undrar nu är vad det är med mig. Jag känner dagligen mina hjärtslag. Jag kan ibland känna hjärtslagen i nacken, huvudet, magen, ryggen och kan räkna mina hjärtslag utan att behöva ta pulsen. Ligger jag på rygg rör sig tröjan/bröstet något vid varje hjärtslag, dvs det slår hårt. Till tider kan jag känna att det "fladdrar" i antingen hjärtat eller lungorna. Det känns som om det är ett "miniflimmer" och tar jag pulsen när det inträffar så försvinner pulsen liksom en nån sekund för att sedan återkomma med ett hårt slag. Det känns även som om jag tappar andan kort när miniflimret är igång.

Jag är livrädd nu då jag inte vet om mitt hjärta är riktigt dåligt eftersom det flimrar då och då samt slår så hårt. När jag ligger ned på rygg får jag känslan att det är svårare att andas ut, det känns liksom som om något sitter runt solarplexus och "tar emot"/hindrar utandningen. I samband med denna känslan kan jag ibland själv framkalla flimmer genom att tvinga utandningen och hålla andan lite i det läget. Dessa miniflimmer går dock över av sig själv efter nån sek.

Tilläggas ska att jag har de flesta symptom på stress, bla förmaksflimmer, håravfall i skäggväxten, håravfall i huvudhåren, panikångest (till tider) samt att jag kippar(drar djupa hastiga andetag) efter andan trots att jag syresätter 100% för stunden. Jag får också för mig att det liksom är en diffus brännande känsla i bröstet och så har jag haft det i flera månader. Kan vara så att den brännande känslan i själva verket bara är en typ av ångestkänsla/förväntansångest som sitter i bröstet. Det hugger även ganska ofta i hjärttrakten, vilket också kan vara stressrelaterat har jag läst.

Vid hård träning går pulsen upp i ca 120-130 slag/minut vilket jag tror är ganska normalt. Har jag tex sprungit intervaller i 6 km kan pulsen vara uppe mot 170 slag per minut, men vid styrketräning ca 120-130 slag/minut.

Följande tester har gjorts på kardiologen i Lund:
-08 - ultraljud av hjärtat
-09 - arbetsprov, långtidsEKG, lung/hjärtröntgen

(samtliga tester var normala och läkaren på Kardiologen kunde endast sammanfatta det hela med att det var stressrelaterat.

Min fråga är alltså varför jag känner som jag gör? Vad är det för miniflimmer jag får då och då? Varför känns det som om något tar emot när jag ligger på rygg och ska andas ut, och hur kommer det sig att detta kan ge flimmerkänslan? Den diffusa yrselkänslan, kan den bero på att hjärtat blivit dåligt sen alla tester för ett år sedan? Kan hjärtat ha sett fint ut på ultraljudet -08 men nu 2010 blivit dåligt?

Jag ber om ursäkt för ett extremt långt inlägg, men jag känner att livet passerar med mig som åskådare där jag mest är koncentrerad på mitt hjärta istället för att njuta av mitt liv som egentligen är superbra. Mitt humör blir också sämre när jag märker av hjärtat, förmodligen sämre humör för att jag blir livrädd.

Slutligen undrar jag varför man inte kallar mig på någon form av återbesök. Det hade hjälpt mig rent psykiskt att få testas en gång till efter 1 år. Med tanke på att jag tydligen är ovanligt ung för att ha fått två förmaksflimmer.

I ett annat ämne skrev du "Anteckna dina iakttagelser och planera ett läkarbesök helst till en hjärtläkare (kardiolog)." - Kan jag göra detta? Jag skulle nämligen gärna göra om arbetsprovet och långtidsEKGn. Tyvärr tränade jag ingenting under mitt långtidsEKG. Jag trodde att jag var tvungen att gå via vårdcentralen?

Mvh,

Henrik

christerl
Offline
Joined: 2008-08-31
Förmaksflimmer är ingen höjdare men...............

Hej Henrik!
Jag känner igen den process som du beskriver. Reagerade i stort som du och tränar efter i stort samma mönster, med ok från min läkare.

Tog under den första och värsta perioden puls och blodtryck flera ggr per dag, kände väldigt mycket efter kring allt som inte var som tidigare.

Jag har jobbat och motionerat som vanlig , minskat i kroppsvolym, ändrat mina kostvanor, stressar mindre under resan från konstaterad diagnos (kroniskt FF) fram till nuläge.

Hade en mycket trött period, em på jobbet var hemska. Konstateras att jag hade låg puls, värde som de du har nu.
Efter några diskussionsomgångar med min läkare samt 24 timmars mätning via klin fys, så kom vi fram till att jag på direkten skulle ha en för mitt levene anpassad PM.
Mår hur bra som helst i dag, jodå mitt nu kroniska förmaksflimmer ligger i botten, men jag har en klockren puls, känner sällan av dubbelslag eller annat otyg.

Har fått mycket stöd och hjälp via detta forum men även via "förmaksflimmer.se".
Den psykiska processen var väl så jobbig för nära och kära, har jag informerats om nu långt efteråt.

Jag fick ligga på ordentligt för att ens få diagnosen FF. Men det är historia nu. När jag väl kom under specialistvård så rullade det på och rullar på vilket då är en stor trygghet.

Det gäller även att själv bli ordentligt påläst.

Har även bytt såväl husläkare som kardiolog under resan fram till nuläget.
Så ligg på.
Hoppas allt löser sig på bästa sätt.

KL

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Hur gör jag nu?

Tack för ditt svar Krister!

Det märkliga är att jag egentligen mått bra sedan mitt andra flimmer som var 090221. Jag har inte varit yr eller varit märkbart trött. Dock har jag haft extraslagen, dvs de där "miniflimrena" som sedan resulterar i ett hårt hjärtslag. Det är nu de senaste 3 veckorna som jag varit trött och lite diffust yr. Jag hade en rejäl förkylning med lite feber ungefär i samband med att tröttheten och yrseln började. Jag har även vaknat ovanligt många gånger per natt för att jag behövt gå på toaletten. Jag vet alltså inte om förkylningen/febern samt att jag behövt gå upp 2 ggr per natt är anledningen till "yrseln" och tröttheten. Jag har nog snittat 5 timmars sömn/natt de sista 3 veckorna.

Frågan är alltså om det är "miniflimmer" eller om det är extraslag. Det känns ju som om hjärtat flimrar under någon sekunds tid, samtidigt försvinner pulsen en stund o sen kommer ett relativt hårt slag. Är det definitionen av extraslag?

När jag gjorde långtidsEKGn konstaterade läkaren att jag hade ett antal extraslag per dygn. Det jag märker nu är att dessa "miniflimmer" kommer när jag antingen stressar/blir upprörd :) eller när jag lägger mig hastigt på rygg och andas ut djupt. Det kan i sällsynta fall även komma en sån minivariant när jag springer intervaller väldigt hårt då jag andas in snabbt och djupt och inte "har tid" att andas ut fullsändigt.

Hmmm, frågan är alltså om det jag upplever är extraslag?

Efter mitt första flimmer hade jag ett samtal i 5 minuter med en hjärtdoktor, han sa bara att jag skulle kallas till ultraljud och att jag kanske aldrig skulle få ett nytt flimmer.

Efter andra flimret gick jag som jag skrev tidigare, genom flera tester och fick sedan 10 minuter med ännu en hjärtdoktor. Den gången fick jag reda på att allt såg normalt ut, att jag hade några extraslag per dygn och att man först trott att mitt flimmer kunde bero på ett allvarligare hjärtfel men att man kunnat konstatera att då allt var normalt så berodde det på stress. Även denna gång fick jag höra att jag eventuellt aldrig mer skulle uppleva flimmer, eller att jag kanske skulle få uppleva det igen. Jag fick utskrivet seloken för att ta om jag fick ett nytt flimmer, dvs en burk att ha hemma för att slippa åka in akut när flimret eventuellt skulle sätta igång.

Jag ställer mig lite tveksam till om jag ska ha en PM redan? Jag har senaste tre åren levt ett sanslöst stressigt liv, mor min har flera gånger konstaterat att det är ett under att jag lever :) Jag känner att jag kanske ska få mig ett flimmer till för att då kanske be om en pacemaker? Problemet är ju att det inte är säkert att mitt flimmer beror på låg puls? För 4 månader sen hade jag 60 i vilopuls. Det har jag nuförtiden också, det är bara morgonpulsen som är runt 48-50.

Märker att jag förnekar mitt flimmer lite...

Jaha, vad ska jag göra nu? Ska jag gå ner till vårdcentralen igen och få en remiss till kardiologen och få tid där om ca 6 månader?

En annan sak, om jag upplever yrseln pga att jag har låg puls, bör jag då även ha lågt blodtryck? Jag får för mig att dessa hänger ihop, låg puls = lågt blodtryck, hög puls = högt blodtryck? Eller är det ointressant att kolla blodtrycket på vårdcentralen?

Jag tycker att jag har varit på vårdcentralen 200 ggr på sistone. Jag har lite svårt att få mig själv att gå dit igen då jag känner mig som världens hypokondriker samt att förståelsen för mina symptom är något begränsad, vilket gör att det känns hopplöst att gå dit.

christerl
Offline
Joined: 2008-08-31
Ta kontakt med din läkare

Det du skriver är i stort det jag själv skrev då jag var i porten till att få diagnosen FF.

Det finns bara en väg att få svar på dina frågor och det är via din husläkare-remiss till kardiolog eller akuten och vidare den vägen till kardiolog. (Det kan ju naturligtvis vara andra läkare än de jag nämner)

Om du så varit på vårdcentralen hur många gånger som helst så är osäkerhet och ångest jobbiga nog för ytterliggare besök och då med starkt önskemål om att få en remiss till en hjärtläkare dvs en specialist inom aktuellt område.
Ställ frågor och får du inte svar så ställ frågan tills du har ett svar.

Kan bara svara för min egen process men då jag väl kom i kontakt med en specialist värd namnet så kom det stora lugnet ganska så snart, jag har en diagnos som jag inte gillar men jag har numera en omvårdnad som resulterar i en stor trygghet.

Om en PM bedöms ge hjälp så är det inte frågan om i vilken ålder man är. Det handlar om att ta ett steg för att må så bra som det nu kan bli. PM kanske inte är lösningen för alla och envar men det blev det stora lyftet för mig personligen.

Som jag nämnde, jag jobbar heltid med ett tufft jobb- jag motionerar 4-5ggr per vecka, jag har efter PM insättningen ingen vätska i kroppen, helt ok blodtryck och klockren puls, sover bra, ja, jag mår helt ok något som jag även hoppas att du snart kan skriva om.

Jag rör mig globalt, nu utan mörka mentala funderingar där jag till och med kom i läge då jag kännde oro och tveksamhet till att gå till motionslokalen på hemmaplan.

På lördag drar jag till Italien utan en fundering kring FF och PM.

KL

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Har bokat tid

Tack igen!

Jag följer ditt råd och har bokat tid på fredag till vårdcentralen. Då ska jag insistera på ny remiss till både kardiolog och koll av magen. Skulle vara skönt med ett avslut o att slippa all ångest o funderingar!

Det tråkiga är ju att efter andra flimret var väntetiden 6 månader till kardiologen. Men men blir det värre får man väl gå genom akuten. Känns tungt att gå med sån här ångest i 6 månader.

/Henrik

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
Privata kardiologer

Hej, hej!
Det finns ju privata kardiologer också. Tex dom som ligger vid torget, mitt emot järnvägsstationen i Lund. Vet dock ej hur långa kö-tider dom har. Kolla eniro och ring runt! Lycka till!
Susanna

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Capio-citykliniken på Clemenstorget

Menar du capio citykliniken på Clemenstorget? Där är jag listad. De hade dock 2 veckors kö för att få träffa allmänläkaren. Visste inte att de har kardiologer där. Tack för tipset!

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Hos farbror doktorn i fredags

Hej

Det är en annan intressant sak, tränar jag så hårt som jag gjorde igår, i ca 1 timme o 45 minuter totalt så går pulsen upp o ner allt eftersom jag tränar. Vid styrkan låg den igår mellan 105-120 och när jag precis stupat efter löpningen hade jag runt 160-170. Det intressanta är att min puls tar ganska lång tid på sig att gå ner. Jag går ganska snabbt ner från de 160 till 120 och sedan ner till ca 102. Därefter ligger pulsen kvar runt 100 hur lugnt jag än tar det, fram tills jag dyker ner i soffan...då trillar den ner till 84 men då pratar vi 2 timmar efter träning. Tyvärr var jag dum nog att träna på kvällen igår, och det har jag lärt mig att jag ska sluta med då "miniflimrena" är ganska tråkiga om jag lägger mig ner i sängen för tätt inpå ett träningspass.

Jag har bokat en tid på min "riktiga vårdcentral"30e juni. Då ska jag inte ge mig förrän jag blivit remiterad till kardiolog för riktiga tester. Jag drömmer om att få göra långtidsEKG, gärna 48 timmar och arbetsprovet igen. Skulle väldigt gärna få ultraljudet gjort igen, men det är väl att hoppas på för mycket.

Jag vet inte riktigt vad mer de kan testa?

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Raderat pga irrelevant

Raderat.

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Men Henke då :(. Jag säger

Men Henke då :(. Jag säger som Christerl - ställ frågor och får du inte svar så ställ frågan tills du har ett svar. Man ska väl inte rekommendera någon att söka akut om det inte är akut, men på något vis är det ju ändå det. Kan du inte söka akut igen (finns väl akuttider på Capio också?) och få reda på vad dina miniflimmer är - bara ta ett ekg, måste inte vara en kardiolog? Eller gå till en kardiolog privat? Det kan det väl vara värt. Om du kan framkalla ett, borde du göra just det och ta ett ekg samtidigt. Det beror givetvis på hur du mår, men jag uppfattar det som att det påverkar din vardag rejält. Det känns som att du är skrämd av detta och därför lägger mycket energi på att reda ut vad det är själv, när det egentligen inte går att säga med säkerhet. Kanske skulle ångesten minska då och dina allmänna hälsa förbättras.

Vad har de sagt hittills? För jag antar att de iaf tagit ett ekg på dig. Söker du och får ett ekg när du har symtom, kanske du inte behöver ett långtids-ekg heller. Kanske är det flimmer, kanske är det "bara" extraslag eller hjärtklappning, oavsett är det ju skönt att veta. Det du säger om inandning... vid inandning går ju pulsen upp och vid utandning går den ner. Just det där varierar mellan individer, men om jag inte minns fel ska variationen vara mindre om man är tränar eller är spänd. Det är säkert inte det du har, men kanske påverkar det.

Glöm inte vila och återhämtning! Hör av dig om vad som händer.

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Du skall begära en ILR

Hej Henke!
Du skriver att Du haft förmaksflimmer ett antal gånger. Är det Din egen diagnos eller har läkarna bekräftat det? Om läkarna bekräftat att Du ibland får förmaksflimmer borde de också ha diskuterat huruvida Du behöver blodförtunnande medicin för att minska risken för stroke. Läs mer om det här.

Men å andra sidan kanske Du helt enkelt lider av en massa obehagliga extraslag.

Kanske har Du en sjuk sinusknuta som ger Dig för långsam puls då Du är i vila?

Kanske är det en kombination av allt?

Hur som helst är det faktum att Du mår dåligt tillräcklig anledning för att Du skall få en profsig utredning.

Själv besökte jag sjukvården då och då under 40 års tid ( !!!! ) och bad om hjälp för att jag tyckte hjärtat gick konstigt. Jag genomgick en massa undersökningar och fick hela tiden beskedet att mitt hjärta var perfekt.

Till slut, för ganska exakt 2 år sedan, sa en hjärtläkare att jag skulle få en ILR bara för att bevisa att jag hade fel och att mitt hjärta faktiskt var helt perfekt.

Det var min lycka. ILR registrerade att jag var i akut behov av en pacemaker.!!!
Detta hade inga 48-timmarsmätningar tidigare registrerat.

Nu mår jag bra och känner mig 20 år yngre och har inga restriktioner på vad jag får göra fysiskt.
Synd bara att det skulle ta 40 år att få rätt diagnos.

Så mitt råd är: Stå på Dig och begär en ILR. Dess batteri håller ett par år och kommer definitivt visa om Du har något fel på hjärtat som kräver någon åtgärd. Ett 48-timmars-EKG är som jag ser det inget vettigt alternativ i Ditt fall.

/Per

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Henrik - IRL är samma som

Henrik - IRL är samma som den revealdosan jag skrev till dig om. Kan också rekommendera den! Jag tycker att din puls verkar vara låg, men inte så extremt. Du tränar ju mycket och när man vaknar har man ju normalt låg puls. Äter du några mediciner?

Vore intressant att se vad Thomas har att säga.

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Hej igen

Tänk att ni bryr er om någon ni aldrig har träffat, det är helt fantastiskt!

Jag har haft konstaterade FF två gånger, legat inskriven på Mava. Båda gångerna har jag fått betablockerare (tror det var seloken) och efter natten har pulsen slagit om till normal. Vid samtalet med kardiolog så bestämdes att ingen medicin skulle tas. Något man skulle kunna ändra på senare om flimmerna blev mer frekventa.

Per, vad konstaterade man under din ILR? vad har du för fel på hjärtat?

Igår hade jag inga märkbara extraslag o hittills idag har jag inte haft några heller. Det kommer ju komma igen så klart men det har varit skönt att vara utan :)

Jag har tid till VC 30e och ska fråga om ILR. Yrseln har släppt i vart fall. Morgonpulsen låg runt 46 imorse men utan yrsel osv. Direkt när jag sen går igång med dagen så ligger jag runt 60 i vilopuls.

Så förutom förkylning nummer 749 så mår jag bra, var varken trött igår eller idag.

Läste idag på formaksflimmer.com att pacemaker inte ska hjälpa mot förmaksflimmer, vilket jag trodde var tvärtom.

Revealdosan, hur stor? Hur går op till? Kan man träna trots den? Lång vilotid efter op?

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Thomas skrev: "En del

Thomas skrev:

"En del patienter med förmaksflimmer behöver pacemaker på grund av att pulsen ibland blir så långsam att patienten får symptom. Några patienter som har förmaksflimmer har omväxlande snabb oregelbunden kammarpuls till exempel upp till 150 slag i minuten. Plötsligt kan pulsen bli mycket långsam och kanske gå ner mot 30 slag i minuten. Dessa pulsändringar är plågsamma för många patienter men kan ibland lindras med pacemaker."

Revealdosan är som ett usb-stick i storlek och form. Man kan träna som vanligt, det är snabbläkt. Det blir bara ett snitt på 2 cm och ner sticker de dosan.

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Ok låter ju ok med ILR. Hur

Ok låter ju ok med ILR. Hur dålig måste man vara för att få göra en sån? Två flimmer varav det senaste 1,5 år sen, extraslag, flimmer o hjärtrusningar räcker kanske inte :)

Här är länk till det jag läste på formaksflimmer.com:
http://www.formaksflimmer.com/QandA.aspx?QId=788

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Länkar

Här på internetmedicin.se kan du läsa mer om extraslag. Där står även att det verkar finnas ett samband mellan koffein och VES. Även om det inte är säkert att det är det du har, kan det vara intressant att läsa. Oavsett om det är "miniflimmer" av någon sort eller VES du har, verkar de vara rikliga och du skulle säkert må bättre av någon typ av behandling (t.ex. betablockerare, men det har ju sina nackdelar att äta sådana).

Här på Medtronics hemsida kan du läsa om ILR:ens användningsområden och se om det är något som stämmer överens med dina symtom.

//Isabelle :)

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Ouchi

Tack för länkarna. Det var dock lite kuslig läsning om hjärtdöd osv. Förstod inte mycket av alla "fina" ord tyvärr. Överallt har ju folk sagt att extraslag, hjärtrusningar är vanligt o helt ofarligt men internetmedicinslänken berättade ju istället att det faktiskt kan vara farligt. Urk, en vecka tills jag ska träffa ännu en oförstående allmänläkare o för att få en sex månaders remiss till kardiolog, känns som oändligt lång tid!

Andra länken är ju superintressant, men eftersom alla mina symptom alltid är SÅ normala, enligt läkare, så lär man ju inte vilja kosta på mig nått sånt avancerat. Kidnappar snart mig själv med krav på ordentlig utredning o behandling som lösen :)

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Vad betyder följande

"Motionerar man eller sportar är det normalt att man får en s.k. sinustakykardi. Emellertid kan patienter drabbas av plötsligt påkommande attacker med snabb puls, vilket ofta kräver någon form av behandling."

Ovan har Thomas skrivit vid definition av takykardi. Menar han just under träningen eller över huvudtaget för idrottare?

O sen står det att om plötsliga sådana attacker kommer så ska det utredas. Varför? För att det ofta leder till svimningar o låg puls?

Sen undrar jag också vad det menas med att hjärtat slår volter o sen stannar pulsen för att slutligen ge ett hårt slag. Med volter menas? Hos mig känns det som spasmer i hjärtat/lungorna följt av stannad puls o sen ett hårt slag.

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Du måste få hjälp

Henrik!
När jag läser denna tråd är det helt klart att Du mår så dåligt att Du måste få hjälp.

Det betyder dock inte med automatik att Du lider av något farligt. Tvärt om tror jag inte att Du behöver vara orolig.

Men för Din egen skull och för Din familjs skull måste Du hitta en läkare som Du med Ditt förnuft litar på (Det behöver inte betyda att Du känslomässigt blir nöjd)
Läkaren kommer antingen bevisa för Dig att läget är OK eller föreslå någon form av medicinsk behandling.

Nu kommer en liknelse:
Tänk Dig en tvålbit med en horisontell plan yta.
Tänk Dig att tvålen ligger under en vattenkran som då och då släpper ifrån sig en vattendroppe. Första droppen landar mitt på tvålen och stannar där. Efter ett par droppar har det bildats en liten sjö på tvålen.
Sedan rätt som det är svämmar sjön över och det bildas en liten "flodfåra" bort från sjön mot tvålens kant.
Så kommer det några droppar till. Givetvis rinner de via flodfåran mot tvålens kant.
Faktum är att alla droppar i fortsättningen tar den vägen.

Så är det med våra hjärnor. Vi fastnar i tankemönster.
Det kommer en tankedroppe som obenhörligt skapar samma tankemönster som trotsar logiken. Det blir ångest av bara farten så att säga.

Det mönstret MÅSTE Du bryta. Som tur är är det INTE SVÅRT om man får rätt hjälp.
Kolla denna tråd.

Det finns starka kopplingar mellan rädsla och ångest och hur hjärtat uppför sig. Så en del av Dina hjärtproblem är säkerligen betingade av att Du jagar upp Dig.

Men jag tycker ändå att Du skall stå på Dig tills Du hittar en läkare Du litar på eller en läkare som opererar in en ILR under skinnet vid sidan av bröstbenet.

Att sätta in en ILR är en barnlek som oftast inte tar mer än 15 minuter. Det gör inte ont.
Själv cyklade jag till jobbet direkt från sjukhuset.

När väl såret läkt (en vecka eller två) så kan Du göra allt som Du gjorde tidigare.
Avläsning sker när som helt utan att man behöver göra något operativt ingrepp.

Som argument för en ILR kan Du, om inget annat hjälper, påpeka att det i Ditt fall är billigare för samhället än om Du så fort hjärtat besvärar Dig skall uppsöka sjukvården för nya dyra undersökningar.

Jag tror att okunskap eller "det okända" bidrar till oro. Därför är det bra för både läkare och patienter att patienterna är pålästa. Men det gäller att läsa kritiskt och fundera på hur sannolika alla hemska saker är.

De flesta som skriver i detta forum är amatörer - även jag. Men vi har erfarenheter som vi gärna delar med oss av.

Du har väl noterat att det finns en sökfunktion på denna sajt.
(Det finns redan svar på många av Dina frågor.)

Det finns också en närliggande sajt som ger mycket information om arytmier.

Fortsätt gärna och berätta hur det går för Dig.

/Per :-)

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Helt riktigt

Per!

Ditt inlägg kunde inte bli mer "mitt i prick". Du sätter huvudet på spiken bättre än Martin Timell :)

Hur som helst, tack för ditt svar Per, det var skönt att läsa det. Och tro mig, jag har lusläst lexikon på den här sidan, hundratals trådar samt vartenda inlägg Thomas skrivit på arytmia.se :) Mitt problem är dock att om symptomen inte är EXAKT som mina så stillas min oro inte av svaren.

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
En kommentar från min hustru

"Vad du behöver, föutom en rejäl hjärtutredning,
är en tid hos en psykiatriker.

Psykologer i alla ära, men har man sådan oro och ångest att det fördunklar hela vardagen - och familjen - behöver man en bättre hjälp.
Därmed inte sagt att man är "knäpp" på något vis,
men det finns mediciner som hjälper och som bara en läkare kan skriva ut.

Förutom allmänt lugnande läkemedel finns det ett stort spektrum av antidepressiva läkemedel.
Dem skall man äta under lång tid för att få effekt.
Det är viktigt att veta att man i början kan må ännu sämre än innan,
men efter ca tre veckor ger det sig och stämningsläget höjs.
Man skall inte behöva må så dåligt!

Väntetiden till psykiatriker kan vara plågsamt lång,
så försök att få tag på en privat eller vänd dig till psykakuten.

Ge inte upp, det här går att göra något åt och de senare åren har det kommit massor av effektiva mediciner som ger relativt få biverkningar."

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Utredning är rätta ordet.

Utredning är rätta ordet. Om det är SSRI Per syftar på, menar jag att du Henrik inte behöver vänta på att komma till en psykiatriker eller springa till psykakuten. Ta det istället med allmänläkaren du ska till på onsdag. Vid behov kan denne även skriva en remiss till psykiater. Antidepressiva skulle kunna vara ett sätt för dig att få vila från din ångest, även om jag tror att behöver lära dig hantera viss ångest och tala kring orsakerna till att du mår som du gör. Det är ju bara du som kan känna vad du vill göra. Du ska givetvis inte äta tabletter du inte känner för, men det är ingenting konstigt i att göra det.

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Jag har läst era svar o

Jag har läst era svar o håller med. Däremot ska jag önska all tänkbar utredning. Antar att läkaren skickar remiss till kardiolog? Men hur får jag kardiologen att göra ett speciellt test, tex ILR? Sist skickade infektionsläkaren en remiss o sen blev jag kallad till några tester, 24 ekg o arbetsprov. Jag hade ingen chans att påverka eller önska test. Blev bara kallad helt enkelt.

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Skriv ett brev till den läkare Du skall besöka

Ett tips är att skriva ut hela denna tråd samt även denna länk och skicka utskrifterna i god tid till den läkare Du skall besöka

Kanske skall Du rent av besöka mottagningen redan nu på måndag och personligen överlämna brevet till någon av personalen och be dem ge det till läkaren.

När Du sedan träffar läkaren lovar jag att hon/han lyssnar på Dig med större intresse.

Lycka till

/Per :-)

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Hej! Det är ingen dum idé!

Hej! Det är ingen dum idé! Min fru sa faktiskt samma sak. Det är ju några få saker jag vill veta. Är det ofarliga extraslag jag känner av, är det ens extraslag eller är det något annat? Är det en ofarlig hjärtrusning jag känner av någon gång i veckan? Varför känner jag viss yrsel? Varför känner jag mig ganska trött på dagarna?

Ska ju först träffa allmänläkaren o hoppas på att han/hon skickar en remiss till hjärtspecialist. Till hjärtspecialisten kan jag tänka mig att skicka info innan.

Tack för tipset :)

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Vidare utredning

Idag var jag hos läkaren på Capio. Jag lyckades få en tid för arbetsprov redan 9/7 och remiss till kardiolog. Vidare utredning av hjärtat får jag och kardiologen komma överens om, tyckte läkaren. Samtidigt tog hon en rad prover som ges svar på om någon vecka. Hon tog också EKG idag, vilket inte visade något som helst konstigt, tyvärr lyckades jag inte få till mina miniflimmer under EKGn.

Hon fick höra om tröttheten, yrseln samt "miniflimmer" och "hjärtrusning". Lyssnade intresserat istället för att försöka övertyga mig om att jag har tomtar på loftet.

Nu får vi se vad de olika testerna utvisar, det känns verkligen bra att få utrett hjärtat en gång för alla.

susanna
Offline
Joined: 2007-02-02
Så skönt det kändes bra!

Så skönt det kändes bra! :-)
Fick du remiss till kardiologerna där?
Lycka till nu!
Susanna

SannaB
Offline
Joined: 2009-03-14
SannaB Hej Henke! Vill bara

SannaB

Hej Henke!

Vill bara säga att jag läst dina inlägg och önskar dig lycka till i ditt sökande efter svar! Man måste ligga på, det är min erfarenhet. Jag har själv en hel del extraslag, känns som volter eller som att hjärtat stannar upp under någon sekund för att därefter dunka till ordentligt. Obehagligt men ofarligt. Jag har haft både takykardi och bradykardi. Takykardin kunde hålla i sig i en kvart (220 slag/min) och därför abladerade jag bort den ledningsbana som orsakade besväret. Sen fick jag bradykardi. Det tog ett år av fruktansvärd (döds-)ångest och KBT innan man gjorde ett långtidsekg och såg att hjärtat faktiskt stannade till litet väl länge ibland. Jag känner precis igen det du skriver om svårigheten av att vara i nuet, att glädjas åt och med barnen mm, mm. Men, nu med PM är livet återigen bra. Visst, jag åker dit ibland igen, undrar över extraslag och över att jag känner av PM så mkt som jag gör men pauserna är borta och den svårare ångesten med den. Jag såg en intervju med en tjej på tv som berättade om den dödsångest hon känt i mötet med en björn och kände igen mig! Tänk att känna sig jagad av en björn i ett år, eller som du i ca 4 år. Nu tror jag som Per att det i ditt fall inte behöver vara något fel på hjärtat utan att det är extraslag som kanske blir fler av stress och oro. En läkare sa till mig att hjärtbesvär och andningsbesvär GER ångest, nästan automatiskt. Men sen kan man självklart träna sig i att inte jaga upp sig. Jag kan rekommendera "Ingen panik" av Per Carlbring (om inte annat så efter din utredning - så länge du inte har något svar så har du nog svårt att ta till dig metoder att ändra tänkandet, så var det för mig i alla fall). Jag hoppas detta inte gett dig MER ångest. Jag är säker på att vad än utredningen visar så kommer du må bättre med ett svar!!
Mvh, Sanna

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Event recorder

Hej

Tack för ditt svar sanna!

Igår gjorde jag arbetsprovet på kardiologen, capio. Är positivt överaskad över hur bra bemött jag blev. Underbar sjuksköterska och en underbar kardiolog. Plötsligt hade jag ett levande lexikon framför mig o han tog sig tid att svara på mina frågor! Både innan o efter testet.

Efter testet gick vi igenom alla diagram som skapats. Även mjölksyran i hjärtat hade ett eget diagram. Det var först där han hittade något som helst som skulle kunna vara avvikande. I de absolut yttersta o minsta kärlen har jag en mindre mjölksyra (kärlkramp?) men den delen av diagrammet menar man att man inte ens ska ta hänsyn till.

Arbetsprovet gick bra, inga extraslag eller flimmer.
Jag körde på rätt bra, ville ju verkligen testa. Mitt flimmer kom först när jag skulle byta om efteråt. Som vanligt då när jag gör bockande böjande rörelser. Fick nog två små där. Han trodde inte att det var extraslagen jag kände av utan faktiskt små flimmer, som jag trodde. Även hjärtrusningen jag känner av några ggr i veckan kan vara en flimmer attack. Då jag endast besväras av det korta stunder, max 7-8 sek är operation osv inget han vill rekommendera. Jag kan ju leva med det, bara jag vet vad det är!

Han är väldigt säker på att mina symptom inte är farligt men för min skull vill han ändå ta reda på exakt vad det är. Jag kommer bli kontaktad av en kvinna o sedan ska jag få en s.k event recorder påsatt. Som jag förstod det fungerar den som en
ILR fast det är plattor man har utanpå kroppen. O man haren liten fjärrkontroll som man trycker på när man känner av symptom. Den bandar en minut tillbaka o en stund efteråt. Om den sen skickar diagram via tele eller när jag åker in vet jag inte. Tyvärr hittar jag inget utförligt om detta test på nätet. Nån som vet något?

Kan nog förstå att Thomas inte svarar i den här tråden då den har blivit lite väl personlig. Läste i forumregler att han då inte svarar. Men kanske det är regelenligt att berätta vad en event recorder egentligen är?

Isabelle
Isabelles bild
Offline
Joined: 2009-07-15
Vad bra Henrik att du fått

Vad bra Henrik att du fått några svar! Nu kan du känna dig tryggare när du tränar. Jag har aldrig hört om en eventrecorder, intressant, låter precis som en revealdosa/ILR med en fjärrkontroll man lägger mot dosan fast du slipper operation. Undrar hur länge man kan ha en sådan. Thomas har säkert semester och svarar ju mest på frågor under "Fråga Thomas", så du kan ju fråga om en eventrecorder där. Fortsätt gärna uppdatera hur det går!

christerl
Offline
Joined: 2008-08-31
En framgång Henrik

Hej Henrik!

Gratulerar till att du nu har utrustat dig med en god erfarenhet samt inte minst att du mött vårdgivare som tagit tag i ditt problem och avsatt tid för en vad jag förstår givande dialog kring symtom etc.

Som Isabelle nämner så har säkert Thomas semester, när han är på plats så lär du få ett svar. Mer eller mindre personliga inlägg är med all säkerhet inga hinder för att höra av Thomas.

Diskussionen på denna tråd är rent allmänt av intresse eftersom den utöver den fysiska delen lyfter den mentala och sociala effekten av att ha problem med en vital muskel som hjärtat.
Jag tror inte många av oss ”drabbade” kan säga att man inte, rent mentalt, haft eller fortfarande har inslag av mer eller mindre mörka ångestsladdade ögonblick/perioder.

Mitt personliga angreppssätt var och är att skriva och prata av mig, öka min kompetens inom området samt inte minst omge mig med vårdgivare som jag har stort förtroende för.

För min del löste sig inte den mentala faktorn över en natt och jag kan fortfarande råka ut för återfall där jag tar blodtrycket och känner av pulsen på ett för den vid sidan om stående betraktaren, lite överdrivet sätt. Men det bjuder jag på..

Jag förstår även att jag varit påfrestande för min omgivning då jag hängt kvar i funderingar och osäkerhet gällande mitt förmaksflimmer och dess palett gällande uppkomst och symtom.

Återfallen händer inte ofta men det händer då och då, inte minst då jag i bröstet påverkas av refluxer, övre magmun är inte alltid någon bra vän.

Men, grattis Henrik till det läge du just nu befinner dig och jag hoppas att den positiva delen överskuggar den negativa framöver
KL

Henke1975
Offline
Joined: 2010-06-13
Sent om länge!

Hej!

Ni som stöttade mig under min svacka, milt uttryckt, kan gott få veta hur det gick sen.

Jag fick en event recorder och gick med den i en vecka. Man kopplade på den precis som en långtids EKG men varje gång jag kände något så skulle jag trycka på bandspelaren så sparade den en minut bakåt o en framåt. Som tur var fångade den både mina miniflimmer och hjärtrusningen.

Mina miniflimmer är mycket riktigt extraslag, både från kammare och förmak. Båda delar är ofarligt och relativt normalt. Hjärtrusningarna är korta episoder av supraventrikulär takykardi och också ofarligt.

Återigen fick jag förklaringen att mitt flimmer var och mina extraslag/rusningar är en effekt av stress. Märker väldigt väl hur mycket extraslagen går ner i mängd när stressen går ner. Stressen i sin tur blir mindre om jag sover bättre.

Tack för alla tips!

/Henrik