Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

yrsel

Hej!
I morgon har jag haft min pacemaker i tre veckor. Mina symptom innan jag fick pacemakern var från början andfåddhet och konstiga anfall i bröst/magtrakten vid ansträngning, typ en backe eller trappa. Efterhand blev det mindre och mindre som behövdes och anfallen blev värre och värre, sköljde över mig som vågor tills jag den sista veckan svimmade dagligen. Till slut kom de fram till att det var fel på två ställen i hjärtat. Vid AV knutan och nåt ställe längre ner. Jag tror det jag har heter AV block 2 och ibland AV block 3. Operationen blev rätt bökig och tog över två timmar där den ena elektroden fick flyttas fler gånger. Efter operationen fick jag konstiga ryckningar först i benen, sedan hela kroppen. Läkaren ansåg att pulseringarna kom från aortan och inte diafragman och skulle inte ha med pacemakern att göra.
Efter hemkomsten hade jag mycket ryckningar och smärtor i bröstet. efter några dar var jag ner till sjukhuset och han ställde om så att signalerna skulle gå längre ner på elektroden samt ändrade väntetiden från tre sekunder till två innan pacemakern skulle hjälpa till. Det blev då bättre med ryckningarna, yrseln som jag fick på kvällarna och smärtan som gick diagonalt över bröstet blev mindre men kändes nu längre upp men inte lika kraftigt och blev ganska snabbt bättre. Dagarna som följde hade jag mest lite konstiga hugg och känningar mest strax under pacemakern på övre delen av bröstet. Sedane cirka en vecka tillbaka har nätterna blivit en fasa. Jag känner mig väldigt yr när jag ligger ner och ibland svallar det över mig en sorts djupare yrselvåg då det känns som att det tjocknar till i halsen och blir svårt att andas,alternativt att det känns som jag glömt att andas.Jag sätter mig upp och det går bättre, detta har då hållit mig vaken stora delar av natten och jag har slutligen sovit lite på morgonen. För tre dagar sedan har yrseln fortsatt även på dagen. Jag är då väldigt snurrig i den övre delen av huvudet. (Känns som att vara berusad, utan att behöva spy) Jag hade själv en fundering på om jag blev snurrig för att pulsen var för låg. Igår skruvade vi upp från 55 till 60 och den enda skillnaden har blivit att pacemakern jobbar mer och jag har mer ont i bröstet.
Min fråga är väl egentligen om ni tror att yrseln har med pacemakern att göra och hur länge ska man räkna med att det strular efter en pacemakeroperation. Jag trodde jag skulle känna mig mer normal, kunna börja träna igen och så. Nu känns det bara som jag är nöjd för varje natt jag klarar av i väntan på att de ska få ordning på detta. I nuläget kan jag gå promenader men jag är yr och blir extra yr om det kommer en backe, då får jag ta pauser. Det är alltså långt kvar till normal löpträning.Jag känner också väldigt mycket från bröstet, konstiga hugg, tryck över bröstet och ibland en isande molvärk med pulserande hugg. När det hugger till blir det ibland som en stöt diagonalt över hela bröstet, samma känsla kändes under operationen när de skulle testa elektroderna.

Hej,

Uppträder ryckningar i bröstet eller i vänster eller höger diafragmadel, kan det bero på att spetsen på en elektrod ligger olämpligt t. ex. nära nerver på hjärtats utsida. Det känns ibland som hicka. Ryckningarna kommer då synkront när pacemaker stimulerar förmak, kammare eller båda.Detta kräver tyvärr ofta en reoperation och att man flyttar elektroden som påverkar nerverna.

Att det "svallar" uppåt halsen kan bero på att pacemakern inte känner av din egna, spontana hjärtslag, som kommer när du har normal puls. Detta ser man lätt på EKG vid en pacemakerkontroll. Man känner en "stötvåg" baklänges upp i vensystemet som känns obehaglig.

Eftersom du varit på EKG- kontroll efter inläggningen så får man väl anta att pacemakersystemet fungerar som det skall.

Men naturligtvis skall det inte strula så mycket som du skriver, så jag vet inte vad som inte fungerar. Om operationen var svår, kan man få värk i bröstet om elektroderna har varit svåra att få ner i hjärtat eller om det varit svårt att hitta blodkärlen. Allt det där brukar gå tillbaka efter någon vecka.

Jag hoppas att sjukhuset följer upp dig och ser att du förbättras. Ibland får man programmera pacemakern på olika sätt och pröva sig fram några dagar i taget.

Lycka till i alla fall.

Mvh

Thomas Fåhraeus
Lund