Webbsidan pacemaker-info.se har stängt användarregistreringen. Det går inte heller att skriva i forumet. Anledningen till detta är helt enkelt att det finns någon medicinkunnig person som kan ansvara så att felaktig och ev. farlig information sprids. Inte heller vill vi göra besökarna besvikna då de inte får svar på sina frågor. Har ni frågor får vi hänvisa er till sjukvården och Vårdguidens faktasida om Att få en pacemaker.

Vilken antidepressiv medicin kan jag använda?

Jag har kardiomyopati och ICD sedan tre månader. Slutade på eget initiativ med Venlafaxin när jag fick min diagnos, för 5 månader sen, p g av att det stod i FASS att arytmi var en av biverkningarna. Har nu känning av min depression, och undrar vad jag ska be min husläkare om för preparat? Hon är osäker på vad jag kan använda.

Hej,

Många antidepressiva mediciner kan påverka rytmen ibland. En notis om detta står på bipacksedeln. Emellertid är det sällan som någon direkt farlig rytmrubbning inträffar. Om så skulle vara fallet så skulle preparatet dras in. Lithium kan t ex bromsa hjärtat men det är så effektivt att blir pulsen för långsam så fortsätter man med Lithium men lägger in en pacemaker om patienten får symtom.

Din läkare kan fortsätta skriva ut antidepressiva och inte vara bekymrad för ev farliga arytmier uppstår. Många hjärtläkare skriver ut Citalopram men även det preparatet kan ge lättare rytmrubbningar .

Mvh
Thomas Fåhraeus
Lund