Ångest!

7 svar [Senaste inlägg]
pincky
pinckys bild
Offline
Joined: 2011-02-03

Hej

för två år sedan fick jag min PM pga AV-BLOCK2 och sjuk sinusknut.

Visste inte att jag behövde någon PM men när jag fick reda på det fick jag en J.... ångest och den satt i lång tid..

Trodde jag skulle dö och så.

Är det fler som har haft samma sak?

Måste tala om att sedan 1 år har jag inte haft någon ångest.

Mvh//Eric

Lennart Th
Offline
Joined: 2011-01-02
Du har fått en ny erfarenhet.

Ångest tillhör livet, du har gått starkare och mer erfaren efter det du har upplevt.
Jag genomgick en Bypassoperation 1 sept, fick min PM 15 nov och sist ballongutvidgning 30 nov, allt detta skedde 2010. Någon ångest hade jag ej, kände en stort förtroende för alla inom sjukvården. Det gjorde mig lugn och nu känner jag
mig starkare och har en framtidstro. Jag är nu 55 år. Hoppas du också ska känna så.

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Ångest och pacemaker/ ICD

Hejsan,

Ångest är ett plågsamt tillstånd som då och då drabbar hjärtpatienter. Det kan gälla arytmipatienter med pacemaker eller ICD, klaffpatienter, kranskärlspatienter med kanske en hjärtinfarkt, hjärtsviktpatienter mm.

Det är svårt ibland att förstå varifrån ångesten kommer. Eftersom hjärtat är ett livsviktigt "organ" så har många en ångest för att dö.Det är ju mer en naturlig ångest med rädsla att hjärtat skall stanna.

Emellertid på alla fronter har hjärtsjukvården gått starkt framåt och allt fler patienter kan räddas. Många känner en diffus ångest, det trycker och knyter sig i bröstet. Man kanske fokuserar en smärta till hjärtat. Vanligtvis kommer smärtan från bröstkorgsväggen, från alla små leder, ligament och muskler som finns mellan revbenen. Avslappning i kombination med fysisk aktivitet kan förbättra detta tillstånd.

Några patienter med ICD dvs implanterad defibrillator, har en stark ångest inför en eventuellt kommande el. chock som kan vara ytterst plågsam. Men chocken räddar deras liv. Överläkare Carl-Johan Höijer på SuS i Lund har arbetat mycket med hur man skall hjälpa denna patientgrupp. Mycket information före ingreppet och starkt stöd efter operationen har en positiv effekt för patienterna.

Många hjärtopererade patienter och även "stentade" kranskärls-patienter får ibland en depression en tid efter ingreppet. Det är viktigt att patienten och anhöriga känner till det och söker hjälp i tid. Denna depression har ofta en god prognos och går över så småningom.

De patienter som läser detta forum pm ångest och depression kanske kan skriva till forum och berätta om sina erfarenheter.

Under de senare åren då jag opererade pacemaker och ICD-patienter blev ibland informationen innan ingreppet mycket kort och direkt dålig. De var under dagar när man ensam hade fem, sex operationer framför sig under dagen. Tiden var minimal mellan operationerna att prata med patienterna i lugn och ro. Löpande band-principen är effektiv men inte särskilt patientvänlig!

Thomas Fåhraeus, Överläkare, Lund

christerl
Offline
Joined: 2008-08-31
Hade tung ångest och blodtryckstix i början av min sjukdom

Ansågs ha refluxer under en lång tid och kom därför inom ramen för ett sk mångbesökarprojekt på akuten. Men, jag hade slängar av förmaksflimmer något som konstaterades först då läget var sk kroniskt.

Jag hade från gång till annan hårda perioder av ångest. Ett rent mentalt "helvete" av sömnlöshet, ingen matlust, svettningar, svårt att fokusera och tankar kring döden.
Tyckte jag stod utanför min kropp och betraktade mig själv,huvudet var som i en bubbla, syn och hörsel förvridningar, förlamningsnoja, ont i axlarna, hårdbitare under nätterna (något som kostat eftersom mina tänder ersattes av titaninplantat) mm mm.

Trots allt jobbade jag och det var väl min räddning. Jag jobbar i vården

Efter många andra turer fick jag en PM, något som förändrade det mesta.Pulsen blev som "vanligt" Slutade snart att ta blodtrycket och puls i tid och otid. Kunde återuppta min träning och det mesta blev som innan jag fick min diagnos och min PM.
Jag mår i dag bra, kan få störningar då och då men har lagt till ex ablationskraven på hyllan.

Men jag har i dag "tid över" då kolleger mfl råkar ut för mental ohälsa.Förstår vad det handlar om och utgår numera från att själen inte kan gipsas och därför inte synliggörs inte skadan.

Från den dag jag fick min PM har denne varit tungt bra faktor för min personliga positiva livskv.

Jag har även förmånen att ha guldvärda vårdgivare och det har kanske inte alla.

KL

dana
Offline
Joined: 2011-07-24
ångest och depressioner..

fick min PN inopererad för en vecka sedan och nu är jag hemma och har just ångest och är depressiv. måste säga att allting gick väldigt snabbt, och jag var hela tiden under chok tillstånd, så att jag inte förstådd(riktig) vad som har hänt. nu , när jag är hemma och har hela dagarna framför mig, kommer ångest och depressioner följda med svåra andnigen,hjärtklappningen, smärta i hjärtområdet,etc. jag är medveten om att det är depressionen men det är väldigt svårt att hantera dom. som tur är har jag syskon som hjälper och är här när det behövs. jag skulle gärna villja börja jobba redan innan skjuksrivningen slutdatumet men jag vet inte hur bra det är. jag jobbar som yrkeschaufför och har väldigt mycket ansvar och dagligen stress under hela tiden jag jobbar.jag är 46 år,kvinna, och har varit hela mitt liv aktiv inom idrot, sedan några år tränar jag styrke och sedan ett år började jag jogga. aktivt och intensivt, så jag tränar 3-6ggr i veckan.nu,efter 4 dagar gick jag 6 km på en timme och det känndes väldigt jobbigt. jag hade en kännsla av att inget har förändrats, allting är som det var innan op när det gäller träningen. åt andra sidan, trötthet och yrselkännsla har försvunnit. jag har fortfarande svårt att andas även här hemma. är det normalt?

Per Scherman
Per Schermans bild
Offline
Joined: 2008-08-17
Hej Dana! Du skall absolut

Hej Dana!

Du skall absolut inte finna Dig i att ha ångest.
Mycket är skrivet om det här på Pacemaker-Info.
Klicka tex här eller sök på ordet ångest i fältet högst uppe till höger på sidan.

Har Du kanske en utmattningsdepression? (dvs gått i väggen). Då gäller det att ändra sin livssituation, men det är oftast svårt och det tar tid för kroppen att återhämta sig. Återhämtningen kan dock ofta snabbas på med serotoninhöjande medicinering.
Tala med Din företagsläkare eller husläkare.

Peträffande pacemakern kan Du vara lugn. Se den som en livskvalietshöjande manick!
När den väl trimmats in kommer den bli Din bästa vän.
Så känner jag det själv. Jag har inga restriktioner med vad jag får göra.
Utan pacemakern skulle livet vara bedrövligt.

Lycka till
/Per

thomas.fahraeus
thomas.fahraeuss bild
Offline
Joined: 2006-12-12
Ångest och depression

Ångest och/ eller depression är vanligt efter ingrepp som rör hjärtat.Jag såg någonstans en siffra på cirka 30% av dessa patienter som drabbas av ångest eller depression. Som jag tidigare skrivit så är det vanligare hos patienter som mer eller mindre akut får en pacemaker eller ICD. Symptom, diagnos och operation kan ske med ett par dagars intervall. Efter pacemakerinläggningen åker många hem inom 24- timmar och så småningom kommer kanske ångesten eller depressionen smygande. Många blir ledsna och gråtmilda. I dagens brist på tid till patienten, kan det vara svårt att få en längre samtal med läkaren efter operationen.

Här kan naturligtvis anhöriga finnas till stöd bara att de känner till att patienten kan få en depression kanske någon månad efter ingreppet. En del patienter behöver få antidepressiva under en tid. Lyckligtvis har dessa depressioner en god prognos på sikt.

dana
Offline
Joined: 2011-07-24
Hej Per och tack för att du

Hej Per och tack för att du skrev annars skulle jag inte komma på det att det kan vara utmattningsdepression.

jag tror det stämmer nog.som jag skrev i mitt tidigare inlägg, beror det på jobbet som jag utför. jag har bestämt mig att byta jobbet, men det tar tid innan jag hittar ngt lämpligt jobb. till dess får jag göra det så gott det går på mitt nuvarande jobb.

mitt andra problem är just att jogging och styrke training var/är mitt sätt att avreagera mig och det har alltid hjälpt.

Tack än en gång.
Hälsningar, Dana